Domare vid utställning

För att utställningen ska kallas internationell måste bland annat en eller flera internationella FIFe-domare vara närvarande och minst en av dem ska vara från ett annat land. Minst 75 % av tjänstgörande domare ska vara FIFe-domare. Det är viktigt att domarkåren förnyas och därför brukar de flesta klubbar – och möjlighet finns – ställa upp och välkomna elever som önskar en elevgång eller planerar att göra examen vid utställning. 

Domarlista

På FIFes officiella domarlista finns samtliga FIFe-domare, e-postadress samt de kategorier de har behörighet att döma. Om ni vill ha en domarlista med telefonnummer och adresser kan denna beställas till klubben från SVERAKs kansli.

SVERAK har inte tillåtelse av FIFe att publicera eller distribuera komplett domarlista innehållande domarnas adresser, telefonnummer mm. Vi får däremot skicka den med “snigelpost”. Klubbofficiell adress kan – via e-post – begära denna från SVERAKs kansli så sänds den med post.

Antal katter per domare

Under normala omständigheter ska inte en domare ha mer än 40 katter att döma vid en endagsutställning eller 80 katter vid en tvådagarsutställning.

Om domaren har elev, eller om det är en examensdomare gäller 30 respektive 60 katter. Läs mer under fliken “Elev, examen eller stadiedomare under utställning”.

Domararvode

Minimiarvode i enlighet med FIFes regler:

EUR 160 per tvådagarsutställning
EUR 100 per endagsutställning
EUR 200 per utställning, om domaren tjänstgör båda dagarna på en tvådagarsutställning, uppdelad på kategorier
EUR 100 per utställning, om domaren tjänstgör ena dagen på en tvådagarsutställning, uppdelad på kategorier

Ett enkelt sätt att räkna om euro till svenska kronor till dagsaktuell valuta se här, på sidan euron.nu. (exempel:  200 euro = 200 x 10. 6839 = 2136,78 kronor)

Praktiska tips om information mm till domarna

Information  i förväg

– skicka en skriftlig information till respektive domare om vilka övriga domare som är inbjudna (samåkning) vilket hotell dom ska bo på (adress och telefonnummer).

– Tala om vilken typ av hotell det är och var det är beläget förhållandevis till utställningslokalen. Om det finns TV, telefon, hårtork etc. på rummet.

– Framför allt för utländska domare är det viktigt att få veta vilken flygplats/station som är närmast belägen.

Berätta också om vilken typ av lokal utställningen ska vara i. Det kan vara bra att veta i förväg om de ska ta med sig varma eller tunna kläder.

– Fråga om domaren vill att klubben ska beställa biljetten.

Middag  fredag

– Informera om var domaren kan äta fredag kväll – eller om det är det gemensam middag med klubben kl ??.

– Informera om det är OK att notan sätts på rummet om domaren äter på hotellet.

Transport till hotellet

– Informera domaren om klubben hämtar på flygplats/järnvägsstation eller om egen transport (taxi) till hotellet gäller.

– Vid hämtning – försök att planera att så många domare som möjligt ankommer ungefär samtidigt. Det underlättar för klubben samtidigt som det kan vara tråkigt för domaren att behöva vänta länge på hämtning på en flygplats eller järnvägsstation.

På plats i utställningslokal

– Planera hämtning av domarna på morgonen när incheckning och domarpärmarna är klara. Det bättre att domarna får stanna på hotellet tills ni är “klara att ta emot dem”.

– Väl på plats kan ni anvisa dem till plats där de kan hänga av sig väskor, ytterkläder etc.

– Samla gärna samtliga domare och hälsa välkomna samt förklara dagens program; vilken tid man räknar med att panelerna ska börja, var man ska äta lunch, var toaletterna finns.

– Presentera samtidigt den assistent som man ska arbeta med under dagen. Är det en 2-cert utställning försök att placera samma assistent på samma domare båda dagarna.

Domarsupé

När det gäller domarsupé vill nog det flesta domarna att man äter på hotellet om det finns möjlighet. Ett alternativ är också att ge domarna pengar som täcker en middag så får dom själva välja vad som är bäst.

 
Icke FIFe-domare

Om klubben önskar bjuda in icke FIFe-domare ska ansökan i god tid ske via nedan formulär. Ansök i god tid – och före utställningsinbjudan insänds till SVERAKs kansli. För att påskynda hantering är det att föredra att blankett sänds per e-post till SVERAKs kansli (från “känd” adress).

Tänk på att
…godkännande krävs inför varje nytt uppdrag
…dessa domare inte tillåts övervaka stadier eller agera examensdomare.
…i förväg informera domaren om FIFes utställningsregler, domarregler och standards.

Ansökan om dispens att bjuda in icke FIFe-domare

OBSERVERA!  Tänk på att ansöka om dispens i god tid och innan utställningsinbjudan insänds till SVERAKs kansli. Läs mer om icke FIFe-domare vid utställning i regler för utställning § 6.1.2.

Eftersom formuläret är “öppet” vill vi säkerställa att det är klubben som skickar. Därför är lösenord till Sinbad obligatoriskt. Läs mer om Sinbad. Har du inte lösenordet – kontakta medlemsansvarig i klubben.
    Rulla till toppen