Burma

Godkänd som ras…
Burma har varit en godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946.

EMS raskod: BUR  Engelskt namn: Burmese

Historia och ursprung
Det är inte helt klart vem som först introducerade burman i Amerika. En del tror att den togs till Amerika från Rangoon, en del att den kommer från Indien och inte Burma, som kanske namnet antyder medan medan andra anser att den hämtades till Amerika från Burma av en sjöofficer från San Francisco. Han ägde den första burman i USA och faktiskt den första i västvärlden. Han kan väl få det sista ordet eftersom han skrev (i) artikeln “Genetics of the Burmese: “Den första burmakatten var en honkatt, importerad till USA från Burma av författaren, 1930.” Hon kallades Wong Mau.

Cat Fancy i USA godkände först inte denna bruna katt som en ny ras, då det antogs att hon var en dåligt typad siames. Teorin att det var en helt ny ras stöddes emellertid av flera andra siamesuppfödare och genetiker.

Problemet med denna  experimentuppfödning var att det inte fanns någon burmahane att para (fram) denna nya typ av katt med. Eftersom det inte fanns någon burmahane beslutade man att para Wong Mau med den ras som var mest lik henne typmässigt- en brunmaskad siames. Så med hjälp av kunniga inom uppfödning, biologi och genetik påbörjades avel – en enda katt, Wong Mau, och en intresserad grupp vetenskapsmän och erfarna uppfödare.

1936 godkändes burman som ras av amerikanska CFA. Efter andra världskriget togs de första burmorna över till England och dessa blev mycket betydelsefulla för den engelska burmastammen. Fram till 1955 var fortfarande alla burmor bruna – då föddes en blå kattunge och idag finns fler färger godkända.

Burma är en livlig, nyfiken och glad, mycket sällskaplig ras vilket gör att den inte är lämplig som ensamkatt. Den har massor av energi och är elegant men ändå muskulös och den känns tyngre än den ser ut.

© Foto: Eivor Rasehorn

Päls
Den blanka pälsen är mycket kort och utan underull med fin, silkig struktur. Den har en djupare ton på ryggen och ljusare på undersidan. Burman är en maskad katt (burmamaskad) även om masken inte är lika tydlig som på exempelvis siamesen.


Storlek och utseende
Den har en medellång kropp med kraftigt rundad bröstkorg, långa och muskulösa ben med små ovala tassar.

Huvudet har breda kinder, kort trubbig kil, rundad skalle och markerat stop mellan nos och panna. De uttrycksfulla ögonen är brett placerade och detta, tillsammans med ögonformens rundade undre linje med en sned orientalisk överlinje ger den typiska ”burmalooken” (titta under lugg). Ögonen ska vara gula, men “looken” är viktigare än färgen.

Hälsa
Hälsoprogram finns inom SVERAK för att förebygga GM2 hos burma.

Gangliosidos är en grupp ärftliga sjukdomar kända som “lysosomal storage diseases”.

I den stamtavla du får när du köper en SVERAK-registrerad burma finns notering om GM2-status enligt följande:

  • GM2/HEXB-normal enligt DNA-test
  • GM2/HEXB-normal enligt DNA-test på föräldradjur
  • GM2/HEXB-normal enligt DNA-test på föräldradjur/tidigare generation
  • GM2/HEXB-bärare enligt DNA-test
  • GM2/HEXB -affekterad enligt DNA-test

Det finns inget hälsoprogram inom SVERAK för hypokalemi för burma – även om många uppfödare av rasen väljer att testa.