Perser

Godkänd som ras…
Perser har varit en godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946. Från början kallades den angora, men bytte namn till perser i och med SVERAKs anslutning till FIFe 1955.

EMS raskod: PER  Engelskt namn: Persian

Syskonras: Exotic

© Foto: Eivor Rasehorn

Historia och ursprung
Att långhårskatter existerat i Mindre Asien sedan hundratals år visar fynd av reliefer och annat bildmaterial och sedan 1500-talet
har de varit kända i Europa. Dessa långhåriga, vackra katter blev populära vid den praktälskande franske kungens hov i 1700-talets Frankrike. Det fanns då två varianter av långhåriga katter; perser (som tros härstamma från Persien / Iran) och angora
(som tros härstamma från Ankara / Turkiet).
Persern hade brett, runt huvud, yvig päls och kort kropp medan angoran var slank och högbent med trekantigt ansikte och längre päls.
De ursprungliga raserna korsades och efter selektiv avel fick man så småningom fram dagens perser.
Dagens perser härstammar från England och framförallt USA.
De perserkatter som man i Sverige och Norden avlade på fram till mitten av 1980-talet kom i huvudsak från England.
Därefter är det i stort sett enbart katter som härstammar från USA som används i avel. I USA har man en betydligt bredare avelsbas
(fler katter) än i England, vilket har gjort att man kommit längre i sin strävan efter den “perfekta katten”. Deras arbete ligger till grund för perseruppfödarna i Sverige i dag,
som har fått fram en perser som mycket väl överensstämmer med den standard
(rasbeskrivning) som finns; en söt katt med runt huvud, kort nos och lång vacker päls!

Perser är en harmonisk och lugn, diskret och tystlåten ras med ett jämnt temperament. Den är pigg, alert och livlig – även om den kanske är lite lugnare än andra kattraser.

Perser är sällskapliga katter och trivs ofta utmärkt tillsammans med både andra kattraser och hundar. Perserägare säger ibland att “perser har ett hjärta av guld”.

Päls
Perserns långa päls, med mycket underull, är silkig och med en lång stor krage. Svansen är kort och välpälsad.

Pälsen kräver en hel del vård i form av borstning men även genom regelbunden badning – en päls som är ren tovar inte alls på samma sätt som en som är fet och smutsig. Hur ofta en perser ska badas är väldigt individuellt, främst beroende på kattens kvalité på pälsen men även om den är inne i en fällningsperiod. I normalfallet brukar det räcka med att bada katten varje eller varannan månad men fäller katten underlättar det om man badar den något oftare.

Perser förekommer i drygt 300 färgvarianter.

Vill du ha en korthårig perser? Läs mer om syskonrasen exotic.


Storlek och utseende
Perser är en kraftig, kort och kompakt (cobby) ras med korta, grova ben och stora runda tassar och med kort, rund svans.

Huvudet är runt med kort bred nos, kraftig haka och en helt rundad panna. Ansiktet ska ha ett sött, öppet uttryck. De uttrycksfulla ögonen är stora, runda och placerade brett isär. Öronen är små och rundade och sitter brett isär.

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för perser inom SVERAK. Tidigare förekom den ärftliga njursjukdomen PKD (polycystic kidney disease) relativt utbrett inom rasen, men med hjälp av DNA-testning har man till stor del kunnat eliminera sjukdomen. Det rekommenderas att avelsdjur DNA-testas för PKD, såvida inte deras föräldrar redan är testade. Perser hör till de så kallade brakycefala (kortskalliga) raserna, vilket innebär att de har kort, trubbig nos. SVERAK och rasringen SPEXUS arbetar med hälsofrågor kring brakycefali och rekommenderar avel på katter som har bred nos med öppna näsborrar, samt släta ansikten utan veck och trånga tårkanaler.