Somali

Godkänd som ras…
Somali godkändes som ras i FIFe 1981 – utan certifikaträtt – och 1983 fick den fullt godkännande. 1983 registrerades den första somalin inom SVERAK.

EMS raskod: SOM  Engelskt namn: Somali

Syskonras: Abessinier

© Foto: Eivor Rasehorn

Historia och ursprung
Abessiniern är en gammal ras med en spännande historia som går tillbaka till åtminstone 1800-talet. I början av 1900-talet var dock inte raskattaveln speciellt omfattande så av naturliga skäl blev det svårt att hålla rasen fri från främmande inslag, speciellt under världskrigen. Därför dök det efter andra världskriget då och då upp långhåriga kattungar i abessinierkullar.

Långhårsanlaget kan ligga dolt i flera generationer hos korthåriga katter och visar sig först då två korthårskatter med långhårsanlag paras. De oönskade långhåriga kattungar som dök upp i abessinierkullarna gömdes undan ända tills en amerikanska började ta dem tillvara. Detta skedde på 1960-talet. 1977 godkändes somalin av den amerikanska kattorganisationen CFA.

Somali är en aktiv och nyfiken ras som älskar att vara med där det händer saker i hemmet. Att jaga och apportera är en sysselsättning som kan hålla en somali aktiv under många timmar. Det brukar inte vara svårt att lära den läraktiga somali att gå i sele/koppel.

Päls
Pälsen är halvlång (semilånghår) men den är lättskött och tovar sällan. Hårstråna har dubbel eller trippel ticking vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband – det gör somalins päls unik. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar.

Svansen ska vara buskig som en rävsvans. Önskvärt är också en välutvecklad ”krage och byxor”, vilket innebär att somalikatten har riklig päls runt halsen och på bakbenen.

Vill du ha en korhårig somali? Läs mer om syskonrasen abessinier.


Storlek och utseende
Det är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös. Benen är långa och slanka med små ovala tassar. Svansen ska vara tämligen lång och avsmalnande mot tippen.

Somalin har ett kilformat ansikte med mjuka graciösa linjer och ganska stora öron som gärna kan vara tofsade. De stora ögonen är mandelformade, lysande och uttrycksfulla och runt ögonen ser det ut som om den har eyeliner. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön.

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för somali inom SVERAK.