Utställning

Det är väldigt roligt att ställa ut katt – prova det du också!

Kattutställning har flera syften. Du får din katt bedömd och kan tävla om olika titlar samtidigt som du kan göra reklam för din eventuella kattuppfödning. Det är även en plats där kattägare och kattuppfödare kan träffas och umgås – och prata katt! Utställning är också viktigt för de besökare som kommer. Många som går i ”kattköpartankar” besöker kattutställning först eftersom de här får se flera olika raser och kan få kontakt med uppfödare. Samtidigt får besökarna en inblick i god katthållning (sunda, vackra och trevliga katter) och får se vilket fantastiskt och socialt sällskapsdjur katter är!

Kanske känner du som är nybörjare att det är förvirrande (det kan även den som ställt ut flera gånger känna) eftersom det är många moment och flera regler att hålla ordning på. Vi ska försöka att reda ut en del begrepp – och om du har fler frågor kan du prata med din kattklubb, din uppfödare och/eller en klubbkamrat. Besök gärna en kattutställning innan du ställer ut första gången så du får lite inblick hur det går till.

En utställning är en skönhetstävling och katten ska vara välvårdad, frisk och i bra kondition (är den smutsig eller i dålig kondition får den sämre bedömning och kan – i värsta fall – uteslutas från tävlan). Dessutom finns det krav som gäller alla katter (både ras- och huskatter) – men mer om det senare.

Hur mycket du ska förbereda din katt beror alltså på vilken ras du har. Prata med din uppfödare eller någon klubbkamrat som har samma ras som du har och be om råd – och kanske praktisk hjälp.

    • En långhårig katt, som till exempel perser, kräver regelbunden skötsel under lång tid för att komma till sin rätt. Det räcker alltså inte bara att fixa katten dagen före utställningen. Schampo och balsam – och föning – det finns många olika tips och råd.
  • En korthårig katt är betydligt mer lättskött. Kanske räcker det med att borsta pälsen och gnida den med ett sämskskinn.
Du ska vara medlem och ”äga” din katt

När du anmäler katten till utställningen ska du vara huvud- eller familjemedlem (till en huvudmedlem) i en SVERAK-klubb och vara registrerad som kattens ägare i SVERAKs stambok.

Tips 1: Kontrollera att katten är registrerad i SVERAKs ID-register. Har du godkänt publicering av kontaktuppgifter – då kan du se om ägaruppgift är registrerad. Har du inte godkänt publicering av kontaktuppgift ser du orten där ägaren bor.

Tips 2: Använd MinaKatter för att se om du är registrerad ägare för katten och om ID-nummer finns registrerat hos SVERAK. Har du inte registrerat dig som användare – läs mer 

Du som vill ställa ut din raskatt

Raskatt (godkänd ras) får ställas ut om den är minst fyra månader gammal vid utställningen. En raskatt har stamtavla – och du som är medlem i en SVERAK-klubb ska ha en SVERAK-stamtavla för den katt som ska ställas ut.

Har du en katt som har en stamtavla som inte är utfärdad av SVERAK? Läs mer på sidan ”Överföring från annat förbund”.

Du som vill ställa ut din huskatt

En katt utan stamtavla är en huskatt, oavsett hur katten ser ut eller vilka föräldrar den har. Vid utställningen ska huskatten vara minst fyra månader gammal och är den över tio månader gammal ska den vara kastrerad.

För att få kunna ställa ut din huskatt gäller att du har ett huskattbevis som är utfärdat av SVERAK. Tänk på att beställa huskattbeviset i god tid före utställningen.

Läs mer om utställning av huskatt och huskattbevis

En del andra krav – för alla katter vid utställningen

Karenstid gäller om din katt nyligen vaccinerats, ID-märkt, genomgått veterinärmedicinskt ingrepp, fått tandsten borttagen, blodprov och liknande – läs mer om karenstid.

Dessutom gäller en del andra krav för att få tillträde. För samtliga utställningskatter gäller:

  • katt äldre än tio månader ska vara ID-märkt
  • för helvit katt (EMS-kod w) ska hörselintyg kunna uppvisas
  • för kastrerad katt över tio månader ska intyg om kastrering kunna uppvisas
  • klorna ska vara klippta, både på fram- och baktassar. Klipp gärna klorna ett par dagar före utställningen så att de hinner ”filas” till lite.
  • katten ska vara vaccinerad mot kattpest, kattsnuva och kattherpes samt ha erhållit erforderliga revaccinationer senast 15 dagar före utställningen. Läs mer om vaccinationer > Utställare – klarläggande

Välkommen som utställare – för katten! Hoppas att du kommer att trivas