Vanliga frågor & svar

Frågor o svar

FAQ - frågor & svar

Här hittar ni de vanligaste frågorna till oss på SVERAK. För frågor som kräver ytterligare svar eller hjälp gå till sidan med våra kontaktuppgifter.

Gäller din fråga något av våra avtal, så har vi samlat de vanligaste frågorna (information) på en egen sida: Avtal – vanliga frågor >>

ID-registret

ID-registret består av närmare 500 000 st ID-märkta katter. Det är en blandning av raskatter med stamtavla från SVERAK, raskatter med stamtavla från annat förbund samt den största andelen katter som är huskatterna. Raskatter med stamtavla från SVERAK hamnar för övrigt automatiskt i ID-registret (när ID-nr sparas på katten i stamboken) medan övriga katter behöver registreras i ID-registret efter att de blivit ID-märkta. Idag sker det med fördel online med BankID av kattägaren på www.id-registret.se men det finns också en blankett att använda som alternativ. På www.id-registret.se kan man läsa mer om alternativen för att registrera katt, då det numera finns en engångskostnad för nyregistreringar av ID-märkta katter är det bra att veta vilka alternativ man har. Ägarändringar är kostnadsfria.

Du kontrollerar detta genom att söka på ID-nr i vårt ID-register på www.id-registret.se. Du kan också logga in på Mina sidor (MinaKatter) med Bank-ID och få fram vilka katter du står som registrerad kontaktperson för. Där ser du också vilket ID-nr de har. id-registret.se

Du kan ändra uppgifter genom att logga in på MinaKatter (“Mina sidor”).

Under fliken ”Min sida” kan du ändra dina kontaktuppgifter genom att klicka på ”Ändra uppgifter” (i mobil blå ruta med kugghjul). Har du bytt namn måste du dock kontakta kansliet.

Du kan ändra en del av kattens uppgifter under fliken ”Mina Katter”. Klicka på aktuell katt de och sedan ”Ändra uppgifter” (i mobil blått kugghjul). För de fält som inte går att redigera – kontakta kansliet (länk till kontakt) så uppdaterar vi detta.

Gällande uppgifter på katt, så är det också till sverak@sverak.se du mejlar om ändringarna. Om t ex födelsedatum saknas, namnet har ändrats eller om färgen är fel. Du kommer dock själv åt att ändra vissa uppgifter enligt nedanstående bild via knappen “Ändra uppgifter” (I mobil en blå ruta med kugghjul).

Ändra kattuppgifter

Dubbelkolla först att du får en träff på din katt genom att söka på ID-numret på ID-registret.se (länk). Misstänker du att du har ett konto registrerat hos oss utan ditt personnummer kan du komplettera det via ett mejl till kansliet – sverak@sverak.se. Glöm inte att skicka med kontaktinformation så att vi säkerhetsställer att vi kompletterar på rätt person.

Ägarbyten görs enklast, smidigast och säkrast med BankID idag. Via Mina sidor (MinaKatter) kommer man åt funktionen. Inne på respektive katt finns knappen “Ändra uppgifter”. Den leder till redigeringsläget för katten och där finns startlänken för ett ägarbyte.

För blivande ägare krävs inget medlemskap i SVERAK och det krävs heller inte att de har ett konto. Genom att nuvarande ägare anger personnumret för den nya ägaren så skapas (eller kopplas) istället kontot automatiskt för blivande ägaren, som då kan logga in och slutföra ägarbytet/ägarändringen. 

Förklaringsvideo finns här:
www.sverak.se/mina-katter-on-line/

Var noggrann när du fyller i personnumret för nya ägaren så att det blir korrekt siffror och i rätt format. Meddela sedan nya ägaren att ägarändringen är påbörjad och att denne nu kan logga in med BankID på MinaKatter och godkänna ägarändringen.

Om ni inte kan använda BankID kan man istället använda vår ägarändringsblankett. Det finns två olika, en för raskatter och en för huskatter. Båda kan hittas under blanketter.

Kontrollera om du något underlag från är du tog över katten. Ett underskrivet köpekontrakt eller adoptionsavtal brukar fungera utmärkt att skicka kopia på tillsammans med ägarändringsblanketten (bl.nr 2002).

Saknas detta behöver du kontakta tidigare ägare. Kontaktuppgifter brukas kunna synas om du söker på kattens ID-nr

Om du har ditt personnummer registrerat på ditt konto hos oss, så kan du logga in med Bank-ID på Mina sidor (MinaKatter) och se informationen för de katter som är kopplade till dig. För dom (oftast äldre konton) som inte har personnummer registrerade kan man kontakta kansliet och få hjälp med att söka fram ID-nr.

Du kan även höra med ditt försäkringsbolag eller kliniken där katten märktes.

Idag kan du själv ange att en katt är avliden i MinaKatter (Mina sidor). Logga in med BankID och klicka dig in på aktuell katts personliga sida. Där finns knappen “Ändra uppgifter” (blå ruta med kugghjul i mobilen), som ger dig möjlighet att ändra katten till avliden.

Avliden katt

Katten visas då inte längre i ID-registret och döljs från din lista med katter. Genom att kryssa i rutan “Visa avlidna katter” i MinaKatter kan du dock få fram den igen om du blir nostalgisk eller vill få fram detaljer om katten igen.

Sedan 1 februari 2020 tar vi ut en engångsavgift för nyregistreringar av ID-nr. Om då blanketten “Anmälan till id-registret.se” postas till oss, så registrerar vi katten i ID-registret samt skapar faktura på 100 kr utställd på kattägaren. Det gäller oavsett om det är du som kattägare som postat blanketten eller om veterinären gjort det åt dig i samband med ID-märkningen. Ett alternativ till att posta in blanketten är att man själv registrerar katten direkt i vårt ID-register med BankID via id-registret.se för en lägre engångsavgift. Då använder man blanketten som underlag för registreringen. Besök id-registret.se för mer info.

Efter att man ID-märkt sin katt ska den registreras i ett ID-register. Kattens ID-nr sparas inte automatiskt i ett ID-register i samband med ID-märkning hos veterinären. Vid registrering i SVERAKs ID-register har man idag möjligheten att själv registrera katten online med hjälp av BankID.

När man fått vår blankett “Anmälan till id-registret.se” med information ifylld från veterinären har man 2 alternativ. Antingen postar man in blanketten till oss och får då en faktura på 100 kr i sin e-post, eller så använder man uppgifterna på blanketten för att själv registrera katten i ID-registret mot en engångsavgift på 35 kr/katt (swish) eller 65 kr/katt (faktura online). Betalningen sker som sista steg i samband med att katten registreras i ID-registret.

 

Det kan ta upp till ca 14 dagar (från att vi mottagit) innan du får en faktura. Om du kan se att din katt redan är registrerad är det bra om du kollar din skräppost i din mejl så att fakturan inte har kommit bort. Om e-post ej är angivet skickas det i stället via post.

Om din katt inte är registrerad – avvakta gärna någon vecka till eller registrera direkt online via id-registret i stället.

Kontrollera att din katt är registrerad genom att söka på kattens ID-nr på id-registret.se. Kontrollera efter sökningen att dina kontaktuppgifter ligger synliga genom att klicka på ID-numret när du har fått en träff på katten. Om några kontaktuppgifter eller synlighet att uppgifter behöver ändras kan du ändra detta själv genom att logga in på MinaKatter (“Mina sidor”).

Nu har vi också tjänsten Saknad katt i vårt ID-register. Där du via MinaKatter kan registrera katten som försvunnen och saknad. Du hittar tjänsten när du klickar in på kattens profilsida. Din saknade katt blir sedan sökbar via karta på www.id-registret.se/saknad-katt/

Saknad katt

Här är några av dom vanligaste färgerna för en huskatt. Notera att gråa katter anges som blå.

Vanliga färger o mönster

För att läsa mer om färger och raskoder, kan ni klicka er vidare till “Färger & raskoder“. Där hittar ni också text och bilder när det gäller mönster på katter. T ex tigré, spotted och tabby

Stambokföring

Blanketterna på MinaKatter är endast till för medlemmar. Du måste således vara registrerad som medlem av sin klubb för att komma åt blanketterna, kontakta din klubb för det.

Snabbast och enklast kan man själv se detta i FindUs, vår hemsida för stamboken. Genom att söka fram mammakatten och därefter se bland hennes avkommor om dom fått regnr eller om det är något som behöver kompletteras.

Här är länk till en liten förklaringsvideo som visar hur det går till.

Och så här ser startsidan ut för FindUs, som alltså är en söktjänst direkt mot SVERAKs stambok.

FindUs

Kortfattat, beroende på vilket land katten kommer ifrån:

* Du måste vara medlem i SVERAK-klubb (alla våra klubbar)

* Blankett 1003 ”Ansökan om överföring av katt från annat förbund” som du hittar under blanketter i MinaKatter (länk)

* Kvitto på erlagd avgift för stamtavla (500 kronor) på bg 630-2962 alt swish 123 222 82 94

* Kopia av överlåtelseavtal/ägarintyg/transfer (obs, från CFA/TICA – ägarslipp)

* Kopia ur passet på ID-nummer

* Kopia ur passet på rabiesvaccination

* Kopia på samlat veterinärintyg för införsel till EU (det stämplade intyget som brukar vara på ca 6-8 sidor)

Här kan du läsa mer om vad som gäller när du ska överföra:
https://www.sverak.se/uppfodning/overforing-av-katt-stambokford-i-annat-forbund-an-sverak/

Det har också publicerats en artikel i Våra Katter som förtydligar hur man överför en katt till SVERAK

>> Läs artikel (PDF som öppnas i nytt fönster)

Vanliga frågor:

* I rutan ”Land som katten införs ifrån”, är det landet som katten kommer ifrån som du fyller i. Att stamtavlan kanske är utfärdat i ett annat land spelar ingen roll.

* I rutan ”Förbund”, skriver du det förbund som utfärdat stamtavlan (ofta ser du det i början av kattens stambokföringsnummer). Tex, SNRF, FHK, TICA, NRR etc…

* I rutan ”Uppfödare”, så är det uppfödarens uppgifter du fyller i (inte den du köpt katten av om det är en katt som är vidaresåld). I många stamtavlor är kontaktuppgifter ofullständiga, därav denna uppgift, så du kan få fullständigt i din nya SVERAK-stamtavla.

* I rutan ”Kattens ägare”, ni kan vara flera ägare men samtliga måste vara medlem i klubb. Om du inte får plats att skriva, gör en pil och skriv på baksidan.

Som kvitto godkänns kopia vid direktinbetalning på post eller bank, utskrift från internetbank på genomförd betalning, skärmdump på genomförd swish eller kontoutdrag från post/bank.

Obs, om du betalar från ditt eget konto, behöver du inte skriva ditt namn. Gör någon annan inbetalningen, så måste ditt namn skrivas med.

* Stamnamn; ansökan om stamnamn

* Kullregistrering; ditt stamnamn samt kullens/kullarnas födelsedatum (har du flera kullar, lägga alla på samma inbetalning)

* Import/överföring; import och kattens namn

* Ändringsstamtavla; ändring och kattens namn

Innan du beslutar att börja med kattavel, bör du ha några års erfarenhet av katt och kattskötsel och noga överväga om du är beredd att ta det jobb och ansvar som det innebär. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på https://www.sverak.se/uppfodning/

Ingen fara, det är sånt som händer och går enkelt att ändra men du måste ansöka om det. Här kan du läsa om hur du gör https://www.sverak.se/uppfodning/ansokan-om-ersattningsstamtavla/

Kortfattat, beroende på vad som ska ändras:

* Blankett 1002, ansökan om ersättningsstamtavla som ligger på öppna blankettwebben (länk)

* Stamtavlan i original (du får tillbaka en ny uppdaterad)

* Kvitto på avgiften (skiljer beroende på om katten är äldre eller yngre än 7 månader)

* Om kattens stamtavla är borttappad, så kryssar du i rutan att den är förkommen

Du kan inte ändra din katts stambokförda namn, det är inte tillåtet.

Om katten har fel kön, så kan namnet ändras, men då måste även uppfödaren skriva under din ansökan.

Om katten har fel färg, så kan du ändra färgen (förutsatt att den är genetisk möjlig). Så länge som katten inte har någon titel, så kan du själv intyga färgen.

Ingen fara, det är sånt som händer och går enkelt att ändra men du måste ansöka om det. Här kan du läsa om hur du gör https://www.sverak.se/uppfodning/ansokan-om-ersattningsstamtavla/

Kortfattat:

* Blankett 1002, ansökan om ersättningsstamtavla som ligger på öppna blankettwebben (länk)

* Stamtavlan i original (du får tillbaka en ny uppdaterad)

* Kvitto på avgiften (skiljer beroende på om katten är äldre eller yngre än 7 månader)

Du måste ändra hela kullens stamtavlor samtidigt.

Ingen fara, det är sånt som händer men du måste ansöka om det. Här kan du läsa om hur du gör https://www.sverak.se/uppfodning/ansokan-om-ersattningsstamtavla/

Kortfattat:

* Blankett 1002, ansökan om ersättningsstamtavla som ligger på öppna blankettwebben (länk)

* Kvitto på avgiften (skiljer beroende på om katten är äldre eller yngre än 7 månader)

* Du kryssar i rutan att originalstamtavlan har förkommit

Nej, du som ägare kan inte stambokföra katten, utan endast kattens uppfödare kan stambokföra den och övriga i kullen. Utan stamtavla är det en huskatt.

Här kan du läsa mer https://www.sverak.se/uppfodning/stambokfor-kattkull/

I korta drag;

* Du måste vara medlem i SVERAK-klubb (våra anslutna klubbar)

* Blankett 1001 ”Stambokföring av kattkull” som ligger på öppna blankettwebben (länk).

* Du och ägaren av hankatten (vid parningstillfället) måste skriva under ansökan.

Bifoga sedan med ansökan (som du sänder till avelssekreteraren i din klubb);

* Kvitto på erlagd avgift för kattungarna (obs, olika avgifter beroende på ungarnas ålder och om du är diplomerad).

* Intyg för hankatten (om han inte är använd i avel sedan tidigare)

* Intyg för honkatten (om hon inte är använd i avel sedan tidigare)

Intyg som krävs på alla katter, oavsett ras är;

* ID-intyg (de flesta avelskatter har redan sin ID-märkning registrerad, det ser du enkelt i MinaKatter om det är din egna katt – eller i ID-registret om du inte är ägare av hankatten.

* Inte har/haft navelbråck (här går utmärkt med tex besiktningsintyget när katten var kattunge

* Att hankatt har normal testikelstatus (han måste vara minst sex månader gammal när intyget utfärdas).

På några raser krävs även DNA-intyg; NFO, BUR, KOR, BAL, OLH, OSH, PEB och SIA.

Om du är osäker över något, kontakta din avelssekreterare så hjälper denne dig.

Från 19 maj 2021 finns numera också möjligheten att stambokföra kull online. Läs allt om hur det går till här: https://www.sverak.se/stambokforing-av-kull-online/

 

Här kan du läsa mer https://www.sverak.se/uppfodning/ansok-om-stamnamn/

I korta drag;

* Du måste vara medlem i SVERAK-ansluten kattklubb.

* Blankett 1010 ”Ansökan om stamnamn” som du hittar under blanketter i MinaKatter (länk). Du måste skriva under ansökan.

* Kvitto på erlagd avgift för stamnamn

Du sänder sedan din underskrivna ansökan samt kvitto på inbetald avgift till din klubbs avelssekreterare. Spara filen som ”Stamnamn samt ditt namn” om du mailar underlagen till din klubb, tänk på att lägga filen (pdf/jpg) som bilaga och inte inklistrad i mailet.

När ansökan kommit till kansliet så mejlas uppgifter till dig angående kunskapstestet som är obligatoriskt för alla som ansöker om stamnamn (sedan 1 januari 2022). Gäller även nya medinnehavare till ett befintligt stamnamn. Läs mer här >>

När det gäller våra raskatter (med stamtavla i SVERAK) så registreras dom automatiskt i ID-registret då ett ID-nr sparas på dom. Det ser vi  helst att uppfödaren gör i Minasidor (MinaKatter)  efter ID-märkningen. Ett alternativ är också att det sker via ägarändringsblanketten för de som inte kan använda ägarändring online. Då ska remsan med ID-nr vara påklistrat på blanketten.

Raskatter med stamtavla i SVERAK ska alltså INTE registrera sitt ID-nr via www.id-registret.se, utan det sker med automatik från stamboken till ID-registret.

Raskatter som har stamtavla i annat förbund lägger man in via id-registret.se eller skickar kopia på stamtavla och köpekontrakt tillsammans med anmälningsblankett, antingen via snigelpost eller ett mejl (sverak@sverak.se).

Då vi noterar detta i kattens stamtavla vill vi gärna få informationen via mejl till sverak@sverak.se. Skicka gärna med ett foto på den nya streckkoden samt ange kattens namn och registreringsnummer.

Logga in på MinaKatter, där ser du vilka katter som står på dig. Saknar du ”din” katt, kontakta uppfödaren/säljaren att denne måste anmäla ägarbyte vilket smidigt kan göras direkt i MinaKatter. Säljaren behöver ditt personnummer för att påbörja bytet, som du sedan loggar in i MinaKatter och bekräftar. Se 90 sekunder film som visar hur man startar ägarbytet online.

I MinaKatter kan man, om båda har mobilt BankID, enkelt påbörja ägarändring till annan ägare, om det är så att du själv missat att ägarändra. Du behöver då nya ägarens personnummer, glöm inte att meddela nya ägaren att byte är påbörjat – så denne kan logga in och bekräfta bytet. (90 s instruktionsfilm om ägarändring online).

Har du köpt en katt som säljaren missat att ägarändra, kontakta säljaren att denne påbörjar byte i MinaKatter. Du loggar sedan in och bekräftar bytet.

Om någon av er inte har mobilt BankID, så kan blankett 1031 (länk) ”Ägarändringsintyg och ID-registrering” fyllas i och sändas in till kansliet för manuell ändring. Blanketten måste vara underskriver av både köpare och säljare.

köpakatt.se hittar du uppfödare som är anslutna till SVERAK-klubbar. Hör gärna med din tilltänkta uppfödare vilken klubb denne tillhör, och kontakta sedan klubben (våra anslutna klubbar) och hör dig för om uppfödaren. Läs gärna mer om att tänka på vid köp av katt.

I FindUs, vår stambok på nätet, kan du söka och finna alla katter som är stambokförda.

Genom att söka fram mammakatten och därefter se bland hennes avkommor om dom fått regnr eller om stambokföringen är pågående.

Här är länk till en liten förklaringsvideo som visar hur det går till när man söker.

Och så här ser startsidan ut för FindUs, som alltså är en söktjänst direkt mot SVERAKs stambok.

FindUs

Utställning

Samtliga kattutställningar finns i vår utställningskalender. Där finns länkar till våra klubbars hemsidor och där hittar man informationen om utställningen. De flesta klubbar brukar ha 2-certs utställningar vilket betyder att alla raser och huskatter finns på plats båda dagarna. Om det är kategoriutställning är raserna i stället uppdelade på olika dagar.

De flesta klubbar brukar ta en liten inträdesavgift.

Vad roligt! Att ställa ut sin katt är väldigt roligt och man får träffa på massa andra kattägare. Kravet för att kunna ställa ut sin katt är att man ska stå som ägare på den samt vara medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb. Kattklubben kan hjälpa dig som är nybörjare att gå igenom hur det fungerar samt hur man anmäler till utställningen. Ett tips kan vara att besöka en utställning först för att se hur det fungerar.

Medlemskap

Medlemskap i en av SVERAKs kattklubbar är ett utmärkt tillfälle att få umgås med andra som har samma intresse som du har. Du måste inte ha raskatt för att vara med i en lokal SVERAK-klubb – du behöver faktiskt inte ens ha katt!

Som enskild person blir du medlem i en lokal SVERAK-ansluten kattklubb (det är alltså klubben som är ansluten till SVERAK). Du ansöker om medlemskap direkt till kattklubben och du hittar våra anslutna klubbar, med deras hemsidesadress, på denna sida:
www.sverak.se/bli-medlem-for-katten/sverak-anslutna-klubbar/

Medlemskap förnyas årligen genom att man betalar in årsavgiften till den klubb man varit medlem i. Vill man byta klubb meddelar man sin gamla klubb att man ska byta klubb och betalar in medlemsavgiften till den nya klubben.

Ditt medlemsnummer i SVERAK ser du om du loggar in på MinaKatter (Mina sidor). Medlemsnumret står utskrivet på ”Min sida”, minakatter.sverak.se

Om du inte kan logga in kontaktar du din kattklubb.

De flesta väljer en kattklubb i sin närhet. Det underlättar om man kanske vill delta i aktiviteter som klubben anordnar eller klubbmästerskap etc. Val av klubb har inget med vilken kattras man har utan alla raser och även huskatter är välkomna som medlem i en kattklubb.

Mina sidor (MinaKatter)

Via knappen “Öppna BankID på denna enhet” (alternativ 1)

Detta alternativ fungerar för dig som använder mobilens standardwebbläsare. 

Ange ditt personnummer och klicka på “logga in”. Klicka nu på den knapp som finns för att starta mobilt BankID automatiskt. Verifiera dig, så ska du sedan skickas till MinaKatter som inloggad och där kunna hantera dig och dina katter.

Manuellt genom att själv öppna BankID (alternativ 2)

Detta alternativ fungerar för alla, oavsett mobil och webbläsare. 

iPhone – steg för steg

 1. Gå till startsidan för MinaKatter i webbläsaren och skriv in ditt personnummer i formatet 1970XXXX-XXXX (12 siffror).
 2. Klicka på knappen “Logga in”.
 3. Klicka nu en gång på hemknappen så att du kommer till hemskärmen och starta nu BankID-appen.
 4. Godkänn inloggningen till MinaKatter hos SVERAK.
 5. Vid lyckad verifiering står det nu att du kan återvända till webbsidan.
  Inloggning MinaKatter
  6. Dubbelklicka nu på hemknappen så kan du enkelt växla över till MinaKatters inloggningssida, där du nu är inloggad och hamnar på “Min sida”. 
  Inloggning MinaKatter

För android-mobiler är det liknande tillvägagångssätt för att logga in manuellt.

Nej, det behöver man inte vara. Det är tillgängligt för alla som har katt registrerad hos oss, antingen i stamboken eller i vårt ID-register, samt har ett personnummer sparat på sitt konto hos oss och därmed kan logga in med Bank-ID. Medlemmar har en utökad meny när man loggat in. Med fler funktioner såsom nedladdning av blanketter, anmälning till utställning, annonseringsmöjligheter  mm. Medlemmar kan även skapa inloggning med e-post/medlemsnummer.

Du som inte är medlem kan se och hantera viss information för dig och katt. Du kan t ex göra ägarändring online, lägga till bild på katten, markera katt som avliden mm.

Den är synlig för de som är registrerade medlemmar. Och har du nyligen ansökt/betalt för ett medlemskap så får du vänta tills du fått bekräftelsemejlet innan den menyn blir synlig för dig och du kan komma åt de blanketter vi flyttat in dit. 

När nuvarande ägare startar ägarbytet inne i Mina sidor så anger personen ditt personnummer. Har du sedan tidigare inget konto (med personnumret sparat) så skapas då ett nytt konto till dig automatiskt. Du kan då direkt logga in med Bank-Id och efter att du fyllt i dina kontaktuppgifter skickas du till sidan för godkännandet av ägarbytet. SVERAK lägger inte upp konton på förhand.

Ta gärna en titt på videon som visar hur ett ägarbyte går till om du känner dig osäker.

De fält du själv kan uppdatera kommer man åt via knappen “ÄNDRA UPPGIFTER”. Det gäller både för dina och dina katters uppgifter. Och i mobilen ser knappen lite annorlunda ut, då det istället är ett blå ruta med kugghjul i.

Ändra uppgifter

Veterinär

Vi föredrar om du använder formuläret på denna sida:

>> Formulär id-registret.se

Ta kontakt med kansliet via tel. eller mejl. Skulle det vara utanför normal kontorstid så hänvisar vi till polisen eller länsstyrelsen, de flesta har inloggning till vår “myndighetssida” och kan få fram dolda kontaktuppgifter. För de inom polisen eller länsstyrelsen som saknar inloggningen finns det information i samband med att man söker i ID-registret hur man som relevant  myndighetsperson ansöker om en användare.

Ja, detta kostar heller ingenting. Kontakta gärna kansliet via mejl, sverak@sverak.se. Glöm heller inte att ange det tidigare numret som redan är registrerat.

Övrigt

Läs detta först!

Raskatt eller Huskatt?
Varje katt har självklart ett stort värde i sig själv som individ! Med det sagt, så skiljer sig priset för en raskatt i jämförelse mot en huskatt. Priset på en stambokförd raskatt med stamtavla varierar, men räkna från ca 10 000 kronor. Ibland säljs blandraskatter eller ”raskatter” som inte är stambokförda, för dyra pengar. Ibland till och med till en högre summa än en stambokförd raskatt. Du som köpare, kan INTE stambokföra din katt, även om föräldrarna är stambokförda.

Det man bör känna till är att ALLA katter utan stamtavla räknas som huskatter, oavsett vilken bakgrund katten har. Detta är viktigt att tänka på vid försäkring eller om man önskar ställa ut eller avla på sin katt i framtiden.Att säljaren uppger att katten är ”registrerad i SVERAK” betyder inte alltid att den har stamtavla. Vissa annonserar om registrerade katter och menar då att katten är ID-märkt och införd i SVERAKs nationella ID-register, ett register som är öppet för både ras och huskatter. ID-registret är till för att kunna spåra ägaren till en upphittad katt och har ingenting med stambokföring/stamtavlor att göra!

Varför är stamtavlan så viktig på en raskatt?
En stamtavla är så mycket mer än bara ett papper…Stamtavlan är, förutom ett fysiskt dokument som visar kattens förfäder, ett bevis på att uppfödaren tillhör ett internationellt erkänt kattförbund. En uppfödare som tillhör ett förbund, har ett regelverk att förhålla sig till. Särskilt viktigt är krav på hälsotester och etik, att man följer svensk lagstiftning och Jordbruksverkets regler.

Uppfödaren är skyldig att följa Konsumentköplagen när denne säljer katt till en ”icke-uppfödare”. En SVERAK-ansluten uppfödare får inte föda upp katter som inte kan bli stambokförda. Det innebär att man inte får blanda olika raser utan särskilt tillstånd, inte heller är det tillåtet att föda upp huskatter.

Köper du en raskatt av en seriös SVERAK-uppfödare gäller detta:

Köp ALDRIG en raskatt om du inte får med alla ovan nämnda dokument!

Köp ALDRIG en katt som inte ser glad och frisk ut!

Köp ALDRIG en katt av en uppfödare du inte känner dig trygg och bekväm med! En bra uppfödare finns inte bara till för dig vid köpet, utan är även support efter köpet!

På www.köpakatt.se kan du hitta raskatter till salu från SVERAK-uppfödare.

På www.sverak.se kan du läsa allt som har med katter att göra. Där hittar du även mer information om hur du bäst sköter din katt.

Här hittar du de raser som är godkända av FIFe – det världsförbund som SVERAK är den svenska medlemmen i, www.sverak.se/kattraser/

Kontakta gärna en SVERAK-ansluten kattklubb om du känner dig osäker på dina rättigheter vid ett kattköp eller bara vill ha tips och råd. Vill du bli medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb, är du hjärtligt välkommen! Vår fina förbundstidning Våra Katter ingår i medlemsavgiften.

Det finns, tyvärr, ingen allergisäker katt! Allergi skylls ibland lite lättvindigt på pälsdjur utan att man kontrollerat källan ordentligt men faktum kvarstår dock att allergierna har ökat. Det finns inga större undersökningar i ämnet, men det har visat sig att vissa pälsdjursallergiker klarar av vissa kattraser, därmed inte sagt att dessa katter är allergisäkra!

Har någon i familjen pälsdjursallergi? Överväg då noga planerna att skaffa katt. Om valet ändå faller på att skaffa katt – kontakta en uppfödare och besök ”katthemmet” fler än en gång.

Priset för en raskatt varierar – från cirka 10 000 kronor och uppåt – beroende på ras, vilka föräldrar katten har och så vidare. Ungefärlig kostnad första året ca. 19170 sek, här kan du läsa om kostnaderna för att köpa katt, www.sverak.se/att-ha-katt/

Om du bestämmer dig för en katt som du hittar på något annonsforum eller liknande – och inte via en SVERAK-klubb – är det är viktigt att kontrollera att den katt du tänker köpa verkligen är en raskatt.

Ta reda på vilken SVERAK-kattklubb uppfödaren tillhör. 

För att uppfödaren ska kunna stambokföra en kattkull och få stamtavlor måste han/hon vara medlem i en SVERAK-klubb. Har du frågor eller synpunkter om uppfödaren – kontakta kattklubben.

 

Fråga om du kan få träffa kattungen hemma hos uppfödaren.

Att få se kattungen i sin hemmiljö – tillsammans med kattmamman och eventuella syskon där den är trygg – är alltid bra. En sund och frisk katt ska vara nyfiken, pigg och alert och ha ett gott hull

 

Skapa en bra relation. 

Informera uppfödaren lite om dig själv och dina planer med kattungen (om du tänker ställa ut, ta en kattkull, om du har andra djur hemma och så vidare).

Tänk på att det är viktigt att uppfödaren känner att katten kommer till ett bra och stabilt hem. Precis som du har även uppfödaren rätt att inte genomföra köp/försäljning om det inte ”klickar”.

Transportbox. Om katten följer med dig på resa bör den åka i en rejäl transportbox.  Ha aldrig katten lös i bilen!

 

Foder, matskålar och vattenskål. Hör med din uppfödare om vilket foder katten äter

Kattlåda, spade och kattströ. Kattlådan är oftast av plast och den finns i flera storlekar och modeller.

Klösbräda. Klösbräda/träd bör finnas i hemmet redan när katten anländer så att den från början vet vart den får klösa. Har du många rum, eller flera våningar, bör du ha fler brädor/träd.

Sele / halsband. Om du planerar att gå ut med din katt, vänj den från början att ha sele på sig. Bor du på ett sådant sätt att du kan låta katten gå ut ensam, bör katten ha halsband.

Kattgräs. Katten slickar i sig en hel del hår och gräs hjälper till att framkalla kräkningar för att stöta upp de bildade hårbollarna. Du hittar mer tips och råd på denna sida, www.sverak.se/att-ha-katt/

Tänk på

Att kontrollera så att du har inställt så att dina kontaktuppgifter visas ( för alla dina katter) i vårt ID-register.

Annonser