Restriktioner gällande Ryssland

När Ryssland invaderade Ukraina valde vårt världsförbund, FIFe, att införa restriktioner mot Ryssland samt inte tillåta importer av katter uppfödda i Ryssland. Detta beslut valde världsförbundets generalförsamling av avsluta år 2024, ett stort antal medlemmar (18 st nationsmedlemmar) reserverade sig mot beslutet och flera har valt att fortsätta med restriktionerna.

Våra systerförbund i norden har tillsammans med SVERAK valt att fortsätta med dessa restriktioner, något som enhälligt konfirmerades av SVERAKs årsmöte 2024 och restriktionerna fortsätter att gälla till och med den 31 mars 2025. Frågan om restriktionerna ska upphöra eller fortsätta att gälla, kommer behandlas vid SVERAKs kommande årsmöte 2025.

Följande restriktioner gäller:

  • Enskilda medlemmar till SVERAK-ansluten kattklubb får, även fortsättningsvis, inte importera någon katt uppfödd i Ryssland oavsett vilken organisation som utfärdat sin stamtavla.
  • Utställare som bor i Ryssland får inte anmäla sina katter på någon SVERAK-utställning oavsett vilken organisation dessa utställare innehar sitt medlemskap i.
  • Enskilda medlemmar till SVERAK-ansluten kattklubb får inte deltaga på utställningar i Ryssland.
  • SVERAK-anslutna klubbar får inte bjuda in domare från Ryssland på sina utställningar.
Rulla till toppen