Färger & raskoder

Mönster och färger – en vetenskap

Kattgenetik är läran om hur katten ärver sina egenskaper. Ordet genetik kommer från grekiskan där gennan betyder alstra. En katt-individs speciella egenskaper är resultat dels av miljö och dels av arvsanlag. Vissa egenskaper som pälsens färger och mönster beror framför allt på arvet och påverkas mindre av miljön.

Raskattuppfödare använder ofta sin kunskap i kattgenetik för att till exempel få fram vissa färger och mönster på kattungarna. Stamtavlan på föräldradjuren visar färger och mönster i många generationer tillbaka. Besök gärna FindUs – SVERAKs stambok på nätet. Här hittar du samtliga, av SVERAK stambokförda, raskatter och du kan söka fram katter och se stamtavlan i många generationer tillbaka.


Många färger och mönster

Det finns en mängd olika färger och mönster på katter och inom “kattvärlden” beskrivs färgerna på ett särskilt sätt –  exempelvis kallar vi en grå katt för blå och en beige katt för creme.

Ett annat ord är som ibland används är agouti – betyder mönstrad päls – och de vanligaste agoutimönstren är tabby, tigré eller spotted.  Hos en en agouti har pälsen områden med enfärgade hårstrån och områden med hårstrån som har ett eller flera band av omväxlande mörk och ljus färg. En enfärgad katt kallas non-agouti eller solid och det innebär att att pälsen inte har något mönster.

Mycket kan sägas och skrivas om detta stora ämne – vi beskriver endast mycket kortfattat några av alla de färger och mönster som finns.