Ladda upp intyg (hälso- och avelsintyg)

Ladda upp intygNu finns möjligheten att online ladda upp hälso- och avelsintyg för din stambokförda katt och få dom registrerade i stamboken. Vid inloggning på MinaKatter (Mina sidor) ser du nu en ny ruta inne på kattens personliga sida, som vi kallar ”Hälsa” (nederst på sidan). Där syns nu listor med eventuella tidigare intyg, samt att det även finns en länk för att skicka upp nya/oregistrerade intyg. 

Intygen är uppdelade i hälsostatus och avelsintyg och genom att välja uppladdningslänken under respektive kolumn startar man uppladdningen av intyget.

Starta uppladdning av intyg

Här på sidan hittar ni en manual i PDF-format, en förklaringsvideo, en steg för steg med bilder och övrig information som kan tänkas efterfrågas rörandes denna nya funktion.

Godkända intyg gällande hälsostatus kommer sedan även att vara synliga i FindUs.

Steg 1.

Surfa till MinaKatter (Mina sidor) och logga in med BankID.

Steg 2.

Klicka dig därefter in på aktuell katt som intyget gäller för. Längst ner på kattsidan finns nu en ny ruta som heter ”Hälsa” och genom att klicka på + visas innehållet.

Beroende på vilket slags intyg du ska ladda upp, väljer du nu den uppladdningslänk som ligger under relevant kolumn (”Hälsostatus” eller ”Avelsintyg”).

Steg 4.

Ett nytt fönster öppnas och här väljer du vilken typ av intyg du ska ladda upp. Gäller det hälsointyg, så är default ”normal” och kommer att ändras av admin (vid behov) i samband med kontroll och godkännande.

Steg 5.

Klicka därefter på knappen bläddra och leta fram intyget på din dator/enhet.

Välj intyg

Steg 6.

När du valt fil ska du nu lägga till den valda filen för intyget genom att klicka på den blå knappen ”Lägg till”.

Steg 7.

I sista steget ser du nu en sammanfattning av intygstyp och vald fil för intyget. Genom att klicka på knappen spara skickas den till admin för kontroll.

Steg 8.

Nu är din del klar! Ditt uppladdade intyg finns nu i listan i rutan ”Hälsa” under relevant kolumn med  ljusgrå text. Vilket innebär att den väntar på godkännande. När den texten blivit svart är intyget godkänt. 

Skulle det krävas åtgärd från din sida, så markeras det tydligt i listan över dina katter. Då klickar du in dig på kattens sida och klickar på intyget med den röda texten, som nu är länken  för att ladda upp ett nytt intyg. Du ska alltså INTE ladda upp ett nytt intyg via länken som användes när du laddade upp intyget första gången.

Nu öppnas uppladdningsfönstret igen och i detta läget kan du nu  inte välja intygstyp, utan det har vi admins sparat till det korrekta. Vi har också skrivit ett felmeddelande, som du kan läsa här i samband med att du ska leta reda på och ladda upp en ny fil. Leta nu rätt på ditt nya intyg och lägg till och spara som tidigare. Så skickas ärendet tillbaka till oss för granskning igen.

Och skulle det mot förmodan gå helt fel eller det inte går att åtgärda intyget online, så skicka ett mejl till kansliet – sverak@sverak.se – så får vi radera ditt påbörjade intyg online.

FAQ- ladda upp intyg

Hur vet jag när mitt intyg är godkänt?

Vi har idag inget meddelandesystem för MinaKatter. Så du ser det idag när intyget bytt textfärg från ljusgrå till svart. Samt att intyget blir synligt i FindUs om du söker på din katt.

Ett intyg kan ha följande status.

Exempel på intygs status

Har man fått en åtgärd på ett intyg. Så åtgärdar man genom att skicka upp en ny fil, eller meddelar oss via sverak@sverak.se att denna uppladdning av intyg kan raderas.

Skicka upp ny fil.

1. Klicka in på kattens sida.

2. Öppna rutan ”Hälsa”. Klicka på aktuella intyget som nu har röd text samt varningsikonen.

3. Går igenom stegen som vid första uppladdningen, men med annan fil för intyget.

Svar nej. Inte som en nedladdningsbar fil.

Följande intyg är i dagsläget tillgängliga att ladda upp (oavsett resultat).

Hälsostatus
BHD
GM2/HEXB
GSD4
HCM
HCM/RCM-undersökning
HD
HK
MPSVI
NJUR-undersökning
PK
PKD1
PRA
RAG (kommande intyg, dvärgväxt)
SMA

Avelsintyg
Navelbråck (NUA)
Testikelstatus (NORM-TEST)
Hörselintyg (HUA)

Manual i PDF-format

PDF-manual

Tillåtna filformat vid uppladdning

Uppdaterad blankett 1001

I samband med att denna nya funktion publicerats har vi även släppt en ny version av blankett 1001 och även bytt namn på den till ”Stambokföring av kattkull”.

Anpassningen som är gjord i blanketten är att fältet ”Tidigare använd i avel inom SVERAK” nu ser ut enligt nedan.

Blankett uppdatering

Där ”Uppladdat online” innebär att man i anslutning till en ansökan har laddat upp obligatoriska (eller saknade) intyg, som inte är registrerade sedan tidigare hos SVERAk.