Ragdoll

Godkänd som ras…
Ragdoll godkändes som ras i FIFe 1990 – utan certifikaträtt – och vid FIFes GF 1991 fick den fullt godkännande (maskad och bicolour * 03).  Vid FIFes GF 1998 blev mitted * 04 godkänt.

1992 registrerades den första ragdollen inom SVERAK.

EMS raskod: RAG  Engelskt namn: Ragdoll

Ragdoll är en tystlåten och lugn ras som är nyfiken och gärna vill vara med sin familj. Den är ingen “högflygande” ras utan håller sig oftast på lägre nivåer.

Den har en tendens att fullständigt slappna av när man lyfter den och detta har gett den namnet ragdoll (eng: trasdocka).  Gångstilen är också speciell; den rör sig vaggande vilket troligen beror på att den går brett isär med bakbenen.

© Foto: Eivor Rasehorn
© Foto: Labat
© Foto: Labat

Hälsa

Det finns inget särskilt hälsoprogram för ragdoll inom SVERAK.

Hypertrofisk cardiomyopati, HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt – inte specifikt för ragdoll – även om många uppfödare väljer att testa.

Päls

Pälsen, som är medellång till lång och silkig, ligger tätt mot kroppen och “skiktar” sig något när katten rör sig. 

Ragdollen är en maskad ras med blå ögon och är en av det fåtalet raser där vitfläck är godkänt i kombination med maskfärgen.

Storlek och utseende

Den är stor och kraftig med lång muskulös kropp, kraftig nacke, medelhöga muskulösa ben och runda tassar med tofsar. Svansen är lång och buskig.

Huvudet är brett och mjukt triangelformat med välutvecklade kinder och en nos som har en liten böj. De stora ögonen är ovala till formen och och öronen, som är placerade brett isär, är lätt framåttippade och medelstora med rundade toppar.

Ragdoll utvecklas relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

Historia och ursprung

Ragdollen är en ras som i sitt ursprung härstammar från USA och många är historierna om dess bakgrund.

Som en trasdocka; ledlös och utan känsla för smärta – det är en skröna om ragdollen och den är fullständigt felaktigt! Ragdollen är självklart inte okänslig för smärta och lealös – ja kanske beror det på att ragdollen kan bli fullkomligt avslappnad när den blir buren och på det sättet uppfattas som lealös.

Allt startade i början av 1960-talet när en uppfödare i Kalifornien parade en vit långhårshona med en helig birma och fick i kullen bland annat två brunmaskade mitted-hanar. Dessa parades tillbaka på mamman – avkomman från den linjen kallades “lightside”. För att undvika inavel började man att använda en annan honkatt – en burma och avkommorna från denna linje kallades “darkside”. Från dessa två sidors korsningar stammar dagens ragdolls.

Ragdollen blev godkänd i USA 1969 och kom sedermera till England 1982.

Foto: Labat
© Foto: Labat