Att ha katt

Kattunge
Katten är ett underbart djur!

Den är självständig och intelligent samtidigt som den är mycket lojal och beroende av sin familj. Den vård, omsorg och kärlek som man ger sin katt får man hundrafalt igen och har man en gång levt med katt är det svårt att leva utan!

Går du i “kattankar”? Då har du en del att fundera över och det är viktigt att tänka igenom beslutet ordentligt.

Är du beredd på att ta ansvar för din katt många år framöver? Den lilla söta kattungen växer upp och blir stor och kan – om den är frisk – leva i mer än 15 år.

Har du tid och ekonomiska möjligheter att ha katt? En katt ska ha tillsyn minst två gånger om dagen och utöver kattmat och kattsand tillkommer kostnad för försäkring, veterinärkostnader med mera.

När du har tänkt igenom och bestämt dig kan det finnas flera frågor; hur du får tag i en uppfödare, om du ska välja hane eller hona, kattunge eller vuxen katt…

Vi hoppas att du på våra sidor kan få lite tips och råd på vägen så att du hittar just DIN katt!

Förtydligande & rekommendation (SVERAK) gällande den nya köplagen som trädde i kraft 1 maj 2022.

Ladda ner PDF >>

Vi vill också förtydliga angående de kryssrutor som numera finns på den nya överlåtelseblanketten som finns på din sida (minakatter.sverak.se). Där finns två nya kryssrutor, ansvar vid fel och köparens undersökningsplikt. Här kan man göra nya överenskommelser vid konsumentköp.

Kryssrutor

Kryssruta 1
Flytta ansvar för fel 

Om man kryssar i denna ruta innebär det inte att du som uppfödare går fri från ansvar för ursprungliga fel på djuret inom 6 månader, det ansvaret ligger kvar. Det är bara bevisbördan som skiftar från dig som säljare till köparen. Det blir då köparen som behöver bevisa att det är fråga om ett ursprungligt fel, dvs ett fel som fanns vid köpet. (Går endast att avtala bort vid köp där kattens pris överstiger en tiondel av prisbasbeloppet, ca 5 000 kronor.)

Kryssruta 2
Köparens undersökningsplikt

Om man kryssar i denna ruta ska köparen undersöka eller uppmanas att undersöka djuret. Köparens undersökningsplikt innebär att köparen inte får åberopa fel som han eller hon borde ha upptäckt vid undersökningen. Säljaren måste självklar informera om fel, men även kända sjukdomar/defekter hos föräldradjuren. Självklart måste säljaren vara ärlig i all information, vilket även ska intygas på överlåtelseblanketten.

 

Ta gärna och beställ vår omarbetade version av boken Att ha katt. Perfekt för alla kattintresserade! Du hittar den i vår webbshop med förmånliga paketerbjudanden.