Kurilean bobtail långhår och korthår

© Foto: Eddie Svärd

Godkänd som ras…
Den godkändes 2004 som ras i FIFe. 2005 registrerades den första kurilean bobtail långhår men ännu har ingen kurilean bobtail korthår registrerats inom SVERAK.

EMS raskod: KBL/KBS  Engelskt namn: Kurilean bobtail longhair/shorthair

© Foto: Anna Hakkarainen
© Foto: Malin Levinsson

Historia och ursprung
Kurilean bobtail lär ha uppkommit naturligt som ras på de isolerade vulkaniska Kuril öarna som är belägna mellan Japan och Ryssland. Under 1900-talet togs katter med till fastlandet och där blev de snabbt populära.

1990 visades den första kurilean bobtail på en kattutställning och många trodde att dessa ryska katter egentligen var en variant av japansk bobtail – och den genetiska bakgrunden är ännu inte klarlagd. Avelsprogrammet med kurilean bobtail startades 1992 av några ryska uppfödare.

Kurilean bobtail är en ras med kort (3-8 cm) karaktäristisk pudervipp- eller pompomliknande svans och sägs se ut som ”en katt framifrån men som en kanin bakifrån”. Den förekommer både som semilånghår och korthår.

© Foto: Bengt Ström

Päls
Pälsen är silkig med tunn underull.

En kurilean bobtail långhår ska helst ha kindskägg, krage och ”knäbyxor” och öronen ska vara tofsförsedda


Storlek och utseende
Det är en muskulös, stor till medium, katt med kompakt och kraftig kropp. De muskulösa benen är medelhöga – bakbenen är längre än frambenen – med ovala tassar.

Huvudet har höga och tydliga kindben och en bred rak nos. Öronen är vida vid basen, medelstora och framåtlutande med lätt rundade spetsar. Ögonen, som är placerade brett isär, är något snett placerade och är rundade.

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för kurilean bobtail inom SVERAK.