Ägarändring i SVERAKs stambok

Obs! Från 1 januari 2023 gäller följande angående ägarändringar katt.

Ägarändring av stambokförd SVERAK-katt & katt i SVERAKs ID-register (id-registret.se)
– Utan kostnad, online via MinaKatter.
– Utan kostnad, via pappersblankett där en eller båda parter inte har svenskt personnummer/Mobilt BankID.
– 100 kronor*, via pappersblankett där båda parter har svenskt personnummer. *) faktureras överlåtaren

Det är viktigt att skriftligen meddela SVERAK när en raskatt med SVERAK-stamtavla byter ägare. Ägarändring ska ske senast 30 dagar efter överlåtelsen och gäller oavsett om det är en kattunge som ska lämna sin mamma för första gången eller om det är en vuxen katt som byter hem. Genom korrekt ägarändring överförs “rättigheterna” till ny ägare och bortsett från att korrekt ägare visas i SVERAKs ID-register får den nya ägaren möjlighet att ställa ut sin katt med mera.

 

Ägarändra katt

Idag kan man genomföra en ägarändring på ägd katt i SVERAKs stambok på två sätt. 

1. Online via Mina sidor (MinaKatter)
Ägarändra ägd katt med BankID online via Mina sidor (MinaKatter). Du hittar all info på sidan starta en ägarändring.

2. Skriftlig ägarändring på korrekt blankett
Använd blankett blnr 1031 “Ägarändring/ID-anmälan raskatt”. Som ägarändring godkänns inte blanketten ”Anmälan till ID-register för katt” eller Svenska Kennelklubbens (blå) blankett om ID-märkning. Är ägarändring och ID-registrering gjord behöver dessa blanketter inte insändas alls utan kan behållas av kattägaren.

När blanketten är ifylld och undertecknad sänds den, i original, till SVERAKs kansli, Åsbogatan 33, 504 56 Borås. Intyget ska vara undertecknat av den som överlåter katten (registrerad som ägare i SVERAKs stambok) och av den nya ägaren.

Du uppfödare…
En dag efter att kattkullen blivit stambokförd överförs ägarskapet automatiskt till dig i SVERAKs stambok. Ett skäl till detta är för att du som uppfödare ska kunna “hålla kontroll” på kattungarna och ägarändringarna. Ska katten bo kvar “hemma”? Glöm inte att fylla i ID-nummer på katten via Mina sidor (MinaKatter). Eller skicka in uppgift om ID-nummer till SVERAK via blanketten (om du inte har tillgång till BankID).

Skillnad mellan blanketterna Ägarändring/ID-anmälan och Överlåtelseavtal.

Blanketten “Ägarändring/ID-registrering”  (blnr 1031) fylls i och undertecknas av både säljare och köpare och sänds till SVERAKs kansli – snarast efter överlåtelsen – för registrering av ägarbyte. Blanketten “Överlåtelseavtal” (blnr 1022) skrivs och undertecknas i två identiska exemplar  – säljare (överlåtare) och ny ägare behåller var sitt exemplar. Detta originalavtal ska inte sändas till SVERAK.

Tips Har du registrerat konto på Mina Katter? Då kan du se vilka katter du äger (enligt SVERAKs register) och om ID-nummer är registrerat.

Har katten fel ägare i stamboken?

Har du sålt katten men ny ägare är inte registrerad? Då har vi inte tagit emot ägarändringen eller så har den varit inte varit korrekt (saknat underskrift/er, kattens namn eller liknande).

Om du inte har kontakt med ny ägare för att göra ny ändring kan du skicka in kopia av överlåtelseavtal till SVERAKs kansli för att få ändring utförd. Fyll ändå i blanketten “Ägarändring/ID-registrering”  (blnr 1031) – som ny ägare – så vi får kompletta kontaktuppgifter, besked om du vill visa dina uppgifter i ID-registret samt underskrift. Bifoga även gärna ett följebrev med angivande av skäl varför inte vanlig ägarändring sker.

Tips: Läs artikel i Våra Katter nr 1/15 om
Katten och lagen (pdf)

Rulla till toppen