Kattförbundet SVERAKs nationella ID-Register

Klicka på bilden för att komma till id-registret.se – vår nya hemsida för vårt ID-register över ID-märkta katter

Bryr du dig om katt?
Vill du att din katt ska hitta hem igen om den springer eller kommer bort?

Om svaret är ja på dessa frågor är svaret enkelt:
– ID-märk katten
Registrera katten i ID-register

Att göra dessa två val innebär att chansen ökar att du och den katt du saknar ska hitta varandra
– genom kattens ID-nummer och dina kontaktuppgifter.

Kattförbundet SVERAK har, sedan förbundet bildades 1955, på olika sätt arbetat för att stärka kattens status i samhället – och sedan länge har vi ansett att ID-märkning är ett av dessa sätt. Målet är att alla katter ska vara ID-märkta och registrerade! Det är viktigt att vi alla hjälps åt att arbeta för samtliga katters väl och ve, att sommarkatten inte längre behöver gå ett okänt öde till mötes och att vi genom ID-märkning och registrering i vårt ID-register kan återfinna ägare till katt.

Katter ligger oss varmt om hjärtat och vi tycker att det är av största vikt att ha ett ID-register för alla kattägare!

Chipmärkning

Chipmärkning går till på ungefär samma sätt som en vaccination.Märkningen utförs av veterinär eller av någon som genomgått en godkänd utbildning.

Så här brukar det gå till:

  1. Innan märkning brukar kontroll ske att katten inte redan är chipmärkt – detta sker med en avläsare.
  2. Det nya chipet testas genom avläsning innan det injiceras för att man ska vara säker på att det fungerar och är läsbart.
  3. Chipet – som inte är större än en pennspets – injiceras under kattens hud – oftast mellan skulderbladen.
  4. Därefter avläses chipet en gång till för att kontrollera numret. Be veterinären läsa av chipet med jämna mellanrum för att säkerställa att det fungerar.

 
Tatuering

Tatuering av ID-nummer sker oftast i kattens vänstra öra. Vanligtvis består det tatuerade ID-numret av fyra till sex tecken – bokstäver och siffror i kombination. Tatuering av ID-nummer endast utföras av veterinär och under förutsättning att katten är sövd, har fått bedövning eller sedering (lugnande medel).
Plus och minus En fördel med tatuering är att alla lätt kan se att katten är ID-märkt – en nackdel är att koden kan bli svårtolkad när tatueringen blir gammal. En fördel med chipmärkning är att ID-numret går att läsa med en speciell avläsare medan en nackdel är att en lekman inte kan se att katten är ID-märkt bara genom att titta på katten.


 Avläsare

Microchip avläses med en speciell avläsare. Veterinär, utbildad chipmärkare, polisstation – detta är några av de ställen som har tillgång till chipläsare. Dessutom har samtliga SVERAK-klubbar avläsare eftersom en sådan används vid kattutställningar.