Köpa raskatt

Kattunge i hand
Det finns otroligt många olika kattraser att välja mellan!
  • långhåriga och korthåriga
  • smala och runda
  • kortnosade och långsvansade
  • enfärgade och prickiga
  • större och mindre…

Läs om de olika raserna här.

Kontakt med uppfödare

Några sätt att komma i kontakt med uppfödare – och att få ännu mer information om raserna – är att:

SVERAKs uppfödarprogram

Inom SVERAK finns ett stort antal uppfödare, allt ifrån nya till mycket erfarna uppfödare. Vi har ett nytt kvalitetsprogram byggt på erfarenhets- och utbildningsnivåer: certifierad och auktoriserad uppfödare. I vårt tidigare program kunde man diplomera sig. Läs mer om vårt kvalitetsprogram för uppfödare här.

Lista över aktiva SVERAK-anslutna uppfödare! 

När du bestämt dig…

När du har bestämt dig för ras och fått kontakt med en uppfödare försök att, redan innan du hämtar katten och skriver under avtal, skaffa så mycket information som möjligt – om katten och om uppfödaren.

Om du bestämmer dig för en katt som du hittar på något annonsforum eller liknande – och inte via en SVERAK-klubb – är det är viktigt att kontrollera att den katt du tänker köpa verkligen är en raskatt.

Ta reda på vilken SVERAK-kattklubb uppfödaren tillhör. 

För att uppfödaren ska kunna stambokföra en kattkull och få stamtavlor måste han/hon vara medlem i en SVERAK-klubb. Har du frågor eller synpunkter om uppfödaren – kontakta kattklubben.
 

Fråga om du kan få träffa kattungen hemma hos uppfödaren.

Att få se kattungen i sin hemmiljö – tillsammans med kattmamman och eventuella syskon där den är trygg – är alltid bra. En sund och frisk katt ska vara nyfiken, pigg och alert och ha ett gott hull
 

Skapa en bra relation. 

Informera uppfödaren lite om dig själv och dina planer med kattungen (om du tänker ställa ut, ta en kattkull, om du har andra djur hemma och så vidare).

Tänk på att det är viktigt att uppfödaren känner att katten kommer till ett bra och stabilt hem. Precis som du har även uppfödaren rätt att inte genomföra köp/försäljning om det inte ”klickar”.

Läs om SVERAK-uppfödarens ansvar vid försäljning på sidan ”Sälja katt”.

LYCKA TILL med din katt!

“Kan jag göra tillägg/bilagor till överlåtelseavtalet? Veterinären hittade ett fel på katten jag ska sälja, måste jag sänka priset? Kan köparen, eller säljaren, när som helst avbryta köpet?”

Frågorna som kan dyka upp när man ska köpa eller sälja en katt kan vara många. Vi har listat några av de vanligaste frågorna och svarar på dom här:

Avtal – vanliga frågor & svar >>

Rulla till toppen