Turkisk angora

© Foto: Eivor Rasehorn

Päls
Pälsen är halvlång, glansig och silkig utan underull. Den kan “våga sig”  på magen – med aningen längre päls på halsen, bröstet och på bakbenen. Svansen är lång och yvig. 


Storlek och utseende
Turkisk angora är medelstor med en lång muskulös kropp, något högre bakdel än framdel, och slanka, höga ben med små tassar.

Huvudet är kilformat. Hakan är lätt rundat med hakspetsen i linjen med nosspetsen. Ögonen är stora, snett snedställda och ovala med färgerna bärnsten, odd-eyed eller blå. Öronen är breda vid basen, spetsiga och tofsade och sitter högt på huvudet.

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för turkisk angora inom SVERAK.

Turkisk angora är en elegant, graciös, vänlig och livlig ras. Den är sällskaplig, småpratar gärna och svarar på tilltal.

Godkänd som ras…
Turkisk angora godkändes 1982 som ras i FIFe och 1996 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: TUA  Engelskt namn: Turkish angora

Historia och ursprung
Turkisk angora är en mycket gammal kattras, förmodligen en av världens äldsta och den kan spåras längre tillbaka än någon annan kattras. Man anser att den turkiska angoran är grunden för alla långhårsraser.

Man kan finna turkisk angora i hela Turkiet. Många har dem som vanliga huskatter men på Ankara Zoo bedriver man planerad avel på angorakatter för att bevara rasen.

Den moderna turkisk angora har en mycket kort historia. I början på 60-talet köpte ett amerikanskt par två angorakatter från Ankara Zoo och återupprättade rasen i USA. Från början avlade man bara på helvita katter men eftersom man fick ungar i andra färger började man så småningom att inse värdet av dem också.