Egyptian mau

Godkänd som ras…
Egyptian mau godkändes som ras i FIFe 1992 och 2000 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: MAU  Engelskt namn: Egyptian mau

Historia och ursprung
Egyptian mau förmodas ha sitt rasursprung i området kring Kairo och lär ha funnits i de egyptiska templen. Rasnamnet i sig kan kanske enkelt översättas med ”egyptisk katt” eftersom ordet mau används i Egypten för ordet katt.

Trolig början till dagens egyptian mau är en honkatt som togs med från Egypten till Italien och hon fick där en kull kattungar efter parning med en ”vanlig” italiensk hankatt. Avkomman flyttade till USA där det fanns, och kom, ytterligare katter av samma typ som bildade en avelsbas. Det dröjde dock ända till 1977 innan det amerikanska förbundet CFA godkände egyptian mau som ras.

Egyptian mau är en nyfiken och lekfull ras som med snabbhet jagar sina leksaker. Intrycket är en livlig, aktiv och färgstark katt.

© Foto: Eivor Rasehorn

Päls
Pälsen är tät och glansig och täckt av slumpvis strödda färgfläckar i varierande form och storlek och gärna halsbandsliknande ränder på bröstet. Det är önskvärt med ett ”M” i pannan som övergår i ränder över hjässan och nacken.


Storlek och utseende
Den har en medellång och spenslig men ändå muskulös kropp med bakben som är proportionerligt längre vilket ger intrycket av att katten står på tå. Svansen är tjock vid basen och avsmalnande vid toppen.

Huvudet är rundat och kilformat med mjuka linjer och de lätt snedställda ögonen är stora och mandelformade och ljust krusbärsgröna. Öronen är medelstora, breda vid basen och täckta av tunt hår.

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för egyptian mau inom SVERAK.