- Kattförbundet SVERAK - http://www.sverak.se -

Aladdin & Mina Katter – online

Aladdin - utställningsprogram & onlineanmälan

InnehållOm Aladdin

Aladdin är ett utställningssystem som är utvecklat för att vara ett stöd vid SVERAK utställningar. Aladdin körs mot SVERAKs server - detta innebär den stora fördelen att ni kan vara många som hjälps åt med utställningen.

Aladdin hämtar och använder de uppgifter som finns i SESAM – förbundets administrativa system för stambokföring och administration - vilket gör att uppgifterna du får i Aladdin troligtvis är mer korrekta än de du har på anmälningsblanketten. Genom Aladdin sker inskrivning av anmälda katter, katalogutskrift, e-postbekräftelser och mycket mer! Genom online-anmälan kan anmälan ske direkt till Aladdin.

Första gången ni använder utställningsprogrammet? Tänk på att läsa ALL information på denna sida innan ni kör igång!


Senast nytt om Aladdin


Manual

Aktuell Aladdin-manual pdf

 

Ovan finns länk till manualen. Vi rekommenderar att du läser om hur Aladdin fungerar innan du startar med utställning. Manualen finns tillgänglig även när du kör Aladdin genom att trycka ”F1”.


Lösenord behövs för inloggning

Utöver programvaran, så behöver även er utställning skapas i Aladdin - denna administration görs från SVERAKs kansli.

Inloggningsuppgifter erhålls - mer eller mindre automatiskt - en vecka före första anmälningsdag via e-post till klubbens ordförande. Om ni inte erhållit lösenord via e-post - kontakta kansliet.


Förberedelse innan installation

Om en gammal version av Aladdin är installerad på datorn måste den äldre versionen av programmet avinstalleras först. Gör så här:

 1. Gå in i Kontrollpanelen-Program-Avinstallera Program.
 2. Välj avinstallera Aladdin.

Installera Aladdin

Hämta aktuell Aladdin-version här

 

Packa upp programmet på skrivbordet och kör installationen. När programmet körs ska det stå "SVERAK i samarbete med Ninetech AB" i nedre högra hörnet med SVERAKs logga - inget annat.

För att Aladdin ska kunna köras behöver man ha SQL server native client 2008 installerad på sin dator.

Läs mer om installation av SQL server native client 2008

Om man har en ”äldre” dator så kommer det i samband med att man klickar hämta nytt Aladdinprogram starta installationen av  SQL server native client 2008 så när ni får upp frågan om ni vill installera detta program svara JA. När man gjort det kommer Aladdin att installeras.

Om inte installationen av SQL server native client 2008 startar automatiskt beror det troligen på att man har en nyare dator och då måste man själv välja att klicka på någon av länkarna nedan (väl beroende på operativsystem) och installera programmet:

32-bitars: X86 Package

64-bitars: X64 Package

Kontrollera vilket operativ ni har genom att:
Klicka på startknappen, högerklicka på "Den här datorn" och sedan "Egenskaper" ("My computer" och "Properties" om det är engelska)

Om man av någon orsak inte har fått in SQL server native client 2008 så finns Aladdin på datorn men man får upp felmeddelande när man försöker starta det t.ex kunde inte hämta nyheter från servern. Då får man testa att installera SQL server native client 2008 igen.

Efter detta ska Aladdin vara installerat och fungera.


Behöver ni tillgång till  "gamla" Aladdin: Aladdin-Setup.zip
Om det inte fungerar (kan t.ex. bero på din brandvägg), spara den packade filen (Aladdin-Setup.zip) på din dator och öppna därifrån istället.


Inloggad i Aladdin -  då gäller ALLTID F3 för sök!!

De fem viktigaste sakerna att tänka på när du kör Aladdin är sök (F3), sök (F3), sök (F3), sök (F3) samt sök (F3)! Skämt eller inte, bäst resultat får du alltid om du hittar uppgifterna om katten och inte behöver skriva in dem själv.

 • börja med att gå in på katter, och tryck på ny
 • ange ett regnr och tryck F3 – förhoppningsvis får du nu upp kattens alla uppgifter!
 • får du inte träff, så testa med kattens namn eller stamnamn och tryck F3
 • om katten står som u-reg, så föreslår vi att du lägger den åt sidan någon vecka, så bör den ha hunnit komma in i SESAM/Aladdin (då söker du F3 på dess namn/stamnamn)
 • är det en katt registrerad i ett annat förbund, så kan du få träff på en SVERAK katt istället - DÅ MÅSTE DU ANVÄNDA ”RENSA” knappen - innan du gör en ny sökning alternativt lägger in katten manuellt.
 • huskatter söker du på bevisnumrets sista siffror, ta ej med ”HUS 2003-”
 • finns inte katten och du måste lägga in den, så är det samma sak när du kommer till ägare och uppfödare. Skriv för- och efternamn, eller tillräckligt för att du inte skall få alldeles för många träffar, och tryck F3.
 • när du kommer till föräldradjuren, så är det samma sak. Skriv regnr och tryck F3. Om en felaktig katt dyker upp, använd knapparna ”Rensa far” eller ”Rena mor”.
 • finns en uppgift inlagd, så lägg aldrig in den på nytt! – Gör inga dubbletter!!!

Observera! Från och med 1 juni 2018 är det inte längre tillåtet att använda offline-läget


Viktig manual - Online-anmälan Mina katter - hantering för klubb

Manual för klubb ver 180911

 

När ni beställer inloggning till Aladdin måste ni också meddela att ni vill använda onlineanmälan. Det är samma användarid och lösenord som ni har fått till Aladdin som ni ska använda till minakatter.sverak.se.


Fler tips och latkatter finns att hämta

Latkatt: Skapa namnetiketter till bedömningssedlarna

Öppna zip-fil med mallar och beskrivning


Instruktion för export av Aladdin-resultat

för utställningsresultat SVERAKs hemsida.
Skicka filerna till SVERAKs kansli - ange gärna ämne Årets Katt


Blandad information

Aladdin-FAQ 130418

Rapporterade fel och utvecklingsönskemål – 130417