Kattraser

Det finns många och fantastiska kattraser; långhåriga kattraser och korthåriga kattraser, smala och runda, kortnosade och långsvansade, enfärgade och prickiga, större och mindre kattraser…

Ska du köpa katt? Gör då ett tryggt & säkert köp från vår annonssida köpakatt.se, där våra uppfödare annonserar. Du kan där sortera på län & ras och enkelt hitta din blivande katt.

Abessinier

Abessinier, ofta kallad aby, är en aktiv och nyfiken kattras som älskar att vara med där det händer saker i hemmet. Pälsen är lättskött – kort, spänstig och tätliggande. Det är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck.

American curl korthår & långhår

American curl är en aktiv och läraktig kattras. Den förekommer både som semilånghår och korthår. Curlens främsta kännetecken är öronen – övre hälften av öronen är bakåtvrängda vilket gör att öronhåren spretar rakt fram. Curlen har en långsträckt kropp, medelhöga ben och runda medelstora tassar.

Balines

Balines är en långhårig siames och är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför kattras. Pälsen är lång och silkig nästan helt utan underull. Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Balinesen är ”maskad”, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Ögonen är mörkblå.

Bengal

Bengal är en självständig, pigg, aktiv och nyfiken kattras. Pälsen är kort och tät, känns mjuk och sammetsliknande och har en guldton som basfärg och ett vackert mönster. Bengalen har en medellång, slank muskulös kropp och kraftiga ben med stora, runda tassar.

Bombay

Med sin silkeslena, kolsvarta päls, kopparögonfärg, solida kropp och söta, öppna ansiktsuttryck, har den idealiska bombayen ett omisskännligt eget utseende. Bombay är endast preliminärt godkänd kattras.

Brittiskt korthår

Brittiskt korthår, ofta kallad “britt”, är en stillsam och tystlåten kattras. Brittens korta och täta plyschliknande päls med underull och knubbiga kropp gör att den ofta liknas vid en nallebjörn. Den är medelstor till stor, med muskulös och knubbig (cobby) kropp med korta, kraftiga ben och runda och fasta tassar.

Brittiskt långhår

Brittiskt långhår är en stillsam, tystlåten, vänlig och tillgiven kattras. Pälsen är semilång till lång, tät och plyschliknande med underull. Den är medelstor till stor, med muskulös och knubbig (cobby) kropp med korta, kraftiga ben och runda och fasta tassar.

Burma

Burma är en livlig, nyfiken och glad, mycket sällskaplig kattras. Den blanka pälsen är mycket kort och utan underull med fin, silkig struktur. Den har en medellång kropp med kraftigt rundad bröstkorg, långa och muskulösa ben med små ovala tassar.

Burmilla

Burmilla är en utåtriktad och social kattras med milt och vänligt temperament. Pälsen är kort, silkig och tätliggande och underull gör att pälsen ges en lätt lyft. Den är medium i kropp och längd med en bröstkorg som ska vara rundad och medium i bredd. Ögonen är gröna.

Chartreux

Chartreux är en rätt tystlåten kattras och har ett lugnt och jämnt humör. Den glänsande blå, nästan upprättstående pälsen är mjuk, tjock och lite ullig. Den är medelstor till kraftig med muskulös kropp och medelhöga ben med stora tassar.

Cornish rex

Cornish rex är en livlig, intelligent och nyfiken kattras som har stort behov av stimulans. Pälsen, som är rasens främsta kännetecken, är lockig eller vågig, mycket kort och silkesmjuk och utan täckhår. Cornish rex är högbent med slank, fast och muskulös kropp.

Cymric

Cymric är en klok, tillgiven och personlig kattras och förknippas som ”den svanslösa” katten, men det finns katter som har mer eller mindre “normal” svanslängd. Pälsen är mediumlång och tät med riklig underull. Cymric har en medelstor och kompakt kropp med kort rygg och kraftigt rund bakdel.

Devon rex

Devon rex är livlig, intelligent, företagsam och pratar gärna med en mild, behaglig röst. Pälsen är mycket lättskött, ingen egentlig pälsvård fordras och katten hårar obetydligt. Pälsen är lockig eller vågig och ska täcka hela katten. Kroppen är medellång och slank men ändå fast och muskulös.

Don sphynx

Don sphynx är en tillgiven kattras som ofta tycker om att ligga bakom nacken eller sitta på axeln – eller sova under täcket. Den har nästan ingen pälsbeklädnad och beskrivs ibland som hårlös. Det är en medelstor, muskulös katt med kompakt och kraftig kropp.

Egyptian mau

Egyptian mau är en nyfiken och lekfull kattras. Pälsen är tät och glansig och täckt av slumpvis strödda färgfläckar i varierande form och storlek. Den har en medellång och spenslig men ändå muskulös kropp med bakben som är proportionerligt längre vilket ger intrycket av att katten står på tå.

Europé (svensk nationalras)

Europén är en livfull, anpassningsbar, godmodig och klok kattras. Europé är inte en huskatt – utan är en raskatt med dokumenterad bakgrund och utan inblandning av andra raser. Pälsen är kort, spänstig, tät och glansig och förekommer i många färger och mönster. Det är en kraftig och muskulös katt.

Exotic

Exotic är en sällskaplig och vänlig katt med ett jämnt temperament. Den har en kort och tät päls, stående ut från kroppen. Exotic är en kraftig, kort och kompakt (cobby) ras med korta, grova ben och stora runda tassar och med kort, rund svans.

German rex

German rex är en tålmodig men ändå en aktiv kattras som är mycket sällsynt. Pälsen är korthårig, vågig eller lockig och består enbart av överull. Den har en medellång, smidig och muskulös kropp med ett mer europélikt utseende än hos cornish rex och devon rex.

Helig birma

Helig birma, oftast kallad endast birma, är en lugn, vänlig och tystlåten kattras. Den har en blank och silkig, medellång päls med lite underull. Det är en medium katt med ganska lång kropp och korta, kraftiga ben. Birman är ”maskad”, dvs ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Ögonen är klart blå.

Japanese bobtail

Japanese bobtail korthår är en energisk och lekfull kattras som är sällsynt i Europa. Det är en korthårig katt med en karaktäristisk svans som kan vara upp till 12 cm lång men som ofta bärs böjd och därför verkar kortare. Den har en lång, rektangulär, muskulös men slank kropp med höga, slanka ben – frambenen är kortare än bakbenen.

Korat

Korat är en nyfiken, charmig och intelligent ras som trots att den ger intrycket att vara liten och nätt kan vara tung och kompakt. Pälsen är helt grå med silversken, tätliggande och glänsande med lite eller ingen underull. Korat är en medelstor, smidig, muskulös katt med medelhöga ben. Ögonen är lysande gröna.

Kurilean bobtail korthår & långhår

Kurilean bobtail är en ras med kort (3-8 cm) karaktäristisk pudervipp- eller pompomliknande svans och sägs se ut som ”en katt framifrån men som en kanin bakifrån”. Den förekommer både som semilånghår och korthår. Pälsen är silkig med tät underull. Det är en muskulös, stor till medium, katt med kompakt och kraftig kropp.

La perm korthår & långhår

La perm är en lekfull, intelligent och social kattras. Den pratar gärna med kuttrande mjuk röst. La perm långhår har tofsar bakom öronen, krage och en yvig plymsvans. Det är en medelstor katt – av lätt semiorientalisk typ – med muskulös kropp och höga ben, högre bak än fram, och en elegant hals.

Lykoi

Lykoi

Varulvskatten, som den också kallas har en mjuk päls och den har inslag av ljusa hårstrån som ger ett intryck av, vad vi på människor brukar kalla ”grå tinningars charm” fast katterna har det över hela kroppen. Kattrasen beskrivs som aktiv, lekfull och nyfiken; en ras som passar i ett aktivt hem.

Maine coon

Maine coon är en nyfiken och lättlärd ras med ett stabilt temperament. Pälsen är silkesaktig och halvlång, tät och tjock, kortare på skuldrorna och huvudet, men längre på ryggen och bakbenen. Oftast är även öronen välpälsade – både inuti och utanpå -med tofsar på spetsen. Kroppen är lång, muskulös och bredbröstad.

Manx

Manx är en klok, tillgiven och personlig kattras. Den förknippas ofta som ”den svanslösa” katten, men det finns katter som har mer eller mindre “normal” svanslängd. Pälsen är kort och tät med riklig underull. Manx har en medelstor och kompakt kropp med kort rygg och kraftigt rund bakdel.

Neva masquerade

Neva masquerade är en intelligent och nyfiken kattras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna “pratar”. Pälsen är mycket tät – relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Neva masquerade är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

Norsk skogkatt

Norsk skogkatt, skogisen, är en vänlig kattras som gärna småpratar – utan att vara högljudd. Den har en speciell päls med tjock underull samt långa vattenavstötande täckhår hängande över ryggen utmed sidorna. Skogisen är storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben – bakbenen är högre än frambenen.

Ocicat

Ocicat är en sällskaplig, aktiv, intelligent och tystlåten kattras, sitt till synes vilda yttre till trots. Pälsen är kort, slätliggande och glansig med tydligt runda fläckar, så kallade spottar. Ocicat är kraftfullt och smidigt byggd, har medellånga, muskulösa ben med ovala, kompakta tassar och lång, medelsmal svans.

Orientaliskt korthår

Orientaliskt korthår är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför kattras. Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar nästan helt underull. Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Ögonen är gröna med undantag för vita katter, som kan ha blå, gröna eller olikfärgade ögon.

Orientaliskt långhår

Orientaliskt långhår är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför kattras. Den har typmässigt samma standard som en orientaliskt korthår. Den är alltså fullfärgad och på en vuxen orientaliskt långhår är ögonen lysande gröna med undantag för vita katter, som kan ha blå, gröna eller olikfärgade ögon.

Perser

Perser är en harmonisk och lugn, diskret och tystlåten kattras med ett jämnt temperament. Perserns långa päls, med mycket underull, är silkig och med en lång stor krage. Det är en kraftig, kort och kompakt (cobby) ras med korta, grova ben och stora runda tassar och med kort, rund svans.

Peterbald

Peterbald är en katt av orientalisk typ och motsvarar typmässigt övriga orientaliska kattraser – dock med den stora skillnaden att peterbald har lite eller ingen pälsbeklädnad och därför ibland beskrivs som ”nakenkatt”. Peterbald är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben.

Ragdoll

Ragdoll är en tystlåten och lugn kattras. Den har en tendens att fullständigt slappna av när man lyfter den och detta har gett den namnet ragdoll (eng: trasdocka). Pälsen är medellång till lång och silkig. Ragdoll är stor och kraftig med lång muskulös kropp med medelhöga muskulösa ben. Det är en maskad ras med blå ögon.

Russian blue

Russian blue, ryssen, är en elegant, livlig, lekfull, social och smidig kattras. Pälsen är kort, silkig och mjuk – plyschaktig och silverskimrande. Ryssen är en elegant, medelstor, muskulös och långsträckt katt på höga ben. Den har intensivt gröna ögon.

Selkirk rex långhår & korthår

Selkirk rex finns både som långhår och korthår. Det är en social, nyfiken och tillgiven kattras. Pälsen är mjuk och löst lockig, tjock och fyllig. Selkirk rex är en mellanstor till stor katt med något upphöjd bakdel och bastant lång kropp.

Siames

Siames är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför kattras. Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar nästan helt underull. Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Siamesen är ”maskad”, dvs ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Ögonen är intensivt mörkblå.

Sibirisk katt

Sibirisk katt är en intelligent och nyfiken kattras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna “pratar”. Pälsen är mycket tät – relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Sibirisk katt är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

Singapura

Singapuran är en glad, nyfiken, mycket social och lekfull kattras. Det är en liten – om inte den minsta – ras med en normalvikt mellan 2-3 kg. Pälsen är mycket kort och tättliggande mot kroppen. Den är i storlek liten till medium med en muskulös kropp, medellånga ben och små tassar.

Snowshoe

Snowshoe är en livlig och aktiv, nyfiken och social kattras. Pälsen är kort, silkig och tättliggande utan underull. Snowshoe har en muskulös och långsträckt kropp med knubbiga, medelhöga ben och runda, stora tassar. Det är en ”maskad” ras, dvs ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Ögonen är blå.

Sokoke

Sokoke är en livlig och alert och självständig kattras. Pälsen är mycket kort och tättliggande med lite eller ingen underull. Den har en medium till lång kropp med kraftig benstomme, välutvecklad bröstkorg och långa, eleganta ben – bakbenen är längre än frambenen.

Somali

Somali är en aktiv och nyfiken ras som älskar att vara med där det händer saker i hemmet. Pälsen är halvlång (semilånghår) men den är lättskött och tovar sällan. Det är en medelstor kattras som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös.

Sphynx

Sphynx är en trevlig, social och tillgiven kattras. Den har nästan ingen pälsbeklädnad och beskrivs ibland som hårlös. Ofta har sphynxen ett knappt synligt fjun som gör att huden känns som persika. Sphynx är en liten till medelstor katt med långsträckt kropp med muskulösa bakben.

Thai

Thai motsvarar enligt en del den gamla siamestypen. Pälsen är kort och silkig med lite underull. Thai är en elegant formad katt, med slank kropp och lång, avsmalnande svans. Ögonen är intensivt mörkblå.

Turkisk angora

Turkisk angora är en elegant, graciös, vänlig och livlig kattras. Pälsen är halvlång, glansig och silkig utan underull. Den kan “våga sig” på magen – med en aning längre päls på halsen, bröstet och på bakbenen. Turkisk angora är medelstor med en lång muskulös kropp, något högre bakdel än framdel, och slanka, höga ben med små tassar.

Turkisk van

Turkisk van, eller ”turk” som den ofta kallas, är nyfiken, livlig, intelligent och sällskaplig, småpratar gärna och svarar på tilltal. Pälsen är halvlång, av silkig kvalité, saknar underull och är lättskött. Turken är en medelstor katt som är lång i kroppen men ända muskulös och kraftig.

Rulla till toppen