American curl korthår och långhår

© Foto: Eivor Rasehorn

Godkänd som ras…
Rasen godkändes 2003 som ras i FIFe. 2004 registrerades den första american curl långhår inom SVERAK och 2006 det första korthåret.

EMS raskod: ACS/ACL  Engelskt namn: American curl shorthair/longhair

© Foto: Anneli Sargas

Historia och ursprung
American curl har sitt ursprung i USA. Två katter togs omhand av ett par i Kalifornien 1981 och det visade sig att på den ena honkattungen var öronbrosket bakåtvikt. När denna hona senare fick ungar konstaterades att några ungar i kullen ärvt den märkliga öronformen som visat sig vara genetisk dominant.

Curlen föds med raka öron men redan efter några dagar börjar öronen förändras för att vid cirka fyra månaders ålder ha färdigutvecklat krökningen.

Hälsa
Eftersom det endast registrerats ett fåtal american curl i SVERAK finns ingen hälsostatistik och inte heller något hälsoprogram.

American curl är en aktiv och läraktig ras. Den förekommer både som semilånghår och korthår.

© Foto: Anneli Sargas

Päls
Pälsen, som är halvlång eller kort (beroende på variant) är silkig och slätliggande med lite underull. Svansen på en american curl långhår har en plym.


Storlek och utseende
Curlens främsta kännetecken är öronen. De är breda vid basen, runda i spetsarna och övre hälften av öronen är bakåtvrängda vilket gör att öronhåren spretar rakt fram.

American curl har en långsträckt kropp, medelhöga ben och runda medelstora tassar. Huvudet är kilformat med mjukt, ovalt nosparti och tämligen lång nos, välutvecklad haka och medelstora, valnötsformade ögon.