Dräktighet

En dräktig katt får inte transporteras inom två veckor före den beräknade förlossningen och tidigast en vecka efter förlossningen (bortsett från transport till veterinär).

Parad/dräktig katt får inte deltaga på kattutställning.

Vid minsta tecken på sjukdom eller komplikationer ska veterinär omgående kontaktas! Detta gäller under hela dräktighetstiden och givetvis även under förlossningen.

Tecken på dräktighet

Förhoppningsvis blir honkatten dräktig. Detta kan du märka genom att hon går upp i vikt, spenarna blir större och rödare och buken sväller. Denna förändring sker för en förstagångshona efter två till tre veckors dräktighet – det är under honans första dräktighet som juvret och bröstkörteln utvecklas – medan det för en hona som tidigare fått ungar sker efter tre till fyra veckor.

Andra tecken på dräktighet kan vara att slidan inte går helt ihop. Detta är dock svårt att se, i synnerhet om du inte vet hur den ser ut i normala fall. Vissa honor äter inte de första dagarna, en del kräks, en del sover mycket mer än normalt, går upp lite i vikt och vissa honkatter blir gosigare än normalt.

Det finns dock honor som inte visar något ändrat beteende alls.

Dräktighetstid

Dräktighetstiden varar i cirka 65 dygn. En förskjutning av nedkomsten på 3-4 dygn framåt eller bakåt är inget onormalt. Om honan går över 69-70 dygn, ska veterinär kontaktas eftersom risken för att kattungarna dör ökar för varje dag som går och du utsätter din honkatt för risker.

Tänk på att inte lyfta honan under magen.

Foder till dräktig katt

Under de första tre veckornas dräktighet brukar honan äta som vanligt men från fjärde veckan ska matransonerna ökas. Behovet av protein (kött, fisk, ägg och mjölk), fett, mineraler och vitaminer är nu större än vanligt och mot slutet av dräktigheten femtio procent större än normalt.

Vid fyra veckors dräktighet kan du med fördel byta till kattungefoder eller helfoder för dräktiga katter. Hon ska ha tillgång till mat hela tiden eftersom hon inte har plats i buken att äta stora mål men du får hålla koll på hullet för hon får inte bli för fet men inte heller för mager. En överviktig hona kan få problem vid förlossningen och en mager hona kan få problem med mjölk-tillverkningen.

Tänk på att fodret inte ska vara surgörande eftersom det kan hämma skelettutvecklingen hos fostren.

Låt din honkatt få leva som hon är van vid under dräktighetstiden – så hon inte blir stressad – även om du ska ge henne utrymme att få vara ensam och avskilt om hon vill det.

Ett liv blir till – från embryo till foster

Efter parning…

24-35 timmar
Äggblåsan i äggstocken brister och ägget förs ut i äggledaren där det möter spermierna och befruktning sker. Det befruktade ägget börjar växa och dela sig.

5-6 dagar
Embryon töms ut i livmodern och ”virvlar” omkring tills de når livmodern – de olika cellerna börjar utvecklas till fosterhinnor och embryo.

Cirka 11-14 dagar
Embryot fastnar i livmoderslemhinnan och moderkaka (placenta) av gördeltyp och navel-sträng utvecklas. En gulesäck (gulesäck el guleblåsa; hos ryggradsdjuren en säck med näringen(gulan) för fostret) ger näring fram till dess moderkaka och navelsträng har utvecklats tillräckligt.

Cirka 18-21 dagar
Embryot, som nu är omkring 10 mm långt, sitter fast i livmoderslemhinnan. Ryggrad utvecklas och gulesäcken börjar krympa.

Cirka 22 dagar
Embryot utvecklar huvud, ben och ögon och det får näring från modern via den nybildade moderkakan och navelsträngen.

Cirka 28 dagar
Embryot är cirka 2,5 cm och samtliga inre organ har utvecklats. Produktion av hormonet progesteron (gulkroppshormon, kvinnligt köns-hormon som är en förutsättning för att dräktigheten ska fortskrida normalt) övertas nu helt av moderkakan och embryot betraktas som foster.

Mellan tredje och fjärde dräktighetsveckan
En veterinär, eller en erfaren uppfödare, kan räkna antal foster genom att känna på livmodern. Observera: detta är absolut inget en ovan uppfödare ska prova på! Efter fyra veckors dräktighet smälter fosterblåsorna samman och du kan inte längre räkna fostren för livmodern har då blivit som en enda tjock ”korv”.

Omkring 40-45 dagar
Fostrets skelett har börjat mineraliseras och kan nu ses på röntgen.

Mellan sjätte och sjunde dräktighetsveckan
Fostret är cirka 10-12 cm och du kan känna fosterrörelser om du känner på honans mage.

Mellan åttonde och nionde dräktighetsveckan
Fostret växer till cirka 15 cm. Päls växer ut sista dräktighetsveckan.

Ca 63-68 dygn efter en lyckad parning föds kattkullen.

Delar av denna text är hämtad från SVERAKs kompendium Att ha katt och är – bortsett från hänvisning till regelverk – att betrakta som information och tips och inte detaljerad instruktion. Utveckling och beteende varierar mellan individer och raser och därför kanske vissa avsnitt inte stämmer överens med just din katt och kattkull.

Rulla till toppen