SVERAKs ID-Register

Klicka på bilden för att komma till söksidan

Bryr du dig om katt?
Vill du att din katt ska hitta hem igen om den springer eller kommer bort?

Om svaret är ja på dessa frågor är svaret enkelt:
– ID-märk katten
– Registrera katten i ID-register

Att göra dessa två val innebär att chansen ökar att du och den katt du saknar ska hitta varandra – genom kattens ID-nummer och dina kontaktuppgifter.

Kattförbundet SVERAK har, sedan förbundet bildades 1955, på olika sätt arbetat för att stärka kattens status i samhället – och sedan länge har vi ansett att ID-märkning är ett av dessa sätt. Målet är att alla katter ska vara ID-märkta och registrerade! Det är viktigt att vi alla hjälps åt att arbeta för samtliga katters väl och ve, att sommarkatten inte längre behöver gå ett okänt öde till mötes och att vi genom ID-märkning och registrering i vårt ID-register kan återfinna ägare till katt.

Katter ligger oss varmt om hjärtat och vi tycker att det är av största vikt att ha ett ID-register för alla kattägare!

Sökning i ID-registret

Det är enkelt att kontrollera om katten finns registrerad hos oss. Klicka på bannern ovan för att komma till vår sök-sida.

I rutan för ID-nr skriver du in numret du söker och klickar på Sök. Chipnummer består av 15 siffror och tatueringsnummer består oftast av en blandning av bokstäver och siffror – oftast 5 tecken.

Har du inte fullständigt nummer? Är tatueringen svår att läsa? Skriv in de första siffrorna/tecknen eller ange *så söker databasen fram de ID-numren som har den kombinationen.

OBS! Om ägare/kontaktperson tillåter publicering av kontaktuppgift finns länk (understrykning) i ID-nummerfält. Klicka då på ID-numret så öppnas sida med katt- och kontaktuppgift. Om ägare/kontaktperson ej aktivt godkänt publicering på insänd blankett (kryssat i ”Ja”-rutan) visas inte kontaktuppgift. Finns din katt, utan kontaktuppgifter och du vill godkänna publicering? Fyll i blankett nr 2002 för huskatt respektive 1031 för raskatt eller kontakta SVERAKs kansli.

Om du trots sökning inte hittar katten i SVERAKs ID-register är den inte registrerad hos oss. Har du skickat in blankett till oss nyligen ber vi dig söka om några dagar igen.

Kanske har du registrerat katten i Svenska Kennelklubbens ID-register? Varför inte göra det hos SVERAK också – helt utan kostnad!

Chipmärkning

Chipmärkning går till på ungefär samma sätt som en vaccination.Märkningen utförs av veterinär eller av någon som genomgått en godkänd utbildning.

Så här brukar det gå till:

 1. Innan märkning brukar kontroll ske att katten inte redan är chipmärkt – detta sker med en avläsare.
 2. Det nya chipet testas genom avläsning innan det injiceras för att man ska vara säker på att det fungerar och är läsbart.
 3. Chipet – som inte är större än en pennspets – injiceras under kattens hud – oftast mellan skulderbladen.
 4. Därefter avläses chipet en gång till för att kontrollera numret. Be veterinären läsa av chipet med jämna mellanrum för att säkerställa att det fungerar.

 
Tatuering

Tatuering av ID-nummer sker oftast i kattens vänstra öra. Vanligtvis består det tatuerade ID-numret av fyra till sex tecken – bokstäver och siffror i kombination. Tatuering av ID-nummer endast utföras av veterinär och under förutsättning att katten är sövd, har fått bedövning eller sedering (lugnande medel).
Plus och minus En fördel med tatuering är att alla lätt kan se att katten är ID-märkt – en nackdel är att koden kan bli svårtolkad när tatueringen blir gammal. En fördel med chipmärkning är att ID-numret går att läsa med en speciell avläsare medan en nackdel är att en lekman inte kan se att katten är ID-märkt bara genom att titta på katten.


 Avläsare

Microchip avläses med en speciell avläsare. Veterinär, utbildad chipmärkare, polisstation – detta är några av de ställen som har tillgång till chipläsare. Dessutom har samtliga SVERAK-klubbar avläsare eftersom en sådan används vid kattutställningar.

OBS! Vi använder nu id-registret.se

Vi har nu lanserat id-registret.se, för att förenkla och underlätta användandet av vårt ID-register. Om du hittat till denna sida behöver du rensa cacheminnet eller ladda om sidan. Då kommer menyn ovan att vara den aktuella, med länk direkt till id-registret.se via menyvalet ”ID-Register”.

Förväntad handläggningstid

– Nyregistreringar via onlineformuläret: 1-2 veckor
– Nyregistreringar via blankett: ca 13 veckor
– Ägarändringar: 1-3 arbetsdagar

Anmälan till ID-registret kan ske på tre sätt;
1. anmäl katten online på www.id-registret.se
2. av veterinären som märker katten
3. genom egen anmälan. Hämta blankett


1. Anmäl katten online

OBS! Vi har flyttat vårt formulär till ID-registret’s nya hemsida. Välkomna till www.id-registret.se

OBS! Registrering av katt i ID-Registret innebär inte automatiskt medlemskap i SVERAK. Klicka HÄR för att bli medlem!


2. Veterinäranmälan

Blanketten som veterinärerna får från SVERAK består av ett A5-papper. En del veterinärer skickar anmälan till oss – en del lämnar över blanketten till dig som är kattägare och då är det du som ska skicka den (med adress till SVERAK på baksidan) till oss per post.


3. Egen anmälan

Kanske var det länge sedan du ID-märkte katten? Kanske har du katten redan registrerad i Svenska Kennelklubbens ID-register och vill ha den även hos oss? Blankett för anmälan (bl.nr 2001)  

 • Fyll i blanketten ”Anmälan till ID-register för katt”
 • Klistra ID-remsa (chipremsa med streckkod) eller ange tatueringsnummer.
  • Tatueringsnummer går bra att skriva för hand. När det gäller chipnummer vill vi helst se streckkoden eller ett intyg för att det inte ska bli fel i vårt register.
 • Utan stamtavla (stambokförd katt) är det en huskatt.
 • Ange gärna hela ditt personnummer. Vi hanterar denna uppgift endast internt – personnumret blir aldrig synligt för utomstående. Personnumret är viktigt för att vi med jämna mellanrum ska kunna kontrollera och vid behov ”automatuppdatera” dina adressuppgifter.
 • Viktigt! Glöm inte att kryssa i om du vill att ditt namn och övriga kontaktuppgifter ska publiceras och bli synliga tillsammans med den anmälda katten.
 • Uppgifterna kan även komma att användas för direktmarknadsföring och utskick av information från eller via SVERAK. Vill du inte få dessa utskick kan du avsäga dig dessa genom att kontakta SVERAKs kansli.

SVERAKs kansli, Åsbogatan 33, 504 56 Borås. OBS! Tänk på att det kan ta upp till 10 dagar med snigelpost.

Så här anmäler du en raskatt (=med stamtavla)

Raskatt som är stambokförd i SVERAK

Om ID-numret av någon anledning inte blivit registrerat vid första ägarbytet i stamboken så finns det några alternativ för att registrera ID-numret i efterhand (observera att du ska stå som ägare på katten):

 • Du kan enkelt registrera din katts ID-nr själv genom att logga in med BankID i MinaKatter
 • Använd blanketten ”Ägarändring / ID-anmälan raskatt” (bl.nr 1031). Klistra chipremsa med streckkod på avsedd plats eller bifoga med ett intyg där ID-numret framkommer.
 • Skicka ett e-mail till sverak@sverak.se och ange kattens namn och reg.nr samt bifoga med en bild på streckkoden.
 •  

Raskatt som är stambokförd i annat förbund

OBS! SVERAK registrerar inte stambokförda katter från andra förbund i FindUs.

Använd blanketten ”Anmäl katt till SVERAKs ID-register” (bl.nr 2001) och bifoga kopia av kattens stamtavla samt någon form av ägarbevis (om du inte är uppfödare) tillsammans med anmälan. Under förutsättning att katten har en raskod som är godkänd eller preliminärt godkänd av FIFe (läs mer under ”Kattraser”) skrivs katten in som raskatt i ID-registret. Utan stamtavla registreras katten som kort- eller långhårig huskatt i ID-registret.

Gäller det huskatt – använd denna blankett (blnr 2002)
Gäller det raskatt med stamtavla – logga in på MinaKatter och gör ägarbytet där eller använd denna blankett (blnr 1031). Gör ni ändringen online behövs det inte skickas in någon blankett till oss.

Att tänka på vid ändring av ägare via blankett: Både tidigare och ny ägare underteckna ändringen i original. Om det inte är möjligt att få tag på tidigare ägare kanske det finns någon handling som visar att du äger katten (köpeavtal eller annat motsvarande dokument). Skicka i så fall med kopia av detta tillsammans med ändringsblanketten. OBS! Tänk på att det kan ta upp till 10 dagar med snigelpost.

Formulär för ändring av kontaktuppgifter (ej ägarbyten):

Jag har bytt namn
Jag har bytt adress
Jag har bytt e-post/tel.nr

Ditt namn (obligatorisk)

Personnummer

Din epost (obligatorisk)

Kattens/katternas ID-nummer (obligatorisk)

Dina nya uppgift/er; namn, adress, e-post och/eller tel.nr


Ändring på kattens uppgifter

Ändringar som rör t.ex kattens namn, färg eller liknande sändes direkt till sverak@sverak.se. Var noga med att ange kattens ID-nummer.

Har din katt kommit till katthimmeln?

Raskatter
Avregistreras direkt via MinaKatter

Huskatter
Kontrollera först att katten finns registrerad i vårt ID-register. Får du en träff på ID-numret vänligen skicka in en avanmälan genom formuläret nedan. Om katten inte finns registrerad behöver du heller inte skicka in anmälan.
Blanketter för ID-registrering

Anmäl katt till SVERAKs ID-register
blnr 2001

Ägarbyte/ändring av uppgift
blnr 2002

Ägarändring Raskatt –läs viktig information
blnr 1031

SVERAK samarbetar med...
Vill du annonsera om bortsprungen eller upphittad katt? Gör det utan kostnad på VILSE.NU
FAQ
Sedan vi öppnade registret i maj 2009 har vi fått en del frågor – och svaren på några av dessa finns nedan. Har ni också frågor eller synpunkter är ni givetvis välkomna att höra av er till Kattförbundet SVERAK!

SVERAK har under många år arbetat för att alla katter ska vara ID-märkta – och vara registrerade i ID-register för att de på så sätt ska kunna hitta hem.

Under årens gång har vi fått många frågor om ID-register eftersom gemene man finner det helt naturligt att katter hör hemma hos Sveriges Kattklubbars Riksförbund och hundar hos Svenska Kennelklubben. Och nu har ju katterna hittat hem!

I mitten av 1990-talet erbjöd Jordbruksverket SVERAK att ta över kattregistret från länsstyrelserna men vid det tillfället hade vi ingen teknisk möjlighet att hålla ett sådant register. Därför startade ett samarbete med SKK så att de skulle föra register över katt till dess SVERAK kunde ta över.

I samband med att vi för några år sedan på allvar drog igång projektet ID-register för katt – sökbart på internet – hade vår förbundsstyrelse kontakt med SKK om övertagandet av ägarregistret för katt.

Tyvärr blev inte övertagandet verklighet men SVERAK valde ändå att starta upp vårt eget register – dock inte att betrakta som ett komplement till SKKs eftersom det förs helt och hållet i SVERAKs regi.

Ja, självklart är huskatter välkomna. Av självklara skäl har vi många SVERAK-registrerade raskatter men även väldigt många huskatter.

Från och med 2020-02-01 kommer vi att ta ut en kostnad för registrering, detta gäller ej medlemmar eller djurhem. Mer information om detta kommer…