Orientaliskt korthår

Godkänd som ras…
Vid FIFes GF 1972 godkändes orientaliskt korthår som ras – utan certifikaträtt – men redan 1969 registrerades den första inom SVERAK som havanna. Rasen fick fullt godkännande vid FIFes GF 1975.

EMS raskod: OSH  Engelskt namn: Oriental shorthair

Syskonraser: Siames, balines, orientaliskt långhår

Historia och ursprung
Rasen oriental uppstod i England i början av 1950-talet som utfall efter experimentavel för att se om det gick att få fram helfärgade siameser. Så småningom röntes framgång och fler uppfödare fortsatte med denna avel och 1958 godkändes katterna som en ny ras under beteckningen Chestnut brown foreign som sedermera bytte namn till havanna.  Några katter exporterades till USA och utgör stamfäder till den amerikanska varianten Havanna brown som godkändes 1959 (och som i USA fortfarande heter detta och dessutom har kvar ursprungsstandarden).

På 1960 parades nya katter in och målet var att avla fram en helvit siames, så kallad foreign white.

Flera färger godkändes på 60- och 70-talet. SVERAKs delegat rapporterade från GF 1972 “Korthårskatter av siamtyp så kallade SLANKFORM blev godkända till vissa delar. Typbeteckningen ändras till ORIENTALISK SLANKFORM. Standarden godkänns för EBONY (svarta), LAVENDEL (lila) samt tidigare godkända HAVANNA (bruna), dessa skall ha gröna ögon utan spår av gult“.

Under flera år benämndes rasen endast som oriental (med EMS-kod ORI) men återtog namnet orientaliskt korthår från den 1 januari 2004.

© Foto: Klas-Göran Tinbäck

Orientaliskt korthår är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Den trivs bäst om den, utöver människan, har andra katter omkring sig.

Den har typmässigt samma standard som en siames, men den ska vara fullfärgad i stället för maskad. En annan skillnad är att på en vuxen orientaliskt korthår är ögonen lysande gröna (mot siamesens intensivt blå) med undantag för vita katter som kan ha blå, gröna eller olikfärgade ögon (så kallade odd-eyed).

Päls
Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar nästan helt underull.


Storlek och utseende
Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är lång och pisliknande, smal vid roten och avsmalnande till en tunn spets.

Huvudet är medelstort och trekantigt med raka linjer och de mandelformade ögonen är intensivt gröna och snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak. Öronen är mycket stora och följer huvudets trekantsform.

© Foto: Tuss & Tass
© Foto: Tuss & Tass

Hälsa
Hälsoprogram finns inom SVERAK för att förebygga PRA hos orientaliskt korthår. Genom hälsoprogrammen minskar antalet katter som bär på genen för PRA.

PRA (progressiv retinal atrofi) är en ärftlig degeneration (förtvining) av näthinnan som leder till att katten så småningom blir blind. 

Notering i stamtavlan sker enligt följande:

  • PRA-normal enligt DNA-test
  • PRA-normal enligt DNA-test på föräldradjur
  • PRA-normal enligt DNA-test på föräldrar eller föregående generationer
  • PRA-bärare enligt DNA-test
  • PRA-affekterad enligt DNA-test