Ta hand om katten

Foto: Eivor Rasehorn
Försäkring
Köp boken "Att ha katt" endast 98 kr!
Köp boken “Att ha katt” endast 98 kr!

Det är viktigt att ha sin katt försäkrad! Om något händer som gör att du akut måste uppsöka veterinär – som sjukdom eller olyckshändelse – kan det medföra stora kostnader. Vilka möjligheter har du då att klara denna utgift? Finns det en risk att du kanske måste låta din somna in katt för att du helt enkelt inte har råd med de kostnader en behandling kan medföra?

Det flera olika typer av kattförsäkringar. En del bolag har sjuk- och olycksfallsförsäkring som kan kombineras med livförsäkring. Några bolag har försäkringar som täcker uppfödning och dolda fel hos kattungar.
SVERAK har samarbete med Agria Djurförsäkring. Om du är/blir medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb får du rabatt från Agria.


Regelbundna veterinärbesök.

Katten ska till veterinär regelbundet för att vaccineras mot kattpest, kattsnuva och kattherpes. Be veterinären att undersöka allmäntillståndet på din katt – och att kontrollera så ID-märkningen (att mikrochipet går att läsa av och/eller att tatueringsnumret är läsligt).

Tillsyn

En katt ska ha tillsyn minst två gånger per dygn – och den ska givetvis ha tillgång till mat, vatten och kattlåda. Reser du bort, utan möjlighet att ta med dig katten, måste du ordna kattvakt eller plats på kattpensionat.

Bor du inom tätbebyggt område ska katten hållas inomhus eller under uppsikt om den är utomhus. Bor du i villa kan du bygga en rastgård. Bor du i lägenhet kan du, efter godkännande från hyresvärden, hägna in balkongen med ”rymningssäkert” nät.

Det finns flera lagar som reglerar katthållning. Vissa kommuner har tvingats skärpa sina krav på kattägare på grund av för många lösspringande katter i tätbebyggt område. Tänk därför på att katten ska vara för ditt nöje och inte för grannarnas missnöje.

Vårda din katt

Katter älskar att bli ompysslade. Även om en del katter inte kräver mycket skötsel, är det klokt att lära känna sin katt och de tecken som den visar på välbehag och andra sinnesstämningar.

Ett bra sätt att lära känna din katt och hur den mår är att vid den regelbundna och allmänna vården av katten kontrollera hud, päls, klor, tassar ögon, öron och tänder.

Pälsvård. Pälsen måste skötas regelbundet. Kamning och borstning ger en välbehövlig massage åt katten samtidigt som det är ett bra sätt att kontrollera kattens fysik och att den är fri från till exempel hudskador, fästingar och dylikt. Det kan bildas eksem eller annan hudirritation under pälstovor. Katten slickar sin päls flera gånger om dagen och detta innebär att den sväljer en hel del hår. Detta kan ge upphov till hårda kulor som kan orsaka förstoppning men i regel kräks katten upp det håret i små hårbollar.

Bad. Långhårskatter kan behöva badas regelbundet medan korthårskatter inte har samma behov av det, om inte pälsen känns smutsig eller luktar illa.

När det är dags för ett bad bör du stänga fönster och dörrar. Häll upp för katten kroppstempererat vatten (cirka 39C) i en plastbalja, diskho eller i badkaret, sätt ned katten och se till att hålla den stadigt. Lägg gärna en matta i botten av karet så katten inte halkar runt. Massera varsamt upp kattschampo till ett lödder med fingrarna. Se noga till att katten inte får vatten eller lödder i ögon eller öron. Skölj noga och vira in katten i en stor, varm handduk. Tvätta kattens ansikte med mjukt tyg som doppats i vatten. Om katten accepterar att bli blåst med hårtork ska du ha så sval luftström som möjligt. Kamma igenom pälsen ordentligt och håll katten varm tills den är helt torr.

Öron. Kontrollera att det inte finns synligt smuts eller vax i kattens öron. Använd en bomullsrondell och rengör bara öronmusslan ned till hörselgången (alltså endast ytterörat). Om örat visar tecken på inflammation (rodnad) eller om det är onormalt smutsigt ska du kontakta veterinär.

Ögon. Är ögonen smutsiga kan de rengöras med hjälp av ögonvatten som kan köpas receptfritt på apoteket. Fukta ett mjukt papper och torka ur den inre ögonvinkeln. Undvik att använda bomull eftersom det kan fälla fibrer som blir kvar och irriterar ögonen.

Lite ögonsekret förekommer som regel. Om katten visar tecken på ökat och varigt ögonsekret, ihållande irritation, klåda eller inflammerad blinkhinna ska du kontakta veterinär. Blinkhinnan, eller det tredje ögonlocket som det ibland kallas, brukar bli synligt när katten är sjuk eller i dålig kondition. Blinkhinnan är belägen i ögats nedersta innervrå.

Tänder. Vid fyra-sex månaders ålder börjar en kattunges mjölktänder att lossna för att ge plats åt nya vuxentänder. Ibland märker inte ägaren att katten tappar dem. Under tandömsningen, som kan pågå någon vecka, kan katten vara öm i tandköttet, äta dåligt och tugga sin mat slarvigt, vilket kan ge lös avföring och allmän hängighet.

Under själva tandbytet kan katten få dubbla uppsättningar av tänder. Om mjölktanden inte lossar efter några dagar – kontakta veterinär.

Även hos katter kan det uppstå problem med tandsten och tandköttssjukdomar. Om katten har dålig andedräkt ska du kontakta veterinär. Anledningen kan vara tandsten och/eller tandköttsinflammation men även tecken på en halsinfektion. Tandsten tas bort av veterinären.

Klor. Klipp klorna med jämna mellanrum med en klosax. Den mindre sorten som ”göms” i handen brukar vara lätt att hantera. Klipp bara av den yttersta toppen av klon. Om du klipper för mycket kan du komma åt pulpan, den kärlfyllda vävnad som ligger i klon, och det är smärtsamt för katten. Och kan blöda en del.

Katter med ljusa klor går det lätt att se var pulpan går ut i klon men på katter med mörka klor kan detta vara svårare. Klipp då en bit i taget och var uppmärksam på var ”ny” kloyta som kommer fram.

Risker i hemmet

I hemmet finns det ett antal saker som kan vara farliga för katten. Det enda sättet att undvika olyckor är att vara medveten om och försöka förebygga olycksriskerna.

Se upp med och tänk på att…

 • aldrig tillåta katten att vara på spisen. Den kan få rejäla brännskador på tassarna
 • levande ljus, kokande vätskor och öppna spisar får aldrig lämnas obevakade
 • papperskassar, plastpåsar och plastkassar kan vara jättespännande gömställen och för bus och lek. Om du låter katten leka i papperskasse – klipp upp/bort handtagen så att de inte blir en strypsnara om katten fastnar
 • vassa köksredskap
 • kemikalier
 • elsladdar, som katten kan tugga på
 • små föremål, snören, öronproppar, gummiband, trådar och julgransglitter kan katten svälja med livshotande skador som följd
 • inte släppa ut katten på högt belägna balkonger och fönsterbräden om de inte är inhägnade eller på annat sätt säkrade
 • ta för vana att se dig för när du slår igen en dörr – katten är oerhört snabb
 • fäll ned toalettlock och håll luckor till ugn, torktumlare, tvätt- och diskmaskin stängda

Vissa växter är giftiga för katten och kan anses vara direkt olämpliga i ett katthem. I all synnerhet om katten har för vana att tugga på växter Några exempel är azalea, flamingo, fredskalla, high chaparal, hyacint, amaryllis, julstjärna, klematis, luktärt, riddarsporre, prickblad, murgröna, oleander, lupin och luktärt, påsklilja och pingstlilja

Kattens mage och ämnesomsättning är känslig och även om din katt är en allätare bör du tänka på att:

 • choklad är giftigt för katten
 • lök – eller mat med lök i – ska en katt aldrig äta. I löken finns toxiner som vid högt intag skadar de röda blodkropparna.
 • revbenspjäll och andra ben kan orsaka små benrester som kan fastna i matstrupen och vara livsfarligt
 • russin och vindruvor kan i värsta fall orsaka njurskador.

Läs mer på Giftinformationscentralens hemsida

Relaterat:

Tips & råd

Rulla till toppen