Exotic

Godkänd som ras…
Exotic godkändes 1984 som ras i FIFe och 1987 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: EXO  Engelskt namn: Exotic

Syskonras: Perser

Från början kallades rasen exotiskt korthår och den tävlade på utställningarna tillsammans med övriga raser inom kategori korthår men efter perserstandard (bortsett från pälslängd). Från 1991 överfördes dock exotic till kategori I, långhår och bedöms idag tillsammans med perser.

Exotic är en sällskaplig och vänlig katt med ett jämnt temperament. Den är oftast något livligare än systerrasen perser.

Även om exotic har samma typ (standard) som perser framträder dragen tydligare eftersom den inte har någon lång päls och den anses vara livligare än perser.

Päls

En exotic har en kort och tät päls, stående ut från kroppen (men ej fluffig). På en vuxen exotic blir pälsen 3-6 cm lång. Den behöver inte riktigt samma pälsvård som en perser – men pälsen är ändå inte helt ”underhållsfri”. En exotic behöver regelbundna bad och borstning annars kan det bildas små tovor – framför allt under fällningsperioden.

Exotic förekommer i drygt 300 färgvarianter.

Vill du ha en långhårig exotic? Läs mer om syskonrasen perser.

Storlek och utseende

Exotic är en kraftig, kort och kompakt (cobby) ras med korta, grova ben och stora runda tassar och med kort, rund svans.

Huvudet är runt med kort bred nos, kraftig haka och en helt rundad panna. Ansiktet ska ha ett sött, öppet uttryck. De uttrycksfulla ögonen är stora, runda och placerade brett isär. Öronen är små och rundade och sitter brett isär.

Hälsa

Det finns inget särskilt hälsoprogram för exotic. Liksom för systerrasen perser rekommenderas det att avelsdjur DNA-testas för PKD, såvida inte deras föräldrar redan är testade. Exotic hör till de så kallade brakycefala (kortskalliga) raserna, vilket innebär att de har kort, trubbig nos. SVERAK och rasringen SPEXUS arbetar med hälsofrågor kring brakycefali och rekommenderar avel på katter som har bred nos med öppna näsborrar, samt släta ansikten utan veck och trånga tårkanaler.