ID-registret

ID-registret består av mer än 450 000 st ID-märkta katter. Det är en blandning av raskatter med stamtavla från SVERAK, raskatter med stamtavla från annat förbund samt den största andelen katter som är huskatterna. Raskatter med stamtavla från SVERAK hamnar automatiskt i ID-registret (när ID-nr sparas på katten i stamboken) medan övriga katter behöver registreras i ID-registret efter att de blvit ID-märkta. Idag sker det med fördel online med BankID av kattägaren på www.id-registret.se men det finns också en blankett att använda som alternativ. På www.id-registret.se kan man läsa mer om alternativen för att registrera katt, då det numera finns en engångskostnad för nyregistreringar av ID-märkta katter är det bra att veta vilka alternativ man har. Ägarändringar är kostnadsfria.

Du kontrollerar detta genom att söka på ID-nr i vårt ID-register på www.id-registret.se. Du kan också logga in på Mina sidor (MinaKatter) med Bank-ID och få fram vilka katter du står som registrerad kontaktperson för. Där ser du också vilket ID-nr de har. id-registret.se

Du kan ändra uppgifter genom att logga in på MinaKatter (“Mina sidor”).

Under fliken ”Min sida” kan du ändra dina kontaktuppgifter genom att klicka på ”Ändra uppgifter” (i mobil blå ruta med kugghjul). Har du bytt namn måste du dock kontakta kansliet.

Du kan ändra en del av kattens uppgifter under fliken ”Mina Katter”. Klicka på aktuell katt de och sedan ”Ändra uppgifter” (i mobil blått kugghjul). För de fält som inte går att redigera – kontakta kansliet (länk till kontakt) så uppdaterar vi detta.

Gällande uppgifter på katt, så är det också till sverak@sverak.se du mejlar om ändringarna. Om t ex födelsedatum saknas, namnet har ändrats eller om färgen är fel. Du kommer dock själv åt att ändra vissa uppgifter enligt nedanstående bild via knappen “Ändra uppgifter” (I mobil en blå ruta med kugghjul).

Ändra kattuppgifter

Dubbelkolla först att du får en träff på din katt genom att söka på ID-numret på ID-registret.se (länk). Misstänker du att du har ett konto registrerat hos oss utan ditt personnummer kan du komplettera det via ett mejl till kansliet – sverak@sverak.se. Glöm inte att skicka med kontaktinformation så att vi säkerhetsställer att vi kompletterar på rätt person.

Ägarbyten görs enklast, smidigast och säkrast med BankID idag. Via Mina sidor (MinaKatter) kommer man åt funktionen. Inne på respektive katt finns knappen “Ändra uppgifter”. Den leder till redigeringsläget för katten och där finns startlänken för ett ägarbyte.

För blivande ägare krävs inget medlemskap i SVERAK och det krävs heller inte att de har ett konto. Genom att nuvarande ägare anger personnumret för den nya ägaren så skapas (eller kopplas) istället kontot automatiskt för blivande ägaren, som då kan logga in och slutföra ägarbytet/ägarändringen. 

Förklaringsvideo finns här:
www.sverak.se/mina-katter-on-line/

Ägarändring online

Ägarändring länk

Ägarändring personnummer

Var noggrann när du fyller i personnumret för nya ägaren så att det blir korrekt siffror och i rätt format. Meddela sedan nya ägaren att ägarändringen är påbörjad och att denne nu kan logga in med BankID på MinaKatter och godkänna ägarändringen.

Om ni inte kan använda BankID kan man istället använda vår ägarändringsblankett. Det finns två olika, en för raskatter och en för huskatter. Båda kan hittas under blanketter.

Kontrollera om du något underlag från är du tog över katten. Ett underskrivet köpekontrakt eller adoptionsavtal brukar fungera utmärkt att skicka kopia på tillsammans med ägarändringsblanketten (bl.nr 2002).

Saknas detta behöver du kontakta tidigare ägare. Kontaktuppgifter brukas kunna synas om du söker på kattens ID-nr

Om du har ditt personnummer registrerat på ditt konto hos oss, så kan du logga in med Bank-ID på Mina sidor (MinaKatter) och se informationen för de katter som är kopplade till dig. För dom (oftast äldre konton) som inte har personnummer registrerade kan man kontakta kansliet och få hjälp med att söka fram ID-nr.

Du kan även höra med ditt försäkringsbolag eller kliniken där katten märktes.

Idag kan du själv ange att en katt är avliden i MinaKatter (Mina sidor). Logga in med BankID och klicka dig in på aktuell katts personliga sida. Där finns knappen “Ändra uppgifter” (blå ruta med kugghjul i mobilen), som ger dig möjlighet att ändra katten till avliden.

Avliden katt

Katten visas då inte längre i ID-registret och döljs från din lista med katter. Genom att kryssa i rutan “Visa avlidna katter” i MinaKatter kan du dock få fram den igen om du blir nostalgisk eller vill få fram detaljer om katten igen.

Sedan 1 februari 2020 tar vi ut en engångsavgift för nyregistreringar av ID-nr. Om då blanketten “Anmälan till id-registret.se” postas till oss, så registrerar vi katten i ID-registret samt skapar faktura på 100 kr utställd på kattägaren. Det gäller oavsett om det är du som kattägare som postat blanketten eller om veterinären gjort det åt dig i samband med ID-märkningen. Ett alternativ till att posta in blanketten är att man själv registrerar katten direkt i vårt ID-register med BankID via id-registret.se för en lägre engångsavgift. Då använder man blanketten som underlag för registreringen. Besök id-registret.se för mer info.

Efter att man ID-märkt sin katt ska den registreras i ett ID-register. Kattens ID-nr sparas inte automatiskt i ett ID-register i samband med ID-märkning hos veterinären. Vid registrering i SVERAKs ID-register har man idag möjligheten att själv registrera katten online med hjälp av BankID.

När man fått vår blankett “Anmälan till id-registret.se” med information ifylld från veterinären har man 2 alternativ. Antingen postar man in blanketten till oss och får då en faktura på 100 kr i sin e-post, eller så använder man uppgifterna på blanketten för att själv registrera katten i ID-registret mot en engångsavgift på 35 kr/katt (swish) eller 65 kr/katt (faktura online). Betalningen sker som sista steg i samband med att katten registreras i ID-registret.

 

Det kan ta upp till ca 14 dagar (från att vi mottagit) innan du får en faktura. Om du kan se att din katt redan är registrerad är det bra om du kollar din skräppost i din mejl så att fakturan inte har kommit bort. Om e-post ej är angivet skickas det i stället via post.

Om din katt inte är registrerad – avvakta gärna någon vecka till eller registrera direkt online via id-registret i stället.

Kontrollera att din katt är registrerad genom att söka på kattens ID-nr på id-registret.se. Kontrollera efter sökningen att dina kontaktuppgifter ligger synliga genom att klicka på ID-numret när du har fått en träff på katten. Om några kontaktuppgifter eller synlighet att uppgifter behöver ändras kan du ändra detta själv genom att logga in på MinaKatter (“Mina sidor”).

Vi har tyvärr ingen teknisk möjlighet att notera att den är bortsprungen.

Vi rekommenderar även att lägga upp en annons på Vilse.nu. Där du också hittar tips & råd för vad du kan göra om din katt försvinner.

Här är några av dom vanligaste färgerna för en huskatt. Notera att gråa katter anges som blå.

Vanliga färger o mönster

För att läsa mer om färger och raskoder, kan ni klicka er vidare till “Färger & raskoder“. Där hittar ni också text och bilder när det gäller mönster på katter. T ex tigré, spotted och tabby

Rulla till toppen