Brittiskt långhår

Godkänd som ras…
Brittiskt långhår blev godkänd som ras den 30 september 2017.

EMS raskod: BLH  Engelskt namn: British longhair

Syskonras: Brittiskt korthår

© Foto: Eivor Rasehorn

Historia och ursprung
Under första och andra världskrigen förde uppfödningen av brittiskt korthår en tynande tillvaro. På 1950-talet fanns det endast ett fåtal individer kvar men efter ett idogt avelsarbete som drevs under många år av hängivna uppfödare ledde till att stammen ökade i antal.

Brittiskt långhår uppkom genom att man parat brittiskt korthår med perser och på så sätt kom långhårsanlaget in i korthårsaveln. Detta innebär att vid parning mellan två brittiska korthår (som bär på långhårsanlaget) kan ungarna bli långhåriga. Däremot kan inte två brittiskt långhår få brittiskt korthår.. så är det med genetik och anlag.

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för brittiskt långhår inom SVERAK.

Hypertrofisk cardiomyopati, HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt – inte specifikt för britter – även om många uppfödare väljer att testa. Samma gäller för sjukdomarna PKD och HD.

Det är en stillsam, tystlåten, vänlig och tillgiven ras.

© Foto: Eivor Rasehorn

Päls
Pälsen är semilång till lång, tät och plyschliknande med underull som står ut från kroppen.


Storlek och utseende
Den är medelstor till stor, med muskulös och knubbig (cobby) kropp med korta, kraftiga ben och runda och fasta tassar. Svansen är kort och tjock med rundad svanstipp.

Huvudet är brett och runt med fylliga kinder, särskilt hos hanar. Hakan är välutvecklad och nosen kort och bred. Öronen är små och rundade och sitter brett isär. Ögonen är stora, runda och brett placerade.

Britten är ganska stor och tung och utvecklas därför långsamt. Den är färdigutvecklad först vid 3 – 4 års ålder.