Ägarändring online

Från den 2 juli 2019 kan du nu ägarändra en ägd katt direkt i MinaKatter. För att det ska vara möjligt ska katten ha ett ID-nummer samt att mottagaren (nya ägaren) behöver ett svenskt personnummer och ett mobilt BankID. OBS! Blivande kattägare behöver INTE ha ett konto hos oss för att ni ska kunna göra en ägarändring online. Finns personen inte sedan tidigare hos oss skapas kontot automatiskt när nuvarande kattägare anger personnumret i steg 1. Man blir inte automatiskt medlem för att ett konto skapas.

Gå till sverak.se/minasidor och logga in. Du kan välja att använda dator, läsplatta eller mobil. Tänk bara på att inloggningen måste ske med mobilt Bank-ID. Därefter väljer du fliken Mina Katter för att komma till dina ägda katter. Om du använder dig av Internet Explorer rekommenderar vi att du byter till en annan webbläsare, då det annars uppstår problem med att visa dina katter. Google Chrome är den mest använda idag t ex. Även Firefox och Safari fungerar bra.

Klicka dig in på berörd katt via menyn “Mina Katter”. Klicka sedan på den blåa knappen “Ändra uppgifter”. Du kommer då till en sida med redigeringsmöjligheter och kommer nu åt länken “Byt ägare” som du hittar längst ner till höger.

I den ruta som kommer upp när du klickar på länken så fyller du i nya ägarens 12-siffriga personnummer och sedan klickar du på “Spara”, så är din del klar. Och här är det viktigt att dubbelkolla så att personnumret blir rätt och skrivs i rätt format ÅÅÅÅMMDD-XXXX. Skulle man i efterhand misstänka att man missat på någon siffra så finns det en möjlighet att radera det påbörjade ägarbytet i kattlistan.

Ikoner

Om du ska göra en ägarändring till ett katthem/kattorganisation, så ändrar du från “Privatperson” till “Organisation” och anger i stället katthemmets organisationsnummer (som måste finnas sparat hos SVERAK).

Ägarändring

Nu meddelar du den nya ägaren, som nu ska logga in (mobilt Bank-ID) och godkänna ägarändringen.  Ägarändringen fungerar även om nya ägaren inte finns med i vårt system sedan tidigare, då det automatiskt skapas ett nytt konto för nya kattägaren. Vid första inloggningen ska kontaktuppgifter fyllas i och därefter kan ägarändringen genomföras. 

På din sida över ägda katter har det nu dykt upp en ikon som talar om att ägarbytet är påbörjat. Bredvid den ligger en ikon som avbryter ägarändringen. Om t ex personnumret blev fel eller om katten kommit tillbaka innan ägarändringen godkänts.

Ägarändring - avbryta

För den nya ägaren så hamnar ägarändringen också under fliken “Mina Katter”.

Där nu den nya ägaren godkänner ägarbytet med ett klick. Om detta görs med mobilen, så är det den gröna knappen (utan texten “Godkänn”) som innebär godkännande av ägarbyte. 

Rulla till toppen