Att ta emot kattbesökare i coronatider – Tips

SVERAK har fått frågor från våra medlemmar som söker information om hur man kan minska risken för smittspridning i samband med besök. Här nedan försöker vi ge några tips och råd som kanske kan hjälpa till. Vi tror att de flesta av er redan har koll på allt som skrivs nedan men kanske kan någon av våra tankar hjälpa er

OBS! Det viktigaste är att ni följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De uppdateras ofta så gå in där och kolla om ni har några funderingar, adressen är www.folkhalsomyndigheten.se.

Tips till dig som ska ta emot kattbesökare

I samband med visning av katter får vi som kattuppfödare ofta besök i våra hem. För att minska smittspridningen är det viktigt att hålla avstånd, tvätta händerna samt i trängre situationer använda rekommenderade munskydd. Om ni av någon orsak inte kan tvätta händerna får ni använda handsprit.

Rekommendationen är just nu ett avstånd på ca 2 meter vilket innebär en vanlig sänglängd, så tänk att om ni kan få plats med en säng mellan varandra så bör det vara ett bra avstånd.

Försök i möjligaste mån att hitta andra sätt ge köparen en chans att se katterna och deras föräldrar samt er själva på t ex teamsmöten, skype, facetime. Även köparen har ju då möjlighet att presentera hur de har tänkt att den nya familjemedlemmen ska passa in i deras hushåll.

Vi tror ju inte att någon egentligen vill köpa en katt som man inte har tagit i före köpet så på något sätt måste köparen få chansen att träffa katten innan de köper den. Det är ju faktiskt levande mysiga katter som vi säljer.

Så det vi vill säga är att vi rekommenderar att köparen får träffa katten, men att det görs på ett sätt som minimerar risken för smitta i så stor utsträckning som möjligt. Har någon person i köparens eller säljarens hem symptom som kan tyda på covid-19 är vår rekommendation att man flyttar fram besöket.

Planera överlämningen av katten noga, hela mottagarfamiljen kanske inte behöver vara med och hämta katten, likadant gäller för säljaren.

Försöka att förbereda så mycket som möjligt inför överlämningen. Gå igenom avtal innan överlämningen samt boka redan vid leveransen ett möte dagen efter online där ni kan prata om evt frågor som uppkommit när katten kommit till sitt nya hem.

Om överlämningen sker utomhus rekommenderar vi att katten har en sele på sig så att ni hela tiden har kontroll över katten. Detta för att katten vid flytt mellan burar inte ska kunna springa iväg vilket tyvärr händer rätt lätt.

Rulla till toppen