Kattutställning – i backspegeln

Utställningslokal 1950-tal

Kattutställningar har förekommit länge. Den först omnämnda kattutställningen var en del av en engelsk marknad år 1598.

Den 13 juli 1871 arrangerades en kattutställning på Crystal Palace, Sydenham, London och man brukar säga att detta var kattutställningens födelse. Det var Harrison Weir, en engelsk konstnär och författare, som väckte idén att man kunde fastställa normer (standard) hur inhemska och vackra katter kunde bedömas.

Utställningsansvarig – Mr F Wilson – hade lyckats samla 170 katter av olika raser, ägda av kattintresserad övre medelklass och aristokrater. Att ställa ut katt var inte något för den ”vanliga” människan vid denna tid. Vid utställningen visades den första (dokumenterade) siamesen, manx, perser, brittiskt korthår med flera raser.

Ingen hade kunnat förutse den enorma publiktillströmning som blev. Under den korta tid utställningen var öppen var det fler än 20 000 besökare – kaos rådde! Ingen anade att kattintresset var så stort. Det extremt stora intresset gjorde att fler utställningar arrangerades 1871 – och intresset för utställningar fortsätter…

SVERAK har bildats och utställningsverksamheten fortsätter
Utställare 1950-tal

Under perioden 1955-1965 arrangerades framför allt propagandautställning och klubbmästerskap – endast någon enstaka internationell utställning avhölls.

I verksamhetsberättelsen för år 1956 står att läsa:

”..SVERAK:s första riktiga arbetsår har visat sig livaktigt. Bl.a. har flera utställningar avhållits i landet och kontakten med utlandet har varit god.

Internationell utställning har hållits i Stockholm av Stockholms Kattklubb den 2-4 mars 1956. Domare vid denna utställning voro: Mme M. Ravel, Frankrike, för ”långhår” och Miss K. Yorke, England, för ”korthår”. På denna utställning deltogo flera utställare från förutom de svenska kattklubbarna, även Danmark och Norge.

Stockholms Kattklubb firade sitt 10-årsjubileum i samband med denna utställning och kunde bland sina gäster se F.I.F.E: representerat genom dess Ordförande Mme M. Ravel och ävenledes G.C.C:F. genom dess Ordförande Miss K. Yorke.

Propagandautställningar har hållits av Västsvenska Kattklubben i Halmstad den 21-22 april 1956, Malmö den 12-13 maj 1956 och Linköping den 1-2 september 1956. Dessa kattutställningar voro livligt frekventerade och har kattklubbarna därigenom fått större anslutning.

Bl.a. ledde utställningen i Linköping till att Linköpings Kattklubb bildades och är denna kattklubb fr.o.m. den 1 januari 1957 ansluten till SVERAK.

Ulla Magnusson – känd kattprofil med stamnamnet Exotic

Antalet domare var i mitten av 1950-talet av givna skäl inte många med tanke på att FIFe och kattklubbar/förbund inte funnits så länge. Av verksamhetsberättelse för år 1956 framgår dock att ”av FIFe erkända svenska domare äro: Fru M Hjelde-Andersson – alla raser, Fr R Larsdotter – alla raser, Fru Ulla Magnusson – siam och korthår, Fru Hillevi Ohlson – långhår.” Och dessa fyra skulle komma att följas av många fler….

Vid årsmötet 1956 beslutades att utställare själva ”skola bekosta resor för katter till utställningar”.

Det framgår av utställningsrapporter i tidningen Felix att kattutställningar var otroligt populära hos allmänhet och publiktillströmningen orsakade ibland kaos och trafikstockning! Inte sällan var det över 5 000 besökare. Även i media väckte utställningar uppseende och flera artiklar och reportage fanns i dag- och veckopress vid denna period.