Stamtavla för raskatt

En originalstamtavla utfärdad av SVERAK är en värdehandling – förvara och hantera den som ett “äkthetsbevis”.

Stamtavlan ska alltid följa med katten – om katten byter ägare ska även stamtavlan göra det.

Ingen stamtavla utfärdad för katten? Då är det en huskatt.

Ändringar i stamtavlan får endast göras av SVERAKs stambokförare.

SVERAKs stambok

Stamboken är det ”kompletta” kattregistret; SVERAKs stambokföringsdatabas samt gamla registerkort (förbundets kopior av stamtavlor utfärdade före datoriseringen). Missa inte att besöka FindUs – SVERAKs stambok på nätet! Här kan du ”träffa” hundratusentals katter och följa stamtavlor tillbaka i tiden – för vissa raser ända tillbaka till 1930-talet.

SVERAK-stamtavla

Stamtavlan är själva utskriften från stamboken för enskild katt; stamtavlan är alltid präglad och attesterad av stambokföraren.

Stamtavlan skrivs ut i kraftigare A4 med bigning i mitten, i något gråaktig ton.

Tidigare bestod stamtalan av två “delar”, den präglade inlagan, “mittuppslaget” samt ett omlag med plats för veterinära attester. Stamtavla för en raskatt är ett stamträd som visar kattens bakgrund och här ser man kattens registrerade namn, färg, föräldrar, registreringsnummer med mera.

Kattens namn
…innebär uppfödarens stamnamn följt av kattens egennamn. Det kan vara långa och mycket fina namn och inte sällan blir dessa långa namn omgjorda till smeknamn eller korta tilltalsnamn. Använd det “riktiga” namnet när du skriver in katten hos veterinär, försäkrar katten, gör ägarändring eller liknande – inte smeknamnet. En uppfödare får registrera en kull utan stamnamn så det förekommer att kattens namn endast består av ett ord.

Om katten har tagit utställningstitel står FIFe-titel oftast framför kattens namn även om vissa titlar placeras bakom. Läs mer om utställningstitlar här 

Ras, född och kön
…en ruta för vardera uppgift. Läs mer om godkända raser här 

EMS-kod ras och färg
Rasen anges med tre bokstäver; PER står till exempel för perser. Efter rasen följer kod för kattens färg och mönster. För vissa färgvarianter ingår också kod för ögonfärg, och manxkatten har även kod för svansens längd. Numera finns även kod för öronform som används på de raser där det förekommer annat än rakörade. Läs mer om EMS-koder

Regnr
Registreringsnumret är kattens unika identitetsnummer i stamboken. Framför registreringsnummer finns angivet vilket land och förbund katten är registrerad i (exempelvis (SE)SVERAK).

Det finns ett stort antal katter som har fler än ett registreringsnummer. Skälet till detta är att katten har bytt förbund (en eller flera gånger).

Det förekommer ibland att det i stamtavlan endast står SVERAK-reg.nr med kursiv stil. Detta visar att katten är exporterad (transfer är utfärdad för byte av förbund) men aktuellt registreringsnummer i det nya förbundet finns ännu ej registrerat hos SVERAK.

Om en katt har varit registrerad i annat förbund tidigare står det ursprungliga registreringsnumret inom parentes. Om det står till exempel *IMP-GB efter ett registreringsnummer betyder det att katten är importerad från England men att det engelska registreringsnumret inte får plats i stamtavlan eller är okänt.

LO (Livré d’Origine)
före registreringsnumret visar att katten har en så kallad huvudstambok; stamtavlan är komplett med godkända raser, färger och förbund/ registreringsnummer.

RX (RIEX – Registre Initial et Experimental) visar att katten är placerad i så kallad kontrollstambok – någonstans i stamtavlan saknas uppgift om katters namn, förbund, registreringsnummer, ras eller färg, eller att där finns främmande rasinslag eller för rasen ej godkända färger. Det kan även vara katten själv som är x-katt (ej godkänd ras/färg).

ID-nummer
Oftast är denna ruta inte inskriven när stamtavlan utfärdas. ID-remsa med chipnummer för katten kan klistras här. Ska du av något anledning begära ersättningsstamtavla och ha en stamtavla av äldre typ ”återanvänds” omslaget och du får tillbaka den med en ny inlaga. Är katten registrerad i SVERAKs ID-register – det kan du kontrollera här.

Far och mor
Föräldradjurens namn och eventuella titlar, EMS-kod, födelsedatum, reg.nr och id-nummer.

Kull information
Här kan du se uppgifter om kullen – antal hanar/honor och vilken EMS-kod de har.

Uppfödare
Uppfödare är den/de som äger/ägde honkatten vid kullens födelse. Har katten ett stamnamn är det uppfödarens stamnamn som står angivet

Ägare
Ägaruppgift finns av givna skäl sällan angivet om du köper en kattunge. Eftersom stamtavlan ska överlämnas till köparen vid överlåtelse av katt, och det ofta är då avtal tecknas och betalning sker, är inte dessa uppgifter klara när stamtavlan utfärdas. Vill du ha en stamtavla med ditt namn inskrivet – då kan du beställa en ersättningsstamtavla.

Not
I detta fält kan finnas angivet olika typer av information till kattägaren exempelvis någon form av hälsotest, ”Avelsförbud” och liknande. Om katten inte tillåts i avel (belagd med avelsförbud) ska det alltid framgå här.

Tidigare generationer
I stamtavlan ser du stamträdet; farfar, farfarsfar och så vidare. Har du en LO-stamtavla kan du se 30 “släktingar” till din katt. Vill du följa stamboken ännu längre tillbaka – besök FindUs – SVERAKs stambok på nätet.

Var rädd om din originalstamtavla – den är en värdehandling!

Rulla till toppen