Balines

© Foto: Eivor Rasehorn

Godkänd som ras…
Balines godkändes som ras i FIFe 1984 men redan 1983 registrerades den första inom SVERAK.

Seychellois långhår (SYL) – som var godkänd som “egen” ras i FIFe sedan 2006 – blev från den 1 januari 2016 vitfläcksbalines (BAL * 01/02/03).

EMS raskod: BAL  Engelskt namn: Balinese

Syskonraser: Siames, orientaliskt korthår och orientaliskt långhår

© Foto: Gunilla Sverkersson

Historia och ursprung
Rasen balines uppstod i USA då några uppfödare bestämde att ta tillvara de långhåriga siamesavkommorna (som uppstod genom att vissa siameslinjer bar på det recessiva anlaget för långhår) och fortsätta medveten avel på dem.

Det sägs att rasnamnet balines uppstod på så enkel väg att det helt enkelt rimmade på siames och att den långa svajiga pälsen på bakben och svans i rörelse påminde om balinesiska dansare . Det har alltså inget med ön Bali att göra.

Det amerikanska förbundet CFA godkände rasen (dock endast vissa färger) 1970.

Balines är en långhårig siames och är alltså, liksom siamesen, en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Den trivs bäst om den, utöver människan, har andra katter omkring sig.

© Foto: Tuss & Tass

Päls
Pälsen är lång och silkig nästan helt utan underull och längst är den kring halsen, skuldrorna och svansen.


Storlek och utseende
Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är mycket lång och den, på balinesen kännetecknande pisklika svansen, göms under det långa håret.

Huvudet är medelstort och trekantigt med raka linjer och de mandelformade ögonen är intensivt mörkblå och snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak. Öronen är mycket stora och följer huvudets trekantsform.

Balinesen är ”maskad”, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är generellt ljus.

Hälsa
Hälsoprogram finns inom SVERAK för att förebygga PRA hos balines. Genom hälsoprogrammen minskar antalet katter som bär på genen för PRA.

PRA (progressiv retinal atrofi) är en ärftlig degeneration (förtvining) av näthinnan som leder till att katten så småningom blir blind. 

Notering i stamtavlan sker enligt följande:

  • PRA-normal enligt DNA-test
  • PRA-normal enligt DNA-test på föräldradjur
  • PRA-normal enligt DNA-test på föräldrar eller föregående generationer
  • PRA-bärare enligt DNA-test
  • PRA-affekterad enligt DNA-test