Norsk skogkatt

Godkänd som ras…
Norsk skogkatt godkändes 1978 som ras i FIFe (efter beslut av FIFes GF 1977) och samma år registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: NFO  Engelskt namn: Norwegian forest cat

Historia och ursprung
Redan tidigt i litteraturen omnämns norsk skogkatt som Huldrekatta eller Trollkatta. Denna stora och robusta katt har under århundraden avlats fram i en kall och hård norsk natur.

I slutet på 1930-talet började norrmännen att inse att denna Trollkatta höll på att försvinna. Den första skogkatten visades upp redan 1938 på en kattutställning men det dröjde ända in på slutet av 1960-talet innan de första entusiasterna började avla fram sin national (s)katt på allvar.

© Foto: Eivor Rasehorn

Norsk skogkatt, skogisen, är en vänlig ras som gärna småpratar – utan att vara högljudd. Många skogisar föredrar att befinna sig högt – på hyllor, skåp och liknande – så ett högt klösträd i ett skogshem är inte fel.

Den passar, trots att det ibland påstås annat, alldeles utmärkt som innekatt.

Päls
Skogisen är anpassad att leva i ett bistert klimat varför den har en speciell päls med tjock underull samt långa vattenavstötande täckhår hängande över ryggen utmed sidorna.

Vuxna djur har kindskägg, krage och ”byxor” på bakbenen.


Storlek och utseende
Skogisen är storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben – bakbenen är högre än frambenen. Den har en trekantig huvudform, stora tofsförsedda öron och något snedställda ögon. Den kraftiga hakan och den raka näsan förstärker det vilda utseendet.

Den utvecklas långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

Hälsa
Hälsoprogram finns inom FIFe (och därmed SVERAK) att förebygga GDS IV hos norsk skogkatt. Genom hälsoprogrammet minskar antalet katter som bär på genen för GSD IV.

Vid – den sällan förekommande – sjukdomen glycogen storage disease, GSD typ IV, är en gen för enzymet GBE1 (glycogen branching enzyme) muterad. Detta får som följd lagringen (metabolismen) av glykogen blir defekt och det lagras utan att kunna frigöra någon användbar energi. Musklerna förtvinar och förlamas.

I den stamtavla du får när du köper en SVERAK-registrerad norsk skogkatt finns notering om GSD IV-status enligt följande:

  • GSD IV-normal enligt DNA-test
  • GSD IV-normal enligt DNA-test på föräldradjur
  • GSD IV-normal enligt DNA-test på föräldrar eller föregående generationer
  • GSD IV-bärare enligt DNA-test
  • GSD IV-affekterad enligt DNA-test