Vanliga frågor

Innhåll/frågor

 

Har du bestämt dig för vilken katt du vill ha? Hane eller hona, korthår eller långhår, kattunge eller vuxen katt? Funderar du om du kan ha katt fast du bor i lägenhet…. vi hoppas kunna ge räta ut några av dina frågetecken.


Hane eller hona?

En hankatt blir ofta större och robustare än en honkatt av samma ras. För övrigt är det ingen större skillnad på könen förrän de uppnått vuxen ålder.

En vuxen okastrerad hankatt kan utveckla ett strilbeteende, det vill säga den kissar för att markera sitt revir. Detta kan orsaka lukt och irritation för omgivningen samt påverka relationen med andra katter i familjen. Hankatten kan också ropa högljutt för att påkalla honkatters uppmärksamhet, rymma hemifrån flera dagar i sträck för att söka upp dessa och ge sig in i slagsmål med andra hankatter.När en vuxen honkatt börjar löpa kan hennes beteende förändras. Hon kan bli mer kelsjuk och kräva mycket uppmärksamhet och även honkatter kan börja revirmarkera. En okastrerad hona som går fritt ute kan få upp till fyra kullar per år och kan locka till sig strilande och ljudligt uppvaktande hankatter. Det är en myt att honkatten mår bättre av att ha en kull kattungar innan kastrering.

En katt som inte används i avel bör kastreras, hane såväl som hona. En kastrerad katt förlorar könsdriften och blir en mer harmonisk och lugnare sällskapskatt. Om den blir fet och lat beror detta oftast på för lite motion och för mycket mat.

 


Långhår eller korthår?

En långhårig katt kräver naturligtvis mer pälsvård än en korthårig. Hur mycket pälsvård som behövs skiljer sig mellan olika raser och även mellan olika individer inom samma ras. Katter fäller hår – det är ett faktum oavsett om det är en långhårig eller korthårig katt.

En del långhårskatter behöver kammas mer eller mindre varje dag för att inte få tovor och knutor i pälsen. Katter älskar att bli ompysslade så kamning och borstning kan bli en trevlig stund tillsammans för dig och din katt.

 


Kattunge eller vuxen katt?

Genom att skaffa en kattunge får du större möjlighet att “forma” katten som du vill men det tar också mycket tid och engagemang i anspråk.

En vuxen katt har den ofta mycket livliga och aktiva kattungetiden bakom sig och kanske är den redan kastrerad. De flesta katter, oavsett ras, brukar klara av en omplacering.

Bortsett från att en kattunge är helt bedårande är den oftast betydligt livligare än en vuxen katt och kräver mycket tid av dig till lek, social anpassning och uppfostran.Ålder när kattungen lämnar sin mamma är mycket viktigt, inte minst för att kattungen blir tidigt präglad av sin mamma och sin uppväxtmiljö. De sista veckorna tillsammans med mamman stimulerar den sociala kontakten och ger ett starkt stöd i den fortsatta utvecklingen av kattungen. För att klara en så stor omställning som att byta hem, ska kattungen därför vara minst tolv veckor gammal när den gör det. Flera av de regler som funnits – och till viss del fortfarande finns – inom FIFe och SVERAK finns nu reglerade från myndigheter. Detta innebär att de gäller alla kattägare och uppfödare i Sverige och inte bara om man är medlem i SVERAK/FIFe. En sådan regel/föreskrift är från Jordbruksverket: Så länge kattungarna behöver mjölk och omvårdnad från sin mamma får de inte skiljas från henne annat än tillfälligt. Kattungarna får inte skiljas från sin mamma permanent förrän de är minst 12 veckor gamla. Kattungarna får inte heller lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder

En vuxen katt har den ofta mycket livliga och aktiva kattungetiden bakom sig och kanske är den redan kastrerad. De flesta katter, oavsett ras, brukar klara av en omplacering. Du måste dock vara medveten om det tidigare hemmets påverkan. Anpassningen till det nya hemmet kan ta tid och det kan kräva både tolerans och förståelse. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om kattens speciella vanor och personlighet för att underlätta omställningen.

 


Kan jag skaffa katt fast jag bor i lägenhet?

De allra flesta katter trivs alldeles utmärkt att leva inom hemmets fyra väggar där den skapar sitt revir. Dessutom är flertalet av raskatterna sedan generationer tillbaka uppfödda av och har levt tillsammans med människan, i många fall inom begränsade utrymmen, och är idag beroende av oss och vår tillsyn.

Var och hur du än bor ska du se till att din katt får en miljö där den trivs; att den till exempel har en egen och mjuk liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på. Det är särskilt viktigt för katter som alltid är inomhus att de blir aktiverade eller får någon annan typ av sysselsättning.Även om du bor i en liten lägenhet kan du aktivera katten genom att till exempel skaffa en klätterställning som går från golv till tak – och som tar upp en liten golvyta.

Har du balkong kan du, efter godkännande från hyresvärden, hägna in balkongen med ”rymningssäkert” nät. Detta är ett måste (enligt Jordbruksverkets föreskrifter) om balkongen är mer än fem meter över marken och och katten vistas ensam där – och kan riskera att ramla ner och skada sig.

 


Kan jag skaffa katt även om jag arbetar heltid?

I de flesta fall är det inga problem att ha katt även om du är borta under dagarna. Har du möjlighet och om du vet att du är borta många timmar i sträck bör du fundera på att skaffa två katter eftersom vissa raser, och vissa individer oavsett ras, har större behov av sällskap än andra.

Katten är ett självständigt och intelligent djur och även om den inte är ett flockdjur – som en hund är – har den ett stort behov av social kontakt och den behöver sin familj. Din katt väntar på att du ska komma hem och blir fruktansvärt besviken om du inte bryr dig om den när du väl är hemma.

 


Jag ska resa bort – hur ordnar jag tillsyn av min katt?

Reser du bort utan möjlighet att ta med katten, måste du ordna kattvakt eller plats på kattpensionat. Katten ska ha tillsyn minst två gånger om dagen.

Kontrollera alltid status på pensionatet innan du lämnar din katt. Ser det snyggt och rent ut? Får katten tillgång till frisk luft? Har innehavaren kontakt med någon veterinär?Många katter trivs bäst att vara kvar i den invanda miljön så har du möjlighet med kattvakt som ser till katten minst två gånger varje dag är detta en bra lösning. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska tillsyn av katten ske minst två gånger om dagen (unga, sjuka eller skadade katter ska ses till oftare).

 


Jag är allergisk – vilken katt ska jag välja?

Det finns, tyvärr, ingen allergisäker katt! Allergi skylls ibland lite lättvindigt på pälsdjur utan att man kontrollerat källan ordentligt men faktum kvarstår dock att allergierna har ökat. Det finns inga större undersökningar i ämnet, men det har visat sig att vissa pälsdjursallergiker klarar av vissa kattraser, därmed inte sagt att dessa katter är allergisäkra!

Har någon i familjen pälsdjursallergi? Överväg då noga planerna att skaffa katt. Om valet ändå faller på att skaffa katt – kontakta en uppfödare och besök “katthemmet” fler än en gång.

 


Vad kostar det att köpa och ha katt?

Priset för en raskatt varierar – från cirka 7 000 kronor och uppåt – beroende på ras, vilka föräldrar katten har och så vidare.

Det är inte lätt att nämna någon årskostnad för att hålla katt. Kostnader kan variera beroende på var man handlar och från vilken tillverkare, om man väljer våt- eller torrfoder, mängd av inköp per tillfälle och så vidare. Katten måste ha riktigt sammansatt kost och nöjer sig inte enbart med överblivna matrester. Utrustning för kattens skötsel och vård måste tas med i beräkningen. Vart och/eller vartannat år måste katten till veterinären för vaccination. Övriga veterinärvårdsavgifter som kan dyka upp är vid sjukdom, borttagning av tandsten eller kastrering. Tänk även på att försäkra din katt.

 

Rulla till toppen