10-i-topp – stambokförda katter 2023

Efter några rekordår, påverkas stambokföringen av raskatter inom Kattförbundet SVERAK märkbart av det oroliga läget i världen.

”Många passade på att skaffa katt under pandemin vilket ledde till ökat antal stambokförda katter. Det är inte konstigt att efterfrågan nu minskar, särskilt som många nu även kämpar med att få sin ekonomi att gå ihop”, säger Cecilia Wennergren, stambokförare i SVERAK.

Toppar listan gör fortfarande ragdoll och det fem första placeringarna befäster sina platser. Brittiskt långhår fick nosa på listan endast ett år för att nu se sig bortjagad av burman. Under året stambokfördes förbundets första kull av den preliminärt godkända rasen lykoi eller varulvskatt som den också kallas. Lykoi har en mjuk päls med inslag av ljusa hårstrån som ger ett intryck av, vad vi på människor brukar kalla ”grå tinningars charm”.

10-i-topp 2023

1. (1) Ragdoll
2. (2) Maine coon
3. (3) Sibirisk katt
4. (4) Norsk skogkatt
4. (5) Brittiskt korthår
6. (8) Devon rex
7. (6) Bengal
8. (9) Helig birma
9. (7) Neva masquerade
10. (13) Burma

2022 års placering inom parentes

Lykoi
foto: Eivor Rasehorn
Rulla till toppen