Japanese bobtail korthår

© Foto: Inger Söderberg

Godkänd som ras…
Japanese bobtail godkändes som ras i FIFe 1990 (beslut FIFes GF 1989) och 2006 registrerades den första inom SVERAK. 1 januari 2022 ändrades rasen till Japanese bobtail korthår med nya raskoden JBS.

EMS raskod: JBS  Engelskt namn: Japanese bobtail shorthair

© Foto: SVERAK Barbro Åberg

Historia
Japanese bobtail korthår är en gammal ras med anor från 1000-talet i Fjärran Östern. Den har avbildats på många olika konstföremål inom japansk kultur framför allt den sköldpadd- och vitfärgade ”Mi-Ke” som med tassen lyft lär ha symboliserat glädje och lycka.

Till USA importerades den första japanese bobtailen 1968 och 1981 importerades de första till Frankrike. Rasen är populär i USA men förekommer i mycket litet antal i Europa.

Japanese bobtail korthår är en energisk och lekfull ras som är sällsynt i Europa.

Päls
Japanese bobtail korthår är en korthårig katt med en karaktäristisk svans som kan vara upp till 12 cm lång men som ofta bärs böjd och därför ter sig kortare. Svansens hår är tätare och längre än på övriga kroppen och det spretar ofta ut vilket ger svansen ett pudervipp- eller pompomliknande utseende.


Storlek och utseende
Den har en lång, rektangulär, muskulös men slank kropp med höga, slanka ben – frambenen är kortare än bakbenen – med nätta, ovala tassar.

Huvudet har höga kindben, lång parallell nos och tydliga morrhårskuddar och stora, ovala brett placerade öron. Ögonen är stora, öppna och mer ovala än runda.

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för japanese bobtail korthår inom SVERAK.