Bengal

Godkänd som ras…
Bengalen godkändes som ras i FIFe 1999 och samma år registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: BEN  Engelskt namn: Bengal

Historia och ursprung
Bengalen har fått sitt namn efter det latinska ”Felis Bengalensis”; namnet på kattdjursgruppen Asian Leopards Cats – små  vilda fläckiga katter från Asien.

Bengalen är en korsning av bengalisk vildkatt och tamkatt – ett medvetet forsknings- och avelsarbete som startade i början av 60-talet av en amerikanska med mål att få fram en “leopardkatt” med sällskapsegenskaper. Inkorsningen var framför allt med amerikanskt korthår, abessininer och egyptisk mau. Det var inte utan problem för det visade sig att vissa delar av hybridavkomman var infertil och hade fortfarande kvar stor del av sitt vilddjursbeteende.

1981 godkändes bengal av det amerikanska förbundet TICA. Efter många diskussioner om rasens vara eller icke vara godkändes bengalen av FIFe 1999.

Bengal är en självständig, pigg, aktiv och nyfiken ras och är en utmärkt klättrare. Den rör sig mjuk och ofta med, likt flera vilda kattdjur, en smygande gångstil och med låg svans.

Päls
Pälsen är kort och tät, känns mjuk och sammetsliknande och har en guldton som basfärg och ett vackert mönster.

Vissa katter har “glitter” som ger ett skimrande intryck.

Storlek och utseende
Bengalen har en medellång, slank muskulös kropp och kraftiga ben med stora, runda tassar. Svansen kraftig med rundad svanstipp.

Huvudet är kort med en bred kil och rundade former och den har stora morrhårskuddar och höga kindben. De brett placerade öronen är breda vid basen och har rundade spetsar. Ögonen är stora, uttrycksfulla och aktiva.

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för bengal inom SVERAK.

Hypertrofisk cardiomyopati, HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt – inte specifikt för bengal  – även om många uppfödare väljer att testa. Samma gäller för sjukdomen PK-brist, “pyruvate kinase deficiency”.