Att sälja raskatt

Som uppfödare/överlåtare har man ett ansvar när man säljer en katt till annan person. Detta gäller oavsett om det är en kattunge som ska lämna sin mamma för första gången eller om det är en vuxen katt som byter ägare. Det finns en del regler och lagar som ska följas oavsett om säljare/köpare är medlem i kattklubb eller inte. En SVERAK-uppfödare ska dessutom följa FIFes och SVERAKs stadgar och regler. Läs mer om lagar på sidan “Regler och lagar”

Försäljning av raskatt

  1. Katten ska vara minst 14 veckor gammal */**

  2. Katten ska vara veterinärbesiktigad

  3. Katten ska vara ID-märkt

  4. Katten ska ägarändras i SVERAKs stambok

  5. Katten ska vara stambokförd och stamtavla ska överlämnas

  6. Överlåtelseavtal/köpeavtal ska skrivas

  7. Katten ska vara fullvaccinerad

* Läs vårt förtydligande gällande leverans vid 14 veckor (FIFe-beslut) >>

** Nyhet 1 september 2023 – ålder vid leverans av kattungar >>

Obehöriga användare av SVERAKs blanketter

SVERAK har uppmärksammats på att våra blanketter för försäljning m.m. används av obehöriga/icke medlemmar vid försäljning av ej stambokförda katter. Bl.a. har en icke medlem marknadsfört sina kattungar på Blocket med hänvisning till att SVERAKs avtal kommer användas vid försäljning. 

SVERAK har efter detta vidtagit åtgärder för att skydda vissa blanketter bakom medlemsinloggning, samt anmält berörd annons (vilken ändrades inom ett par timmar från anmälan).

SVERAK anser att det är av vikt att köpare är trygga med att personer som använder SVERAKs köpeavtal ska också måste följa SVERAKs regler. SVERAKs styrelse har därför fattat beslut att SVERAK kommer anmäla varje annons som upptäcks på Blocket, där SVERAKs namn felaktigt används i marknadsföringssyfte. Medlemmar som ser annons där SVERAKs namn missbrukas kan med fördel skicka en länk till annonsen till SVERAKs kansli, som vidtar åtgärder för anmälan.

“Kan jag göra tillägg/bilagor till överlåtelseavtalet? Veterinären hittade ett fel på katten jag ska sälja, måste jag sänka priset? Kan köparen, eller säljaren, när som helst avbryta köpet?”

Frågorna som kan dyka upp när man ska köpa eller sälja en katt kan vara många. Vi har listat några av de vanligaste frågorna och svarar på dom här:

Avtal – vanliga frågor & svar >>

Rulla till toppen