Sibirisk katt

Godkänd som ras…
Sibirisk katt godkändes 1998 som ras i FIFe och 2000 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: SIB  Engelskt namn: Siberian

Syskonras: Neva masquerade

© Foto: Eivor Rasehorn

Historia och ursprung
Den aktiva invandringen till Sibirien från Ryssland startade i slutet av 1700-talet. Där fanns många olika nationaliteter – alla nomader, jägare eller fiskare (jordbrukarna invandrade lite senare) och eftersom katt var ett populärt husdjur i Ryssland tog man med dem till Sibirien. Det hårda och kalla sibiriska klimatet gjorde det svårt för de korthåriga katterna att vistas utomhus under vintern, och därför premierades långhåriga mutationer. Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls och livet i naturen formade katterna till perfekta jägare.

För att göra ett långt hopp – fram till 1980-talet – då ryska kattklubbar uppmärksammade den sibiriska katten. När gränser öppnades västerut började även Europa och resten av världen att uppmärksamma rasen sibirisk katt (och syskonrasen neva masquerade).

© Foto: Eivor Rasehorn

Sibirisk katt är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna “pratar”. De är lättlärda och det är inte ovanligt att de gillar att plaska med och i vatten.

Sibirisk katt har “traditionella färger” medan syskonrasen neva masquerade är ”maskad” (ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå).

Päls
Pälsen är mycket tät – relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är medium lång och tjock med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån.

En sibirisk katt kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt mycket.


Storlek och utseende
Sibirisk katt är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

Huvudet är lite längre än det är brett, mjukt rundat med lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och mediumlång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop – i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. De något snedställda ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar med tofsar.

Som de flesta större kattraser utvecklas sibirisk katt relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

© Foto: Eivor Rasehorn
© Foto: Eivor Rasehorn

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för sibirisk katt inom SVERAK.

Hypertrofisk cardiomyopati, HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt – inte specifikt för sibirisk katt – även om många uppfödare väljer att testa.