Cymric

© Foto: Eivor Rasehorn

Godkänd som ras…
Cymric godkändes som ras i FIFE 2006 men redan 2003 registrerades den första inom SVERAK – som non-ras.

EMS raskod: CYM  Engelskt namn: Cymric

Syskonras: Manx

Historia och ursprung
Liksom manxen “upptäcktes” cymric troligen på Isle of Man – en ö mellan Irland och Skottland. Eftersom svanslösheten är en mutation kan det uppträda, om än sällsynt, hos andra raser men i och med att den levde på en ö var populationen isolerad och anlaget inavlades.

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för cymric inom SVERAK.

Cymric är en långhårig manx. Det är en klok, tillgiven och personlig ras och förknippas som ”den svanslösa” katten, men det finns också katter som har mer eller mindre “normal” svanslängd.

© Foto: Marika Lahti

Päls
Pälsen är mediumlång, mjuk, silkig och tät med riklig underull och är “dubbel” – det vill säga den består av lika delar täckhår som mellan- och ullhår. Detta gör att pälsen inte är slätliggande utan luftig.

Vill du ha en korthårig cymric? Läs mer om syskonrasen manx.


Storlek och utseende
Cymric har en medelstor och kompakt kropp med kort rygg och kraftigt rund bakdel. Benen är kraftiga och muskulösa med runda tassar. Bakbenen är något längre än frambenen, som är brett placerade, vilket gör att den får en lutande profil.

Huvudet är runt och brett med framträdande kinder, meddellång näsa med markerad inbuktning mellan nos och panna samt stora, runda ögon.