Sy ett eget burskynke

 

Visning av två st. burar

SVERAKs utställningsburar har måtten bredd 75 cm enkelbur (150 cm dubbelbur) x djup 60 cm x höjd 60 cm.

Burskynket ska täcka tre av de fyra väggarna i buren. Framsidan ska vara öppen. Du väljer själv vilket slags burskynke du vill ha och vilket du tycker passar din katt bäst. Tänk på att att ett skynke ska framhäva katten och inte kamouflera. Du ska ju även visa upp katten för utställningens besökare och övriga utställare…

Vill du inte sy själv finns det många som säljer färdiga skynken – tips: googla på “burskynke”.

Enligt regelverket får man ha ”endast en katt/enkelbur, max tre katter/dubbelbur. Undantag görs för kullar.”

Tyg och tygåtgång

Välj ett tyg som klarar många tvättar eftersom det bör tvättas, gärna i 60oC, efter varje utställning.

Längden bör vara minst två meter samt eventuell rynkmån för en enkelbur. Vill du ha ett skynke som fungerar både för enkel- och dubbelbur ska du ha tre meter tyg. Bredd cirka 90 cm.

Sömnadsbeskrivning

Sicksacka kanterna och fålla burskynket runt om.

Sy en kanal för ett resårband eller en gardinspiral i överkanten. Bestäm hur du vill att burskynket ska fästas i buren – det finns olika metoder för detta. Nedan får du två alternativ fast kanske finns det fler (klubbkamrater kan säkert ge tips):

Alternativ gardinspiral är en fjäder som är klädd med plast och i vardera änden skruvar man i en krok (som brukar följa med när du köper ett set).

Ett enkelt alternativ är att för en enkelbur dela upp fjädern i tre bitar – en till baksidan av buren och två till sidorna (se burmått). Ska du ha skynke för en dubbelbur klipper du i fyra delar – två delar är till burens baksida där du även fäster i mitten. Trä igenom gardinspiralen genom kanalen och fäst i varje burhörn.

Alternativ knytband: Använd bomullsband som du klipper i ca 40 cm längder och viker  dubbelt så att det blir två ca 20 cm  “knytändor”. Sy fast banden med ca 30 cm mellanrum.

Tänk på att inte sy igen kanalen eftersom du med fördel kan komplettera knytbanden med resårband – det gör det lättare att få burskynket att hänga slätt mot bursidorna. Gör så här: Klipp resårbandet – anpassat till burens längd + sidor (195 cm enkelbur – 270 cm dubbelbur). Du kan gärna klippa något kortare eftersom det ska bli i spänn. Är du osäker – låt bli att klippa hellre än att klippa för kort – du kan justera längden på plats när du sätter upp skynket. Sätt en säkerhetsnål, ett gem eller liknande i vardera ända av resårbandet Fäst ena säkerhetsnålen i ena ändan av kanalen och dra igenom resårbandet – med hjälp av den andra säkerhetsnålen. När du kommit igenom hela kanalen – fäst säkerhetsnålen i tyget eftersom nålarna ska vara kvar och användas för att fästas i de yttre hörnen på framsidan av buren. Sätt upp burskynket genom att först fästa säkerhetsnålarna (ordentligt! de får inte går upp!) högst upp i vardera ytterhörne, fördela tyget och knyt fast banden jämnt fördelade i burens överkant.

Tak och golv

Får du en bit tyg över, kan det vara en god idé att sy en takduk som du lägger över burtaket. Katten känner sig då mer skyddad och lugnare i buren. Detta gäller alla katter och särskilt de som är ovana vid utställning.

Burgolvet är hårt och kallt så du ska ha något i botten på buren. Du kan sy ett matchande, kanske vadderat underlag till katten men en handduk, liten matta eller kattens favoritfilt duger oftast gott!

Rulla till toppen