Kattens Dag

Kattens dag - Kattförbundet SVERAK
En SVERAK-tradition är att fira ”Kattens dag” den första advent och visst är ni med!

Arrangemang vid Kattens Dag

Visst vill ni synas på listan över Kattens Dag-aktiviter och visst vill ni väl få material – utan kostnad – från SVERAK att visa upp och/eller dela ut för kattintresserade besökare.

Här finns ett beställningsformulär så att ni enkelt kan meddela aktivitet och samtidigt beställa material från förbundet. Sidan är lösenordsskyddad eftersom SVERAK vill säkerställa att den som gör beställningen gör det på uppdrag av kattklubben. SVERAK lämnar/sänder lösenord till klubbens ordförande samt till officiell klubbadress och de får lämna lösenordet vidare om de så vill.

I ett cirkulärutskick till klubbarna kommer det att sändas lösenord via e-post till ordförande och officiell adress i samtliga SVERAK-klubbar. Från den 1 oktober 2024 går det bra att beställa material. För att vara säker på att material når fram till mottagare ska beställning vara kansliet tillhanda senast söndagen den 10 november 2024.

Frågor – funderingar? Kontakta SVERAKs kansli.


Viktig information om “katt i bur”

Dessa skyltar – och mer material – finns att hämta på sidan för PR-material. Klicka på bilderna nedan och hämta pdf – för utskrift.

Det vanliga är att SVERAK-klubbar under KATTENS DAG arrangerar olika typer av aktiviteter och gör reklam för katten tillsammans med någon lokal butik och vår samarbetspartner Royal Canin. Det är dock valfritt att fira Kattens Dag på det sätt som passar klubben bäst – det väsentliga är att katten lyfts fram.

Det som är viktigt att tänka på är de regler som finns för kattutställningar och att ha katter i bur. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter får katter endast vara i bur när det är fråga om transport och under utställningar/event. Det är därför viktigt att det sker någon form av tävling/bedömning under sådana arrangemang i butik etc. Om detta görs är det inte något problem och det är fullt tillåtet med att katterna sitter i bur. Observera att det INTE behöver vara bedömning som genomförs av FIFe-domare eller elev. Det viktiga är att det är någon form av individuell bedömning.

Tänk också på att katter inte ska placeras i närheten av andra djur (om sådana finns) i butiken. Detta gäller framförallt potentiella bytesdjur då detta kan stressa både dessa och katterna.

SVERAKs och FIFes utställningsregler säger att den lägsta ålder för en katt att få vara på utställning är fyra månader. Detta gäller även den här typen av arrangemang även om det inte är en internationell kattutställning. Vad som är viktigt att tänka på är att denna regel gäller oss och inte butiken, vilket innebär att butiken kan tillåta att yngre kattungar är med i deras butiker. SVERAKs styrelse uppmanar dock att inte ta med dessa unga kattungar under Kattens Dag och liknande som arrangeras.

Och som alltid – det är inte tillåtet att sälja katter under en utställning vilket också tydligt bör framgå i lokalen. Använd gärna det skyltmaterial som är framtaget särskilt för utställningar där detta framgår tydligt.

Ha en trevlig KATTENS DAG – för katten!

Rulla till toppen