Ladda upp intyg (hälso- och avelsintyg)

Ladda upp intygNu finns möjligheten att ladda upp hälso- och avelsintyg för din stambokförda katt och få dom registrerade i stamboken. Vid inloggning på MinaKatter (Mina sidor) ser du nu en ny flik, som vi kallar “Hälsa“. Där syns nu 2 st listor med tidigare registrerade intyg, samt att det även finns en uppladdningslänk under respektive rubrik (Hälsostatus & Avelsintyg). 

Intygen är uppdelade i hälsostatus och avelsintyg och genom att välja uppladdningslänken under respektive kolumn startar man uppladdningen av intyget.

Steg 1.

Surfa till MinaKatter (Mina sidor) och logga in med BankID.

Steg 2.

Klicka dig därefter in på aktuell katt som intyget gäller för. Längst ner på kattsidan finns nu en ny ruta som heter “Hälsa” och genom att klicka på + visas innehållet.

Beroende på vilket slags intyg du ska ladda upp, väljer du nu den uppladdningslänk som ligger under relevant kolumn (“Hälsostatus” eller “Avelsintyg”).

Steg 4.

Ett nytt fönster öppnas och här väljer du vilken typ av intyg du ska ladda upp. Gäller det hälsointyg, så är default “normal” och kommer att ändras av admin (vid behov) i samband med kontroll och godkännande.

Steg 5.

Klicka därefter på knappen bläddra och leta fram intyget på din dator/enhet.

Välj intyg

Steg 6.

När du valt fil ska du nu lägga till den valda filen för intyget genom att klicka på den blå knappen “Lägg till”.

Steg 7.

I sista steget ser du nu en sammanfattning av intygstyp och vald fil för intyget. Genom att klicka på knappen spara skickas den till admin för kontroll.

Steg 8.

Nu är din del klar! Ditt uppladdade intyg finns nu i listan i rutan “Hälsa” under relevant kolumn med  ljusgrå text. Vilket innebär att den väntar på godkännande. När den texten blivit svart är intyget godkänt. 

Skulle det krävas åtgärd från din sida, så markeras det tydligt i listan över dina katter. Då klickar du in dig på kattens sida och klickar på intyget med den röda texten, som nu är länken  för att ladda upp ett nytt intyg. Du ska alltså INTE ladda upp ett nytt intyg via länken som användes när du laddade upp intyget första gången.

Nu öppnas uppladdningsfönstret igen och i detta läget kan du nu  inte välja intygstyp, utan det har vi admins sparat till det korrekta. Vi har också skrivit ett felmeddelande, som du kan läsa här i samband med att du ska leta reda på och ladda upp en ny fil. Leta nu rätt på ditt nya intyg och lägg till och spara som tidigare. Så skickas ärendet tillbaka till oss för granskning igen.

Om det blev fel intyg uppladdat har du nu möjligheten att radera ditt uppladdade intyg. Använd ikonen för papperskorg som finns bredvid ditt intyg för att radera intyget.

Radera intyg

FAQ- ladda upp intyg

Hur vet jag när mitt intyg är godkänt?

Vi har idag inget meddelandesystem för MinaKatter och man behöver därför logga in i MinaKatter för att se status på intyg. Du ser när intyget bytt textfärg från ljusgrå till svart att det är godkänt. Samt att intyg rörande hälsostatus blir synligt i FindUs om du söker på din katt. De klickbara intyg med röd textfärg är intyg som kräver åtgärd.

Ett intyg (hälsostatus eller avelsintyg) kan alltså ha följande status. 

Exempel på intygs status

Har man fått en åtgärd på ett intyg. Så åtgärdar man genom att skicka upp en ny fil. Man kan också läsa kommentaren från oss som granskar genom att klicka på den röda texten (i rutan “Hälsa” inne på katten).

Skicka upp ny fil.

1. Klicka in på kattens sida.

2. Öppna rutan “Hälsa”. Klicka på aktuella intyget som nu har röd text samt varningsikonen.

3. Går igenom stegen som vid första uppladdningen, men med en annan/ny fil för intyget.

Svar nej. Inte som en nedladdningsbar fil.

Följande intyg är i dagsläget tillgängliga att ladda upp (oavsett resultat).

Hälsostatus
BHD
GM2/HEXB
GSD4
HCM (DNA)
HCM/RCM (ultraljud)
HD (röntgen)
HK
MPSVI
NJUR (ultraljud)
PK 
PKD1
PRA
RAG (kommande intyg, dvärgväxt)
SMA

Avelsintyg
Navelbråck (NUA)
Testikelstatus (NORM-TEST)
Hörselintyg (HUA)

Skulle det råka bli fel vid uppladdning av ett intyg kan du själv radera det. Klicka på papperskorgen bredvid ett uppladdat intyg. Detta gäller även för intyg som du fått en åtgärd för.

Radera intyg

Radera-knappen (blå papperskorg) finns enbart för intyg uppladdade online via MinaKatter.

Tänk på att

Ni som fotar av och sedan laddar upp intyg. Se till att ni får med HELA intyget (plus lite marginal för säkerhets skull). 

Vi godkänner inga intyg där kattens ID-nr inte framgår, eller inte matchar kattens ID-nr i MinaKatter. 

Tillåtna filformat vid uppladdning

Manual i PDF-format

PDF-manual