Att ha katt

Katten är ett underbart djur!

Den är självständig och intelligent samtidigt som den är mycket lojal och beroende av sin familj. Den vård, omsorg och kärlek som man ger sin katt får man hundrafalt igen och har man en gång levt med katt är det svårt att leva utan!

Går du i ”kattankar”? Då har du en del att fundera över och det är viktigt att tänka igenom beslutet ordentligt.

Är du beredd på att ta ansvar för din katt många år framöver? Den lilla söta kattungen växer upp och blir stor och kan – om den är frisk – leva i mer än 15 år.

Har du tid och ekonomiska möjligheter att ha katt? En katt ska ha tillsyn minst två gånger om dagen och utöver kattmat och kattsand tillkommer kostnad för försäkring, veterinärkostnader med mera.

När du har tänkt igenom och bestämt dig kan det finnas flera frågor; hur du får tag i en uppfödare, om du ska välja hane eller hona, kattunge eller vuxen katt…

Vi hoppas att du på våra sidor kan få lite tips och råd på vägen så att du hittar just DIN katt!

Ta gärna och beställ vår omarbetade version av boken Att ha katt. Perfekt för alla kattintresserade! Du hittar den i vår webbshop med förmånliga paketerbjudanden.

Grattis – du som bestämt dig för att köpa en raskatt!

Det finns otroligt många olika kattraser att välja mellan!

 • långhåriga och korthåriga
 • smala och runda
 • kortnosade och långsvansade
 • enfärgade och prickiga
 • större och mindre…

Läs om de olika raserna här.

Kontakt med uppfödare

Några sätt att komma i kontakt med uppfödare – och att få ännu mer information om raserna – är att:


När du bestämt dig…

När du har bestämt dig för ras och fått kontakt med en uppfödare försök att, redan innan du hämtar katten och skriver under avtal, skaffa så mycket information som möjligt – om katten och om uppfödaren.

Om du bestämmer dig för en katt som du hittar på något annonsforum eller liknande – och inte via en SVERAK-klubb – är det är viktigt att kontrollera att den katt du tänker köpa verkligen är en raskatt.

Ta reda på vilken SVERAK-kattklubb uppfödaren tillhör. 

För att uppfödaren ska kunna registrera kattkull och få stamtavlor måste han/hon vara medlem i en SVERAK-klubb. Har du frågor eller synpunkter om uppfödaren – kontakta kattklubben.
 

Fråga om du kan få träffa kattungen hemma hos uppfödaren.

Att få se kattungen i sin hemmiljö – tillsammans med kattmamman och eventuella syskon där den är trygg – är alltid bra. En sund och frisk katt ska vara nyfiken, pigg och alert och ha ett gott hull
 

Skapa en bra relation. 

Informera uppfödaren lite om dig själv och dina planer med kattungen (om du tänker ställa ut, ta en kattkull, om du har andra djur hemma och så vidare).

Tänk på att det är viktigt att uppfödaren känner att katten kommer till ett bra och stabilt hem. Precis som du har även uppfödaren rätt att inte genomföra köp/försäljning om det inte ”klickar”.

Läs om SVERAK-uppfödarens ansvar vid försäljning på sidan ”Sälja katt”.

LYCKA TILL med din katt!

Försäkring

Tips till blivande kattägare
”Att ha katt”
Beställ i webbshop

Det är viktigt att ha sin katt försäkrad! Om något händer som gör att du akut måste uppsöka veterinär – som sjukdom eller olyckshändelse – kan det medföra stora kostnader. Vilka möjligheter har du då att klara denna utgift? Finns det en risk att du kanske måste låta din somna in katt för att du helt enkelt inte har råd med de kostnader en behandling kan medföra?

Det flera olika typer av kattförsäkringar. En del bolag har sjuk- och olycksfallsförsäkring som kan kombineras med livförsäkring. Några bolag har försäkringar som täcker uppfödning och dolda fel hos kattungar.
SVERAK har samarbete med Agria Djurförsäkring. Om du är/blir medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb får du 10 % rabatt från Agria.


Regelbundna veterinärbesök.

Katten ska till veterinär regelbundet för att vaccineras mot kattpest, kattsnuva och kattherpes. Be veterinären att undersöka allmäntillståndet på din katt – och att kontrollera så ID-märkningen (att mikrochipet går att läsa av och/eller att tatueringsnumret är läsligt).

Tillsyn

En katt ska ha tillsyn minst två gånger per dygn – och den ska givetvis ha tillgång till mat, vatten och kattlåda. Reser du bort, utan möjlighet att ta med dig katten, måste du ordna kattvakt eller plats på kattpensionat.

Bor du inom tätbebyggt område ska katten hållas inomhus eller under uppsikt om den är utomhus. Bor du i villa kan du bygga en rastgård. Bor du i lägenhet kan du, efter godkännande från hyresvärden, hägna in balkongen med ”rymningssäkert” nät.

Det finns flera lagar som reglerar katthållning. Vissa kommuner har tvingats skärpa sina krav på kattägare på grund av för många lösspringande katter i tätbebyggt område. Tänk därför på att katten ska vara för ditt nöje och inte för grannarnas missnöje.

Vårda din katt

Katter älskar att bli ompysslade. Även om en del katter inte kräver mycket skötsel, är det klokt att lära känna sin katt och de tecken som den visar på välbehag och andra sinnesstämningar.

Ett bra sätt att lära känna din katt och hur den mår är att vid den regelbundna och allmänna vården av katten kontrollera hud, päls, klor, tassar ögon, öron och tänder.

Pälsvård. Pälsen måste skötas regelbundet. Kamning och borstning ger en välbehövlig massage åt katten samtidigt som det är ett bra sätt att kontrollera kattens fysik och att den är fri från till exempel hudskador, fästingar och dylikt. Det kan bildas eksem eller annan hudirritation under pälstovor. Katten slickar sin päls flera gånger om dagen och detta innebär att den sväljer en hel del hår. Detta kan ge upphov till hårda kulor som kan orsaka förstoppning men i regel kräks katten upp det håret i små hårbollar.

Bad. Långhårskatter kan behöva badas regelbundet medan korthårskatter inte har samma behov av det, om inte pälsen känns smutsig eller luktar illa.

När det är dags för ett bad bör du stänga fönster och dörrar. Häll upp för katten kroppstempererat vatten (cirka 39C) i en plastbalja, diskho eller i badkaret, sätt ned katten och se till att hålla den stadigt. Lägg gärna en matta i botten av karet så katten inte halkar runt. Massera varsamt upp kattschampo till ett lödder med fingrarna. Se noga till att katten inte får vatten eller lödder i ögon eller öron. Skölj noga och vira in katten i en stor, varm handduk. Tvätta kattens ansikte med mjukt tyg som doppats i vatten. Om katten accepterar att bli blåst med hårtork ska du ha så sval luftström som möjligt. Kamma igenom pälsen ordentligt och håll katten varm tills den är helt torr.

Öron. Kontrollera att det inte finns synligt smuts eller vax i kattens öron. Använd en bomullsrondell och rengör bara öronmusslan ned till hörselgången (alltså endast ytterörat). Om örat visar tecken på inflammation (rodnad) eller om det är onormalt smutsigt ska du kontakta veterinär.

Ögon. Är ögonen smutsiga kan de rengöras med hjälp av ögonvatten som kan köpas receptfritt på apoteket. Fukta ett mjukt papper och torka ur den inre ögonvinkeln. Undvik att använda bomull eftersom det kan fälla fibrer som blir kvar och irriterar ögonen.

Lite ögonsekret förekommer som regel. Om katten visar tecken på ökat och varigt ögonsekret, ihållande irritation, klåda eller inflammerad blinkhinna ska du kontakta veterinär. Blinkhinnan, eller det tredje ögonlocket som det ibland kallas, brukar bli synligt när katten är sjuk eller i dålig kondition. Blinkhinnan är belägen i ögats nedersta innervrå.

Tänder. Vid fyra-sex månaders ålder börjar en kattunges mjölktänder att lossna för att ge plats åt nya vuxentänder. Ibland märker inte ägaren att katten tappar dem. Under tandömsningen, som kan pågå någon vecka, kan katten vara öm i tandköttet, äta dåligt och tugga sin mat slarvigt, vilket kan ge lös avföring och allmän hängighet.

Under själva tandbytet kan katten få dubbla uppsättningar av tänder. Om mjölktanden inte lossar efter några dagar – kontakta veterinär.

Även hos katter kan det uppstå problem med tandsten och tandköttssjukdomar. Om katten har dålig andedräkt ska du kontakta veterinär. Anledningen kan vara tandsten och/eller tandköttsinflammation men även tecken på en halsinfektion. Tandsten tas bort av veterinären.

Klor. Klipp klorna med jämna mellanrum med en klosax. Den mindre sorten som ”göms” i handen brukar vara lätt att hantera. Klipp bara av den yttersta toppen av klon. Om du klipper för mycket kan du komma åt pulpan, den kärlfyllda vävnad som ligger i klon, och det är smärtsamt för katten. Och kan blöda en del.

Katter med ljusa klor går det lätt att se var pulpan går ut i klon men på katter med mörka klor kan detta vara svårare. Klipp då en bit i taget och var uppmärksam på var ”ny” kloyta som kommer fram.

Risker i hemmet

I hemmet finns det ett antal saker som kan vara farliga för katten. Det enda sättet att undvika olyckor är att vara medveten om och försöka förebygga olycksriskerna.

Se upp med och tänk på att…

 • aldrig tillåta katten att vara på spisen. Den kan få rejäla brännskador på tassarna
 • levande ljus, kokande vätskor och öppna spisar får aldrig lämnas obevakade
 • papperskassar, plastpåsar och plastkassar kan vara jättespännande gömställen och för bus och lek. Om du låter katten leka i papperskasse – klipp upp/bort handtagen så att de inte blir en strypsnara om katten fastnar
 • vassa köksredskap
 • kemikalier
 • elsladdar, som katten kan tugga på
 • små föremål, snören, öronproppar, gummiband, trådar och julgransglitter kan katten svälja med livshotande skador som följd
 • inte släppa ut katten på högt belägna balkonger och fönsterbräden om de inte är inhägnade eller på annat sätt säkrade
 • ta för vana att se dig för när du slår igen en dörr – katten är oerhört snabb
 • fäll ned toalettlock och håll luckor till ugn, torktumlare, tvätt- och diskmaskin stängda

Vissa växter är giftiga för katten och kan anses vara direkt olämpliga i ett katthem. I all synnerhet om katten har för vana att tugga på växter Några exempel är azalea, flamingo, fredskalla, high chaparal, hyacint, amaryllis, julstjärna, klematis, luktärt, riddarsporre, prickblad, murgröna, oleander, lupin och luktärt, påsklilja och pingstlilja

Kattens mage och ämnesomsättning är känslig och även om din katt är en allätare bör du tänka på att:

 • choklad är giftigt för katten
 • lök – eller mat med lök i – ska en katt aldrig äta. I löken finns toxiner som vid högt intag skadar de röda blodkropparna.
 • revbenspjäll och andra ben kan orsaka små benrester som kan fastna i matstrupen och vara livsfarligt
 • russin och vindruvor kan i värsta fall orsaka njurskador.

Läs mer på Giftinformationscentralens hemsida

Några råd på vägen för nybliven kattägare

Att skilja en kattunge från sin mor, och eventuella syskon, för att flytta till ett nytt hem är en stor omställning för den lilla katten – och det är det även för en äldre katt. Det tar ett tag innan den vänjer sig vid sin nya miljö med dess människor, lukter och eventuella andra husdjur. Om det gäller en vuxen katt kan det ta längre tid, kanske upp till ett par månader.

Lugnt och försiktigt…

Låt katten få lära känna sin omgivning i lugn och ro. Placera katten i sin kattlåda och låt den själv söka sig därifrån och ut i bostaden på upptäcktsfärd, då hittar den lättare tillbaka till sin låda. Du kan ta med lite sand från tidigare ägare så att katten känner igen lukten från sin tidigare låda.

Prata lugnt och försiktigt med katten och låt den nosa på händer innan den klappas så att den lär sig känna igen sin familj. När katten har lugnat ner sig är det dags att ge den mat och vatten. För att undvika att kattungens mage råkar i uppror bör du i början ge katten samma foder som hos uppfödaren.

En liten kattunge behöver mycket sömn och alla katter vill vara ifred när de sover. Se till att det finns en lugn vrå dit katten kan ta sin tillflykt när den behöver och där den alltid får vara ifred.

Uppfostran

Att uppfostra en katt kräver tålamod och konsekvens. Tillåt aldrig, inte ens en enda gång, det katten inte får göra – då blir det tillåtet senare! Fya katten, men skrik inte, när den gör något fel. En katt avskyr höga ljud. Du kan få lyfta ner en katt åtskilliga gånger från matbordet innan den accepterar att det är förbjudet område.

Slå aldrig någonsin en katt! Resultatet blir bara att katten blir rädd, nervös och handskygg. Du kan vänja katten att komma när du ropar. En liten godbit som belöning kan underlätta och motivera.

Hur du lyfter katten

Möt alltid katten försiktigt och stryk den över kroppen. Lyft sedan katten genom att hålla ena handen mellan frambenen och under magen och bröstet. Med den andra handen lyfter du katten under bakdelen.

Lyft aldrig katten i nackskinnet! Att kattmamman gör det med en kattunge är en helt annan sak.

Katt och barn

Finns det barn i familjen – lär dem från början att visa respekt för katten. Lär barnet bära katten på rätt sätt, acceptera när den vill vara ifred och tala tydligt om att katten inte är någon leksak!

Andra djur i hemmet

Har du andra djur hemma – tänk på att aldrig lämna två obekanta husdjur ensamma vid det första mötet utan se till att det går lugnt och försiktigt tillväga. Att anpassa katten till andra husdjur brukar gå bra men det är ingen självklarhet. Beroende på kattens bakgrund kan det vara lättare att anpassa en unge än en vuxen katt – åtminstone om det är ett ”katthem”. En kattunge utgör oftast inget hot mot de äldre katterna vilket kan påskynda acceptansen.

Har man fler katter märker man snart att det finns en rangordning och om en ny katt gör entré görs rangordningen upp mellan ”gammal och ny” – kanske med morrande, fräsande och avvaktande beteende. Om det inte blir för våldsamt så låt detta ha sin gång för efter ett tag brukar katterna acceptera varandras närvaro. Det är inte så märkligt om den ”gamla” katten reagerar på det intrång som sker i hemmet, kattens revir. Tänk på att inte ägna allt tid åt nykomlingen – den ”gamla” katten kanske behöver mer lek och kel än tidigare för att inte känna sig åsidosatt.

Det finns många som lever med hund och katt men var observant på hur djuren beter sig mot varandra. I synnerhet om hunden tidigare visat agg mot katter eller har klara jakttendenser.

Lite att ha hemma…

Transportbox bör inskaffas för hemresan och framtida utflykter och veterinärbesök.
Satsa på en bra och stadig transportbox redan från början då den kommer att användas under en lång tid framöver. Om katten följer med dig på resa bör den åka i en rejäl transportbox. Är det kallt bör du lägga något värmeisolerande i botten av boxen och en pläd eller annat varmt som katten kan krypa under. Ha aldrig katten lös i bilen.

Hemma kan transportboxen användas som sovplats, då trivs katten i sin box och eventuella transporter blir ofta lugnare.

Foder, matskålar och vatten. Kontrollera med uppfödaren vilket foder katten har fått tidigare – en för snabb övergång till nytt foder kan orsaka magproblem. Tänker du byta foder gör det successivt. Observera! Kattens ska inte utfodras med hundmat!

Varje dag ska du ge din katt bra foder så att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att katten inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera katter får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra. På Royal Canins hemsida kan du läsa om foder och mycket mer.

Om du har din katt inomhus ska den ha fri tillgång till dricksvatten. Om katten är helt eller delvis utomhus ska du se till att den får möjlighet att dricka minst två gånger per dag. Mat- och vattenskålarna bör vara stabila och lättdiskade.

Kattlåda, spade och kattströ. Kattlådan är oftast av plast och den finns i flera storlekar och modeller: en del är övertäckta (med tak) och det kan vara ett bra alternativ om katten skvätter sand omkring sig. Skaffar du mer än en katt – skaffa fler lådor. Det finns en mängd olika sorters kattsand att välja bland. En del bildar klumpar, andra inte. Spade väljer du utifrån den sand du har valt.

Om du har flera innekatter på samma yta ska du se till att det finns minst en kattlåda per två katter.

Från Jordbruksverket: Kattlådorna ska hållas separerade från utfodringsplatserna, dock minst en halv meter från utfodringsplatserna. Allmänna råd: Kattlådan bör städas minst en gång per dag. Kattlådornas yta bör minst vara 0,12 m2 per två katter. /SJVFS 2008:5

Klösbräda. Katten har ett naturligt behov av att klösa och det är inte bara för att hålla klorna i trim utan – det är även ett sätt att markera revir. Klösbräda/träd bör finnas i hemmet redan när katten anländer så att den från början vet vart den får klösa. Har du många rum, eller flera våningar, bör du ha fler brädor/träd.

Sele / halsband. Om du planerar att gå ut med din katt, vänj den från början att ha sele på sig. Bor du på ett sådant sätt att du kan låta katten gå ut ensam, bör katten ha halsband. Tänk på att halsbandet ska vara så elastiskt att katten kan ta sig ur den, ifall den skulle fastna i en gren eller dylikt.

Kattgräs. Katten slickar i sig en hel del hår och gräs hjälper till att framkalla kräkningar för att stöta upp de bildade hårbollarna. Det finns färdigsådda folieformar som du bara behöver vattna och sedan kommer gräset upp efter ett par dagar. Du kan även så kattgräs eller ampellilja i kruka.

Har du bestämt dig för vilken katt du vill ha? Hane eller hona, korthår eller långhår, kattunge eller vuxen katt? Funderar du om du kan ha katt fast du bor i lägenhet…. vi hoppas kunna räta ut några av dina frågetecken.

Hane eller hona?

En hankatt blir ofta större och robustare än en honkatt av samma ras. För övrigt är det ingen större skillnad på könen förrän de uppnått vuxen ålder.

En vuxen okastrerad hankatt kan utveckla ett strilbeteende, det vill säga den kissar för att markera sitt revir. Detta kan orsaka lukt och irritation för omgivningen samt påverka relationen med andra katter i familjen. Hankatten kan också ropa högljutt för att påkalla honkatters uppmärksamhet, rymma hemifrån flera dagar i sträck för att söka upp dessa och ge sig in i slagsmål med andra hankatter.

När en vuxen honkatt börjar löpa kan hennes beteende förändras. Hon kan bli mer kelsjuk och kräva mycket uppmärksamhet och även honkatter kan börja revirmarkera. En okastrerad hona som går fritt ute kan få upp till fyra kullar per år och kan locka till sig strilande och ljudligt uppvaktande hankatter. Det är en myt att honkatten mår bättre av att ha en kull kattungar innan kastrering.

En katt som inte används i avel bör kastreras, hane såväl som hona. En kastrerad katt förlorar könsdriften och blir en mer harmonisk och lugnare sällskapskatt. Om den blir fet och lat beror detta oftast på för lite motion och för mycket mat.

Långhår eller korthår?

En långhårig katt kräver naturligtvis mer pälsvård än en korthårig. Hur mycket pälsvård som behövs skiljer sig mellan olika raser och även mellan olika individer inom samma ras. Katter fäller hår – det är ett faktum oavsett om det är en långhårig eller korthårig katt.

Kattunge eller vuxen katt?

Bortsett från att en kattunge är helt bedårande är den oftast betydligt livligare än en vuxen katt och kräver mycket tid av dig till lek, social anpassning och uppfostran.

Ålder när kattungen lämnar sin mamma är mycket viktigt, inte minst för att kattungen blir tidigt präglad av sin mamma och sin uppväxtmiljö. De sista veckorna tillsammans med mamman stimulerar den sociala kontakten och ger ett starkt stöd i den fortsatta utvecklingen av kattungen. För att klara en så stor omställning som att byta hem, ska kattungen därför vara minst tolv veckor gammal när den gör det. Flera av de regler som funnits – och till viss del fortfarande finns – inom FIFe och SVERAK finns nu reglerade från myndigheter. Detta innebär att de gäller alla kattägare och uppfödare i Sverige och inte bara om man är medlem i SVERAK/FIFe. En sådan regel/föreskrift är från Jordbruksverket: Så länge kattungarna behöver mjölk och omvårdnad från sin mamma får de inte skiljas från henne annat än tillfälligt. Kattungarna får inte skiljas från sin mamma permanent förrän de är minst 12 veckor gamla. Kattungarna får inte heller lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder

En vuxen katt har den ofta mycket livliga och aktiva kattungetiden bakom sig och kanske är den redan kastrerad. De flesta katter, oavsett ras, brukar klara av en omplacering. Du måste dock vara medveten om det tidigare hemmets påverkan. Anpassningen till det nya hemmet kan ta tid och det kan kräva både tolerans och förståelse. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om kattens speciella vanor och personlighet för att underlätta omställningen.

Kan jag skaffa katt fast jag bor i lägenhet?

De allra flesta katter trivs alldeles utmärkt att leva inom hemmets fyra väggar där den skapar sitt revir. Dessutom är flertalet av raskatterna sedan generationer tillbaka uppfödda av och har levt tillsammans med människan, i många fall inom begränsade utrymmen, och är idag beroende av oss och vår tillsyn.

Var och hur du än bor ska du se till att din katt får en miljö där den trivs; att den till exempel har en egen och mjuk liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på. Det är särskilt viktigt för katter som alltid är inomhus att de blir aktiverade eller får någon annan typ av sysselsättning.

Även om du bor i en liten lägenhet kan du aktivera katten genom att till exempel skaffa en klätterställning som går från golv till tak – och som tar upp en liten golvyta.

Har du balkong kan du, efter godkännande från hyresvärden, hägna in balkongen med ”rymningssäkert” nät. Detta är ett måste (enligt Jordbruksverkets föreskrifter) om balkongen är mer än fem meter över marken och och katten vistas ensam där – och kan riskera att ramla ner och skada sig.

Kan jag skaffa katt även om jag arbetar heltid?

I de flesta fall är det inga problem att ha katt även om du är borta under dagarna. Har du möjlighet och om du vet att du är borta många timmar i sträck bör du fundera på att skaffa två katter eftersom vissa raser, och vissa individer oavsett ras, har större behov av sällskap än andra.

Jag ska resa bort – hur ordnar jag tillsyn av min katt?

Reser du bort utan möjlighet att ta med katten, måste du ordna kattvakt eller plats på kattpensionat.  Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska tillsyn av katten ske minst två gånger om dagen (unga, sjuka eller skadade katter ska ses till oftare).

Jag är allergisk – vilken katt ska jag välja?

Det finns, tyvärr, ingen allergisäker katt! Allergi skylls ibland lite lättvindigt på pälsdjur utan att man kontrollerat källan ordentligt men faktum kvarstår dock att allergierna har ökat. Det finns inga större undersökningar i ämnet, men det har visat sig att vissa pälsdjursallergiker klarar av vissa kattraser, därmed inte sagt att dessa katter är allergisäkra!

Har någon i familjen pälsdjursallergi? Överväg då noga planerna att skaffa katt. Om valet ändå faller på att skaffa katt – kontakta en uppfödare och besök ”katthemmet” fler än en gång.

Vad kostar det att köpa och ha katt?

Priset för en raskatt varierar – från cirka 10 000 kronor och uppåt – beroende på ras, vilka föräldrar katten har och så vidare.

Det är inte lätt att nämna någon årskostnad för att hålla katt. Kostnader kan variera beroende på var man handlar och från vilken tillverkare, om man väljer våt- eller torrfoder, mängd av inköp per tillfälle och så vidare. Katten måste ha riktigt sammansatt kost och nöjer sig inte enbart med överblivna matrester. Utrustning för kattens skötsel och vård måste tas med i beräkningen. Vart och/eller vartannat år måste katten till veterinären för vaccination. Övriga veterinärvårdsavgifter som kan dyka upp är vid sjukdom, borttagning av tandsten eller kastrering. Tänk även på att försäkra din katt.

Sveriges Kattklubbars Riksförbund – Kattförbundet SVERAK tillhandahåller

Värderingsnorm

för katt med stamtavla eller huskattbevis utfärdat av SVERAK som riktmärke vid skadereglering, ersättning och vid tecknande av livförsäkring

SVERAKs-registrerad raskatt

Generell nivå för RASKATT

från 10 000 kr

eller verifierat inköpspris
Vid varje försäljning bestäms priset för raskatt av uppfödaren själv – inte av SVERAK.

Begreppet raskatt innebär att katten är stambokförd och har en stamtavla. Raskatt registrerad i SVERAK finns i FindUs – SVERAKs stambok på nätet.  En katt som inte är stambokförd (utan stamtavla) betraktas som en huskatt, oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har.

Tillägg till generell nivå:
Katt använd i avel
50 % på grundpriset

Tillägg:
Avelsmerit – DM, Distinguished Merit 
10 000 kr
DM-titel placeras efter kattens namn.
För att erhålla titeln ska:
• honkatt ha minst fem avkommor som erhållit FIFe-titeln IC eller IP
• hankatt ha minst tio avkommor som erhållit FIFe-titeln IC eller IP

Tillägg för varje ytterligare FIFe-titel

CH Champion/PR Premier
1 000 kr

IC International Champion/IP International Premier
1 000 kr

GIC Grand International Champion/GIP Grand International Premier 
1 500 kr

SC Supreme Champion/SP Supreme Premier
2 000 kr

WW, World Winner 
5 000 kr

Övriga Winnertitlar såsom NW, AW, BW, MW, NSW eller SW
2 500 kr

NW, National Winner 
2 500 kr
Inom SVERAK tilldelas NW den katt som fått flest poäng i tävlingen Årets Katt i respektive kategori samt huskatter.

DSM, Distinguished Show Merit 
1 500 kr
För att uppnå DSM ska katten vinna Best In Show (BIS) eller Best in Show Opposite Sex (BOS) minst 10 gånger i klasserna 1-10.

DVM, Distinguished Variety Merit 
1 500 kr
För att uppnå DVM ska katten vinna Bäst i Variant minst 10 gånger i klasserna 1-12.

JW, Junior Winner 
1 500 kr
För att uppnå JW ska katten vinna Best In Show minst fem gånger i klasserna 11 och/eller 12.

Huskatt med SVERAK huskattbevis

Generell nivå för HUSKATT

1 500 kr

En katt som inte är stambokförd (utan stamtavla) betraktas som en huskatt, oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har. Läs mer om huskattbevis.

Tillägg för utställningsmeriter

DSM, Distinguished Show Merit 
1 500 kr
För att uppnå DSM ska katten vinna Best In Show (BIS) eller Best in Show Opposite Sex (BOS) minst 10 gånger i klass 14.

Värderingsintyg

Efter skriftlig begäran kan SVERAK utfärda ett värderingsintyg – för vidarebefordran till Trafikverket – för katt med stamtavla eller huskattbevis utfärdad av SVERAK som blivit påkörd av ett tåg.

Följande villkor gäller:

 • avgift per värderingsbevis 495 kronor förskottsbetalas till SVERAK
 • vid ansökan anges
  • kattens registreringsnummer alternativt huskattbevisnummer i SVERAK
  • kattens namn och kattens ID-nummer
  • registrerad ägares namn, personnummer och adress
  • skadedatum
 • underskrift och intygande på heder och samvete om riktigheten av uppgifterna som lämnas
 • ansökan sänds till SVERAKs kansli i original

Enligt uppgift återbetalar Trafikverket inbetald avgift om ersättningsanspråk godkänns.