Övrigt

Läs detta först!

Raskatt eller Huskatt?
Varje katt har självklart ett stort värde i sig själv som individ! Med det sagt, så skiljer sig priset för en raskatt i jämförelse mot en huskatt. Priset på en stambokförd raskatt med stamtavla varierar, men räkna från ca 10 000 kronor. Ibland säljs blandraskatter eller ”raskatter” som inte är stambokförda, för dyra pengar. Ibland till och med till en högre summa än en stambokförd raskatt. Du som köpare, kan INTE stambokföra din katt, även om föräldrarna är stambokförda.

Det man bör känna till är att ALLA katter utan stamtavla räknas som huskatter, oavsett vilken bakgrund katten har. Detta är viktigt att tänka på vid försäkring eller om man önskar ställa ut eller avla på sin katt i framtiden.Att säljaren uppger att katten är ”registrerad i SVERAK” betyder inte alltid att den har stamtavla. Vissa annonserar om registrerade katter och menar då att katten är ID-märkt och införd i SVERAKs nationella ID-register, ett register som är öppet för både ras och huskatter. ID-registret är till för att kunna spåra ägaren till en upphittad katt och har ingenting med stambokföring/stamtavlor att göra!

Varför är stamtavlan så viktig på en raskatt?
En stamtavla är så mycket mer än bara ett papper…Stamtavlan är, förutom ett fysiskt dokument som visar kattens förfäder, ett bevis på att uppfödaren tillhör ett internationellt erkänt kattförbund. En uppfödare som tillhör ett förbund, har ett regelverk att förhålla sig till. Särskilt viktigt är krav på hälsotester och etik, att man följer svensk lagstiftning och Jordbruksverkets regler.

Uppfödaren är skyldig att följa Konsumentköplagen när denne säljer katt till en ”icke-uppfödare”. En SVERAK-ansluten uppfödare får inte föda upp katter som inte kan bli stambokförda. Det innebär att man inte får blanda olika raser utan särskilt tillstånd, inte heller är det tillåtet att föda upp huskatter.

Köper du en raskatt av en seriös SVERAK-uppfödare gäller detta:

* Läs om dispens som kan användas

Köp ALDRIG en raskatt om du inte får med alla ovan nämnda dokument!

Köp ALDRIG en katt som inte ser glad och frisk ut!

Köp ALDRIG en katt av en uppfödare du inte känner dig trygg och bekväm med! En bra uppfödare finns inte bara till för dig vid köpet, utan är även support efter köpet!

På www.köpakatt.se kan du hitta raskatter till salu från SVERAK-uppfödare.

På www.sverak.se kan du läsa allt som har med katter att göra. Där hittar du även mer information om hur du bäst sköter din katt.

Här hittar du de raser som är godkända av FIFe – det världsförbund som SVERAK är den svenska medlemmen i, www.sverak.se/kattraser/

Kontakta gärna en SVERAK-ansluten kattklubb om du känner dig osäker på dina rättigheter vid ett kattköp eller bara vill ha tips och råd. Vill du bli medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb, är du hjärtligt välkommen! Vår fina förbundstidning Våra Katter ingår i medlemsavgiften.

Det finns, tyvärr, ingen allergisäker katt! Allergi skylls ibland lite lättvindigt på pälsdjur utan att man kontrollerat källan ordentligt men faktum kvarstår dock att allergierna har ökat. Det finns inga större undersökningar i ämnet, men det har visat sig att vissa pälsdjursallergiker klarar av vissa kattraser, därmed inte sagt att dessa katter är allergisäkra!

Har någon i familjen pälsdjursallergi? Överväg då noga planerna att skaffa katt. Om valet ändå faller på att skaffa katt – kontakta en uppfödare och besök ”katthemmet” fler än en gång.

Priset för en raskatt varierar – från cirka 10 000 kronor och uppåt – beroende på ras, vilka föräldrar katten har och så vidare. Ungefärlig kostnad första året ca. 19170 sek, här kan du läsa om kostnaderna för att köpa katt, www.sverak.se/att-ha-katt/

Om du bestämmer dig för en katt som du hittar på något annonsforum eller liknande – och inte via en SVERAK-klubb – är det är viktigt att kontrollera att den katt du tänker köpa verkligen är en raskatt.

Ta reda på vilken SVERAK-kattklubb uppfödaren tillhör. 

För att uppfödaren ska kunna stambokföra en kattkull och få stamtavlor måste han/hon vara medlem i en SVERAK-klubb. Har du frågor eller synpunkter om uppfödaren – kontakta kattklubben.

 

Fråga om du kan få träffa kattungen hemma hos uppfödaren.

Att få se kattungen i sin hemmiljö – tillsammans med kattmamman och eventuella syskon där den är trygg – är alltid bra. En sund och frisk katt ska vara nyfiken, pigg och alert och ha ett gott hull

 

Skapa en bra relation. 

Informera uppfödaren lite om dig själv och dina planer med kattungen (om du tänker ställa ut, ta en kattkull, om du har andra djur hemma och så vidare).

Tänk på att det är viktigt att uppfödaren känner att katten kommer till ett bra och stabilt hem. Precis som du har även uppfödaren rätt att inte genomföra köp/försäljning om det inte ”klickar”.

Transportbox. Om katten följer med dig på resa bör den åka i en rejäl transportbox.  Ha aldrig katten lös i bilen!

 

Foder, matskålar och vattenskål. Hör med din uppfödare om vilket foder katten äter

Kattlåda, spade och kattströ. Kattlådan är oftast av plast och den finns i flera storlekar och modeller.

Klösbräda. Klösbräda/träd bör finnas i hemmet redan när katten anländer så att den från början vet vart den får klösa. Har du många rum, eller flera våningar, bör du ha fler brädor/träd.

Sele / halsband. Om du planerar att gå ut med din katt, vänj den från början att ha sele på sig. Bor du på ett sådant sätt att du kan låta katten gå ut ensam, bör katten ha halsband.

Kattgräs. Katten slickar i sig en hel del hår och gräs hjälper till att framkalla kräkningar för att stöta upp de bildade hårbollarna. Du hittar mer tips och råd på denna sida, www.sverak.se/att-ha-katt/

Rulla till toppen