- Kattförbundet SVERAK - http://www.sverak.se -

Köpa raskatt

Grattis - du som bestämt dig för att köpa en raskatt!

copyright - bild från SVERAKs bildbank.
Ej tillåten kopiering eller användning.


Det finns otroligt många och fantastiska kattraser

  • långhåriga och korthåriga
  • smala och runda
  • kortnosade och långsvansade
  • enfärgade och prickiga
  • större och mindre...

Läs om de olika raserna i vår "Rasguide".


Kontakt med uppfödare

Några sätt att komma i kontakt med uppfödare - och att få ännu mer information om raserna - är att:

SVERAK arbetar för närvarande med att ta fram en webbsida där uppfödare inom SVERAK kan annonsera - håll utkik efter denna!


När du bestämt dig...

När du har bestämt dig för ras och fått kontakt med en uppfödare försök att, redan innan du hämtar katten och skriver under avtal, skaffa så mycket information som möjligt - om katten och om uppfödaren.

Om du bestämmer dig för en katt som du hittar på något annonsforum eller liknande - och inte via en SVERAK-klubb - är det är viktigt att kontrollera att den katt du tänker köpa verkligen är en raskatt.

Bli inte lurad! Klicka här och läs mer...

Viktigt att veta är att "raskatt" innebär att katten är stambokförd (=registrerad i exempelvis SVERAKs stambok) och att själva katten har en stamtavla.

En katt utan stamtavla är alltså en huskatt - oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har! Det förekommer tyvärr alldeles för ofta att katter säljs som om de vore raskatter - fast de egentligen är huskatter! Inget fel i sig att köpa en huskatt - även om SVERAK principiellt är emot huskattavel! - men du ska vara medveten att det är en huskatt och inte en raskatt!

Om uppfödaren visar upp kopior på kattmammans och kattpappans stamtavlor och säger att det är kvitto på att katten är en raskatt - och att stamtavla inte behövs - då är det fel! Kattungen är en huskatt om inte uppfödaren registrerar (hela) kullen.

Om uppfödaren säger att du kan få stamtavla om du bara kontaktar SVERAK - då är det fel! Vi utfärdar inte stamtavlor till annan än uppfödaren (som sedan får lämna över stamtavlan till ny ägare).

Om uppfödaren säger att kattungen är en raskatt eftersom mamman är (till exempel) en norsk skogkatt och pappan är en ragdoll och båda har stamtavlor - då är det fel! Detta innebär en blandrasparning som inte är tillåten och stamtavlor för katten kommer inte att utfärdas. Kattungen är en huskatt.

Är du medveten om att det är en huskatt du köper? Använd den då inte i avel!

Ta reda på vilken SVERAK-kattklubb uppfödaren tillhör. Klicka här och läs mer
För att uppfödaren ska kunna registrera kattkull och få stamtavlor måste han/hon vara medlem i en SVERAK-klubb. Har du frågor eller synpunkter om uppfödaren - kontakta kattklubben.
Fråga om du kan få träffa kattungen hemma hos uppfödaren. Klicka här och läs mer.
Att få se kattungen i sin hemmiljö - tillsammans med kattmamman och eventuella syskon där den är trygg - är alltid bra. En sund och frisk katt ska vara nyfiken, pigg och alert och ha ett gott hull
Skapa en bra relation. Klicka här och läs mer...
Informera uppfödaren lite om dig själv och dina planer med kattungen (om du tänker ställa ut, ta en kattkull, om du har andra djur hemma och så vidare).

Tänk på att det är viktigt att uppfödaren känner att katten kommer till ett bra och stabilt hem. Precis som du har även uppfödaren rätt att inte genomföra köp/försäljning om det inte "klickar".

 

Läs om SVERAK-uppfödarens ansvar vid försäljning på sidan "Sälja katt".

 

LYCKA TILL med din katt!